green :: 2008. szeptember 14., vasárnap, 12:50:33 :: 138 komment
"Egyelőre csak az osztrák érdekeltségű Agrana-Juice vesz át folyamatosan léalmát a szabolcsi termelőktől [...] 350 ezer tonnányi termésre lehet számítani, ebből az Agrana mintegy 160 ezer tonnára kötött szerződést.
Egy gazda úgy fogalmazott: addig volt jó, amíg az almát ingyen leszedték a katonák és a diákok, majd az egészet válogatás nélkül szállították szovjet exportra. - Akkor még több mint egymillió tonna volt az éves almatermés, és ennek nyolcvan százaléka szovjet exportra ment - mondta Filep László. - A mai problémának éppen az a gyökere, hogy megszűnt a régi piac, az ültetvények pedig 2003-ig támogatást kaptak, hogy megmaradjon a termőterület. A felszámolásra viszont nem kapott támogatást a termelő. Gyakorlatilag a mai napig lehet viszonttámogatást kapni ipari almát termő ültetvények telepítéséhez."
Olvastam valahol, hogy a magyar lakosság 47 százaléka szerint fontos lenne visszaállítani a kötelező sorkatonaságot, mert az egy év letöltendő kifejezetten jót tett a férfiak személyiségfejlődésének. Az sem kérdés többé, hogy az életképtelen kényszeregyetemisták mellett kik szavazták le nemrégiben a tandíj bevezetését.
Ezek.
Nehéz elképzelni olyan termelőágazatot, amelyik nem megy jól, ha a munka oroszlánrészét magukat megvédeni képtelen diákok és katonák végzik el. Ebből látszik, mennyire volt értelmetlen és impotens a magyar hadsereg. Valamirevaló, harcra kész katona gondolkodás nélkül lelövi a parasztot, ha az ingyenmunkára akarja kényszeríteni. Vagy leszedeti vele az almát, és magával viszi a harcmezőre. Az ingyen almaszedés a munkásosztály bosszúja a következő értelmiségi generáción.
Szüljön sünt az összes almatermelő.
"Magyarországnak - szívós kormányzati munka és milliárdos ráfordítás dacára - mára sikerült a legnagyobb parlagfű-szennyezettségű országgá válnia Európában. A parlagfű-allergiások arányát, illetve az allergia-ellenes készítmények forgalmát tekintve is rekordernek számítunk, a megelőzésben viszont még csak az alapkutatásoknál tartunk. Többéves csökkenés után az idén újra növekedésnek indult a levegő parlagfűpollen-tartalma Magyarországon. Az időjárás változása egyelőre minden emberi erőfeszítésnél hatékonyabban befolyásolja a pollenhelyzetet [...] (az idei nyár hűvösebb és csapadékosabb volt a szokásosnál)."
A megoldás annyira triviális, hogy szégyellem leírni. Világjobbító szándékból mégis megteszem: állami és európai úniós támogatásban kell részesíteni a parlagfű-termelést. Lehetőleg minél nagyobb összeggel.
Nem telne el sok idő, és napvilágot látnának az első tanulmányok: milyen éghajlatváltozási folyamatok vezettek odáig, hogy hazánk parlagfű-nagyhatalomból lezüllött szégyenteljes pollenimportőrré. Miféle új, különös, soha nem látott betegségek tizedelik az amúgy is gyér parlagfű-állományt. És hogy az éves szinten ráfordított néhány tízmilliárd támogatás még a vetőmagra is milyen arcátlanul kevés.
Hamarosan megjelennének a termelők teherautói az üzletláncok bejáratai előtt, és leborítanák az emberi fogyasztásra teljesen alkalmatlan, satnya, gyakorlatilag antiallergén parlagfüvet. Keseregnének, hogy miért a telepítést, miért nem az irtást támogatja az állam és az únió, holott az ültetvények nagy része magától szétrohad. Bezzeg a régi szép időkben, amikor a katonák és diákok ingyen szórták és hordták szét a bakancsukkal a parlagfűmagot. Az volt az igazi aranykor.
bonus content
2008. 09. 14.
16:47:07
Mert ennyi már fáj ...
2008. 09. 14.
17:31:32
2008. 09. 15.
13:31:41
2008. 09. 15.
13:39:57
2008. 09. 15.
14:24:09
2008. 09. 15.
14:41:42
2008. 09. 15.
15:08:02
2008. 09. 15.
20:03:57
Mr: :p
Mage: egy paraszthajszalnyival tobbet, mint az atlag.
2008. 09. 15.
21:23:37
És a kommentelésre egyértelműen igaz.
2008. 09. 15.
21:56:30
2008. 09. 15.
22:47:32
2008. 09. 15.
22:50:56
2008. 09. 15.
22:54:22
link
2008. 09. 15.
22:55:25
Erre helyeseltem én.
2008. 09. 16.
00:31:09
látszik, hogy ez is egy szakma.
2008. 09. 16.
00:41:35
Ugyanilyen örömmel fogadom hagyományos földművelő család gyermekének izgalmas beszámolóját a növényekkel való helyes és helytelen bánásmódról. Illetve bárkiét, aki késztetést érez, hogy konstruktívan megossza másokkal értékes ismereteit.
2008. 09. 16.
01:19:04
2008. 09. 16.
01:37:01
2008. 09. 16.
01:39:03
2008. 09. 16.
18:56:07
De a cikkbol kiemelnem kovetkezot: 'ahogy az egyik gazda fogalmazott'. Most komolyan ERROL beszelgetunk? Hogy egy ujsagiro meghallgatja az egyik, a rohado almaval teli teherautojaval mar napok ota sorban allo almatermelot, aki iden negyedannyiert adja el az almajat, mint tavaly, es duheben mar osszebeszel minden hulyeseget, es ez az ujsagiro ot idezi?
Ultetvenytelepites es tamogatasok: Mr-nek tobb ralatasa van. En csak almatermeloket es az Agranat ismerem.
*foldmuvelo csaladnak nevezni olyan, mint egy zsidot izraleita vallasunak, egy borfejut, meg olyannak, akinek nincs haja.
2008. 09. 17.
01:52:49
Mondd, miről kell inkább beszélgetnünk?
2008. 09. 17.
02:44:50
Tisztazando: nem a bejegyzes maga bosszantott fel. Vagyis de. Mert most egy nagyon kedves baratnomet ertinti nagyon erzekenyen a tema es ezert tulreagalom.
De utolso kommentemet az valtotta ki, hogy elolvastam megegyszer a posztot, es magam elott lattam a szituaciot. Ujsagiro, tajtekzo termelok, es persze a cikk nem azt idezi, aki korrektul szamol be, hanem aki baromsagokat beszel. Es maris mindenki meggyozodhet rola, hogy szamoljuk fel a magyar mezogazdasagot, hiszen ott dilettansok probalkoznak EU-s es allami tamogatasokbol vacak arut termelni, ami senkinek sem kell. Es maris szuletnek az ilyen megjegyzesek, bejegyzesek, beszelgetesek.
Mindegy, bocsanatot kerek. Mindig ez van. Minek beszelek ennyit... (A parasztos reszt nem vonom vissza. Buszke vagyok paraszt oseimre. Ja es a legjobb -noveremnek tekintett- baratnom almatermelo, almatermelokkel dolgozik mindennap. Nem szult sunt.)
Mage, veled barmirol szivesen beszelgetek. Es igerem, tobbet nem dobalok semmit senki fejehez.
2008. 09. 17.
13:21:26
Almaleves, almakompót, almáspite, almás dinsztelt káposzta, almalé, almás palacsinta, alma csak úgy,
almás-csirke-disznó-pulyka-kacsa...
Milyen rendszerességgel eszitek, veszitek az almát?
Pár nap és rákezdenek a szőlőtermelők is. Vedeljünk több bort!
2008. 09. 17.
13:33:08
2008. 09. 17.
13:38:14
2008. 09. 17.
15:38:20
(Persze itt is volt info: "[...] megszűnt a régi piac, az ültetvények pedig 2003-ig támogatást kaptak, hogy megmaradjon a termőterület. A felszámolásra viszont nem kapott támogatást a termelő." Csak ami e között, meg a kiskatonák között van, azt gyomlálta ki a szelektív újságírói igyekezet. Pedig szvsz pont a kihagyott részhez lehetne érdemben is hozzászólni. Pl. Hogy volt tavaly, s tavalyelőtt, és mit ígértek feldolgozók? Kétlem, hogy minden évben arra alapoznának, hogy ad hoc kimennek a piacra, és bevásárolnak.)
PS: Cinikusan kell hozzáállni az olyan kommentdoboz kitöltéséhez, melynek "Bölcsesség" virít az oldalán, Mage.
2008. 09. 18.
03:26:02
Mage: cinikusan?
Most beszeltem a baratnommel. Oktoberben szedik az almat (az etkezesit). Ha gondolod, beszervezlek. Barati tarsasag, haromszori etkezes, palinka, moka, kacagas. Fizetseg nincs, de almat vihetsz.
Ivon, esetleg Te?
2008. 09. 18.
14:58:58
2008. 09. 18.
15:57:42
Mage ezen postjában a magyar mezőgazdaság két problémáját boncolgatja a tőle megszokott stílusban. A kommentezés viszont főként az első - amely az almatermelők véleményét és Mage gondolatát ez ügyben taglalja - témában fajult el.
Megjegyeztem ugyanis, hogy látom itt a faluban, hogy szenvednek a mezőgazdaságban dolgozó emberek, mivel a külföldi piac kiszorítja őket a saját felvásárlói szférájukból, ellehetlenítve a kereskedelmet. zsuzska viszont saját pártfogásába vette a dolgot, jelezvén ő azért mégiscsak közelebb ül a tűzhöz, nagyobb rálátása van. (Ezt cinukus hangvételben tette.) - Mage közbeszúrt hozzászólását én sem értem - Ezekután jöttek a tiszteletkörök, hogy ja, én se úgy gondoltam, bocsi-bocsi. Aztán megjelenet Ivon - fanfárok és mennyei zengzetek - és mintegy ironikus hangvételben próbálta volna még uszítani a közvéleményt, szerintem sikertelenül.
Hát az én olvasatomban ennyi.
2008. 09. 18.
16:44:46
A Hal a tortán c. műsorban Torgyán József az egyik szereplő ezen a héten. Nekem minden kampánynál több kedvet hozott Ő ahhoz, hogy magyar termékeket vásároljak (ami egyébként sem áll távol tőlem). Ha több ilyen elegáns vessző humoros politikus lenne, más lenne ez a világ.
2008. 09. 18.
18:16:02
Mamzi: igazán örülök, hogy mindenki józsi bácsija végre megtalálta méltó helyét a közéletben. eddig nem nagyon néztem a sorozatot, (a másik csatornán futót is csak néha-néha, legfőképp iringó miatt) de ezt tényleg nem szabad kihagynom. belenézek.
2008. 09. 18.
19:33:14
Amerikában mennyit sírtak, hogy nem terem dohány, aztán jött Sommersby, és teleültette vele a földeket.
Az almából főzzenek pálinkát. Ha nem megy, almaszedés helyett szereljenek össze harci robotokat, nem bánom. Nem az a baj, hogy 400 forint 1L almalé (mert sosem iszom), hanem hogy van rajta még ugyanennyi állami támogatás, amit szintén én fizetek, holott, mint mondtam, nem iszom belőle. Az én programjaimat miért nem fizetik ki a földművelők? Miért csak azok, akik használják?
Azt sem értem, minek ültetünk ennyi növényt, miközben minden élelmiszer kőolajból és fűrészporból készül. Gabonából legfeljebb üzemanyagot lehet gyártani manapság (de állítólag már arra is jobb a kőolaj).
Másrészt az összes termelő sír, nem csak ez az egy. Még nem hallottam olyanról, aki itthon nevetve termelt valamit. Több mosolyt kérünk a földeken. Zsuzska, kérlek, add nekik át.
2008. 09. 18.
19:39:11
2008. 09. 18.
20:16:45
Mage: Az almapálinka mint biznisz bennem is felmerült minekután nagymamám táskaszám hozza az édes almát hozzánk. Csak az a baj hogy nehezen készül belőle cefre, cukorfokának alacsonysága miatt.
Amúgy az a baj a magyar földművelőkkel - mármint azokkal akiket én ismerek, helyben - hogy be vannak szijjasodva egy adott növényre és sajna a látóköre is odáig van beszűkülve. Aki uborkázik, az éveken át uborkát termeszt, aki dinnyézik az dinnyét. Felüdülés lenne valami egzotikusabb növény. (És ne mondjátok, hogy nem megfelelő az éghajlat, vannak itt is fűtött fóliaházak, megoldható lenne.) Csak ugye saját kontóra mindíg nehezenükre esik hazárdírozni.
2008. 09. 19.
01:43:22
Egy almaultetveny 5-6 ev alatt fordul termore. Es a legtobb ultetveny Borsodban, Szabolcsban, Hajdu-Bihar megyeben van. Es, es... De nem magyarazom tovabb. Ha valoban erdekel, majd elmeselem.
2008. 09. 19.
15:55:39
2008. 09. 19.
15:58:23
2008. 09. 19.
16:05:02
Amit a termelőkről írsz, igaz lehet. De most őszintén: kit érdekel? Minden felnőtt általános "problémája" (kinek hogy), hogy megújuljon. Felnőtt képzésekre járunk, újra tanulmányokba vágunk bele, tréningeket látogatunk. Ahhoz, hogy életben maradjunk, hogy tudásunk eladható legyen, időről időre meg kell újulnunk.
Nekik is. Sajnos a támogatás csak hal, nem halászat. Utóbbihoz pedig ők is kellenek. (Mellesleg a k. anyjukat.)
2008. 09. 19.
17:28:30
és akkor még hajdú pétert nem is említetted. (ennek ellenére megnéztem felvételről a korábbi részeket is)
amúgy az öreg hozta a formáját. a másik két díszhuszár tanulhatott volna tőle jómodort.
2008. 09. 19.
17:30:03
Az a helyzet, hogy bizonyos területeken jobban megéri támogatás fejében évente kétszer megszántani a földet (hogy ne nőjön rajta parlagfű), mint vetni bele bármit is. Nem azért, mert annyira sok a támogatás, hanem mert az önköltség sem jön vissza az eladott termény árából. Csak nagyban és profin éri meg ezzel foglalkozni.
(Illetve segíteni kellene a termelő és értékesítő szövetkezeteket, hogy tényleg hatékonyan tudjanak működni - felállni egyáltalán -, és versenyképesek legyenek az olcsóbb import zöldségekkel szemben.)
Nem gondolom, hogy itt most világot fogunk váltani, nekem sincs átfogó (és nemzetközi) gazdaságpolitikai javaslatom, csak érdemes nem csak közvetett (és nem mindig hozzáértő) forrásokból szerezni az információinkat.
Még egy dolog: a mezőgazdasági támogatások igénylése ugyanolyan körülményes, mint más ágazatokban, viszont itt még csak nem is vállalkozóknak, hanem gyakran őstermelőknek, nyolc általánost végzett embereknek kellene igényelni őket - vagy felkérni méregdrágán egy pályázatírót. Ezt most nagyrészt falugazdászok csinálják, akik eléggé túl vannak terhelve. Egyszerűsíteni kellene az ügymenetet, hogy tényleg oda menjen és az a pénz, amit és ahova szánnak.
2008. 09. 19.
18:22:02
A segítségeddel kezdem látni a mélyebb összefüggéseket. Kérlek, folytasd.
2008. 09. 19.
21:10:32
En mar csak annyit vagyok hajlando mondani, hogy nezz melyen a szemembe (keresre fotot biztositok) es higgy nekem: Ez a kerdes sem fekete-feher.
2008. 09. 19.
21:22:55
2008. 09. 19.
21:34:46
Azt gondolom, hogy ez egy igazságtalan rendszer. Igazságtalan a mezőgazdasággal foglalkozókkal, de nem igazságtalanabb, mint bárki mással. Nem tudok Neked példát mondani arra, hogy bármi mást elérni az életben, akármivel foglalkozni, egy álmot megvalósítani, akármiből megélni könnyebb lenne. Ahogy az idős, egyszerű embereknek, úgy egy fiatal pályakezdőnek. Utóbbiként éppúgy szívok, mint a szüleid, más formában, de a séma ugyanaz. Az én személyes értékrendemet az bántja, hogy nem látok szándékot arra, hogy igen, megújuljanak. Nem kell struccfarmot üzemeltetni, elég lenne, ha az internetről letöltenék, hogy lehet articsókát termeszteni, és belevágni. Az articsóka egyelőre drága itthon, hiánycikk tehát.
Aki nyafog, lemarad. Ez van.
2008. 09. 19.
23:06:40
2008. 09. 20.
08:08:05
2008. 09. 20.
12:42:11
A megújulásról: jó dolog ez, de a táplálkozási szokások nem változtak annyit az elmúlt 50 évben, mint a szolgáltatószektor. Ugyanúgy eszünk paprikát, paradicsomot, krumplit, disznót (tudom, Mage, te nem, de sokan feltehetően igen). Nem tartom igazságtalannak a rendszert, nem gondolom, hogy a szimpla protekcionizmus hatékony lenne. Egyszerűen a struktúra változását kellene elősegíteni. Nálunk zsigeri a viszolygás a szövetkezetekkel kapcsolatban (hja, történelmi háttér), így nehéz megszervezni, de akik belátják, és van egy-két hozzáértő emberük (akiknek a megélhetését a többiek ki tudják termelni a szellemi munkáért cserébe), azok kifejezetten jól tudnak élni a krumpliból (almából) is. De egy termelővel pl. az Auchan mi a fenének kötne szerződést (kevés és bizonytalan árura nem éri meg várni).
2008. 09. 22.
04:10:09
2008. 09. 22.
09:25:11
Teljesen igazad van abban, hogy nem az a legjövedelmezőbb, amire a legnagyobb a kereslet, viszont itt van egy igen kemény korlát, szemben mondjuk az ékszerkészítéssel: a kavicsok nem befolyásolják, éhenhalsz-e, míg az, hogy mit tudsz enni, igen. Én maximálisan elfogult vagyok a témában, tehát fenntartásokkal olvassatok, de: egyéni szinten, rövid (közép-) távon, a saját megélhetésemet figyelembe véve articsókát termelni a legjobb, ugyanakkor ha hosszútávra tervezünk, és közösségi szinten tekintjük a dolgot, szerintem inkább hatékonnyá kéne tenni a rendszert, hogy a legnagyobb keresletű dolgokból is meg lehessen élni.
2008. 09. 22.
09:30:25
2008. 09. 22.
11:48:23
Ja, mellesleg az ilyen hozam-kockázat egyensúlyozó portfóliót a pénzügyi világban hedge-nek hívják ( link ).
De ugye az ilyen leginkább csak szövetkezetekben működik és akkor mindenki a közösbe dolgozik, valamint a közösből kap.
Vagy mindenki kis-közepes méretben biogazdálkodik és valaki felvállalja a sok termelő-sok fogyasztó mögötti komplett logisztikát, hogy a végén senki ne járjon rosszul, mindenki egészségesen él, tiszta nirvána.
Felvázolhatnánk még pár közel ideális megoldást, de mind meg fog bukni az egyén önérdekein, mivel az egyén haszna várhatóan mindig nagyobb, mint az együttműködő közösség tagjaié, holott az együttműködő közösség teljes haszna persze nagyobb. Csak ugye azzal meg ki akar foglalkozni? (TISZTELET A KIVÉTELNEK!!!). Éljenek a gazdaságszociológiai modellek és viva lá globális felmelegedés.
Persze mondható, hogy a termelői-fogyasztói láncnak erről az oldaláról nézve könnyen pofázok (ezért is nem szóltam eddig), pedig kurvára szeretnék majd egy nagy (konyha)kertet, amikor lesz majd családom. Nevezzük ezt az én saját kis hedge-emnek arra az esetre, ha a naiv énem, aki szeretne hinni a közösség értelmességében, mégis tévedne.
És mint mindig: akinek nem inge...
2008. 09. 22.
12:14:36
De ha tévednék, megkérem az ebben jobban járatos embert, világosítson fel.
2008. 09. 22.
12:17:16
Rövid távon könnyen lehet, hogy jobban megéri potyautasnak lenni, ha mindenki más kooperál, de ha egyrészt hozzávesszük az erkölcsi kockázatot, amennyiben a saját hitelképességemet rontom egy ilyen akcióval, és soha többé nem fogok hitelt kapni (elméleti a megközelítés, de a hitelszövetkezetek ilyen alapon működtek kifejezetten hatékonyan, és ma is vannak hasonló együttműködések), másrészt ha képes vagyok hosszú távon gondolkodni, akkor be kell, hogy lássam, hogy a többiek segítségével olyan dolgokat is meg tudok valósítani, amiket egyedül nem (lehet olyan gépem, használhatok olyan technológiát, amire egyedül nem lenne pénzem, nem érné meg belefektetni). A piacon egyáltalán azért jönnek létre együttműködések (hogy ez nagyvállalati vagy szövetkezeti formában, az más kérdés), mert bizonyos lehetőségeket a piac keretei eleve kizárnak, pedig a megvalósulásuk mindenkinek jobb lenne.
Lehet kiábrándultan és keseregve szemlélni a "mai társadalmat, mai mentalitást", de az biztos, hogy nem visz előre.
(A szövetkezetnek lehetnek nagyon korlátozottak a lehetőségei, úgy értem, nem kell közösbe dolgozni, a közösből kapni, elég, ha a szövetkezet azt a funkciót látja el, amire az egyén képtelen - vevőket szerez, beszerez bizonyos közös eszközöket, megszervezi ezek közös használatát, de az egyénen is hagy akkora felelősséget, hogy ne kezdjen linkelni, és rosszul járjon, ha mégis megpróbálja).
2008. 09. 22.
12:25:54
Nem tudom, mennyi értelme van biot termelni, de piaci igény van rá. Az optimális meg nyilván az lenne, ha vegyszer nélkül is tudnánk életképes növényeket termelni.
2008. 09. 22.
12:42:29
2008. 09. 22.
12:48:05
És igen. A szövetkezetek nagyon is működőképesek. A kérdés sokkal inkább az, hogy mennyien hajlandók ebben a formában működni.
A közösbe dolgozást a portfólióra értettem. Ez a szövetkezeti működés határesete lehetne, amikor mondjuk az én termőterületemen egy nagy rizikójú dolog terem, másokén kisebb rizikójú, de nagyobb mennyiségben. Ha mázlink van, akkor az én termésem is jó, ha pechünk van, akkor az enyém teljesen tönkre megy, de a többieké meg nem. A termelésbe mindenki mindenhol beszállt, és a nyereségen is osztozunk, akár kicsi, akár nagy. Itt a földtulajdon az, ami nem közös, csak kvázi annak használata. Bonyolult és a valóságban nem létező (de szerintem elméleti szinten nagyon is működőképes) modellt alkottam a hedge-fundok hasonlatára. Egy nagy termelő meg simán ezt csinálja, ha okos.
Jerry:
A definíciót nem tudom. Azt ellenben igen, hogy a vadon termő gyümölcsök általában ízletesebbek a háziasítottaknál. Persze kisebbek is. Ezt egyébként lefordíthatnánk egy állandó ízmennyiség / termés mérete is, de ez elég nevetséges hozzáállás volna. A mesterséges alternálásnak mindig vannak nem várt hatásai. Mennyiség kontra minőség ugyebár. Persze biztos itt is van valami optimum.
Egyszer vadon termő fokhagymával is találkoztam egy turistaösvény mellett. Alig volt valami a gyökerén, mégis remek illata volt.
Ja, mégvalami csak úgy általánosságban. A természeti folyamatokkal felesleges felvenni a versenyt. Több száz éves tudomány nehezen veheti fel a versenyt akár többmillió éves evolúcióval, akár a teremtéssel (kinek mi).
2008. 09. 22.
12:48:24
természetesen ez a bio/öko gyakran a gyengébb minőség leplezésére szolgál. én például szívesen veszek hazai terméket, ha az ízre/állagra megegyezik a külföldivel vagy jobb. de csak azért, hogy támogassam a(z amúgy egyáltalán nem biztos, hogy) hazai munkaerőt, nem tömöm magam és környezetem silány minőségű étellel. "amit megeszel, az vagy", ahogy a bölcsek mondják.
azért vannak szerencsés kivételek, amikor egy bio cuccal megúszod a túlnemesített növényeket. én leginkább csak ott vagyok hajlandó pluszpénz fizetni érte.
például a csili-vili, sárgadinnye nagyságú, agyonnemesített paradicsom, tökéletes állagú csak éppen se íze, se bűze. ott azért bejön a biokertészeti. azt kevésbé tuningolták. de csak azért, mert a szilvafáról a kukacokat kézzel meg nádi poszátával próbálják leszedni én nem fogok kukacos szilvát enni. inkább megmosom a permetest és reménykedem benne, hogy jól számolta ki a vegyész a laborban a bomlásokat és a permetező jól keverte be az anyagot.
a háztáji az más. nekem szerencsére megadatott, hogy zöldségek/gyümölcsök egy részét saját kertből szerezzem be. azzal nem vetekedhet semmilyen nagyüzemi rendszer. akár bio, akár öko, akár hitec. ott tudom pontosan, hogy mi volt ültetve, mikor, mivel volt kártevőtlenítve, mikor volt szüretelve és a fogyasztásig hogyan tárolták. a többinél ezt soha nem fogom pontosan tudni.
2008. 09. 22.
12:49:08
De, azért találták ki, hogy jobb legyen, de azt hiszem, pont Te írtad a vicc topikba azt, amit az orvostudományról (amivel lehet élni, azzal lehet visszaélni is). Hiába szkepticizmus, akkor is ez van. És remélhetőleg az is csak időleges, hogy olcsóbb szintetikus permetszert előállítani, mint ugyanezt csalánból.
2008. 09. 22.
13:00:26
2008. 09. 22.
13:05:24
eva: Szegény tudósok már csalán kivonatból is készíthetnek kiváló permetszereket, csak épp a BIO zöldség jobb! kampány miatt már nem hisznek nekik.
2008. 09. 22.
13:08:44
(:
2008. 09. 22.
13:10:19
2008. 09. 22.
13:19:43
Az articsókát azért választottam példának, mert tapasztalataim szerint egyre több étterem kínálatában megtalálható, ugyanakkor a közértekben csak elvétve látni, akkor is horror áron. Laikusként innen úgy tűnik, az articsóka-termesztés épp egy olyan friss, nagy ötlet, amire az emberek egész életükben várnak, hogy kitaláljanak valami eredetit, valamit, ami hiánycikk, amit ha az elsők között csinálnak, egy életre megvethetik benne a lábukat.
2008. 09. 22.
13:23:13
ez szerintem nem hit kérdése. szájba vesz. megrág. ízlel. véleményt alkot. mások véleményét (e tekintetben) pedig magasról le... szerintem.
ha ezen a héten a bio a finom, akkor azt eszem. ha rá egy hétre a másik, akkor azt. ezen nem filozofálgatni kell, hanem kóstolni.
a szőlő pl. nálam tipikusan hangulat kérdése. ha lusta vagyok magozni és nagy mennyiségű gyümölcsre vágyom, akkor import magnélkülit veszek és befalom. ha egy finomabb sajt mellé kell kísérőnek, akkor valami zamatos hazait keresek és inkább vesződök a magozással. (igen, én magozom a szőlőt és a szedret is)
2008. 09. 22.
13:29:55
Szüleimnek van egy nagy kertje, minden terem benne, amit az étkezésünkhöz használunk. Mivel túltermelik magukat, nyaranta a fél baráti köröm az otthonról hozottakból él. Akik a bolti élelmiszerekhez szoktak, rendre elájulnak, hogy milyen finom "az otthoni". Valóban kisebb, ráncosabb, néhol hibás, de az ízük utánozhatatlan. Ugyanezt tudnám fűzni a vegás kérdésedhez is. Nem sznobériából, hanem mert jobb az íze, vagy nem szereti a húst.
Persze nyilván sokan tényleg sznobériából. Ez esetben nem ítélem el.
2008. 09. 22.
13:31:01
2008. 09. 22.
13:35:43
2008. 09. 22.
13:38:48
"...itthon nem egyszer komoly gerillaharcok és némi csúszópénzek,..." - ezt elkerülendő kéne valamit tenni.
2008. 09. 22.
13:57:47
link
E621
Tudod, ez az az anyag, amelyről "nem sikerült" bizonyítani, hogy károsítja a szívet, a tüdőt, a vesét, a májat, a lépet és az agyat az emberi testben. A kísérletek annyit mutattak ki, hogy patkányokban, majmokban, disznókban, tengeri malacokban, nyulakban és kutyákban igen.
2008. 09. 22.
14:01:12
2008. 09. 22.
14:24:50
Jerry, nem is a kiválóságba kötöttem bele. Ha én jól tudom, akkor a bio sem azt jelenti, hogy nem csinálnak vele semmit, hanem hogy csak természetes úton védik a kár- és kórokozóktól (amibe a csalánból készült permetszer szerintem belefér, csak valamilyen minősítési rendszernek kell megfelelni, de ebben már egyáltalán nem vagyok kompetens).
Dávid, pontosan tudod, hogy a merőben gyakorlati problémákra való merőben elméleti megoldások keresését merőben felesleges bonyolításnak gondolom (nem az optimalizálással van bajom, ez talán kiderült az eddigiekből) - igen, persze hogy sarkítok, ez biztosan az én személyiségem hibája.
2008. 09. 22.
14:48:06
2008. 09. 22.
14:50:29
2008. 09. 22.
15:06:27
2008. 09. 22.
15:11:48
2008. 09. 22.
15:47:44
2008. 09. 22.
15:51:33
2008. 09. 22.
15:56:52
2008. 09. 22.
16:04:18
2008. 09. 22.
16:07:01
2008. 09. 22.
16:21:39
(Búcsú, mint a búcsúcédulában. Szerintem.)
2008. 09. 22.
16:22:27
2008. 09. 22.
16:46:05
2008. 09. 22.
18:08:40
Ivon: ha lesz a céllövöldében, akkor lövök neked.
2008. 09. 22.
21:19:19
2008. 09. 22.
23:59:38
Mister, cseréljem le füstöltcsülökre?
2008. 09. 23.
02:26:46
2008. 09. 23.
13:19:56
2008. 09. 23.
13:51:34
hivatalosan, ha a vargánya tönkjét elvágod és 2-3 lukat látsz a metszeten, akkor az első osztályú és féregmentes. gyakorlatilag, természetesen nem az. legalább 2-6 kukac van benne.
ha nagyon zavarnak, akkor felhasználás előtt vágd fel a gombát 1-2 centis kockákra és tedd sós vízbe 1-2 órára. ha feljön a tetejére, akkor nyomd le valamivel a víz alá. ki fognak mászni belőle szépen sorban a fehér "giliszták".
előfordul 1-2 ország, ahol olyan az éghajlat, hogy a rovarok már kifekszenek, bebábozódnak, kifagynak stb. mire a gomba kinő. ott találsz kukacmentes gombát. magyarország nem ilyen.
2008. 09. 23.
14:16:27
2008. 09. 23.
14:19:04
Gyerekkoromban rengeteg gombát szedtünk, azok nem voltak kukacosak. Mondom, nem. Ne tedd tönkre az emlékeimet.
2008. 09. 23.
15:03:38
2008. 09. 23.
15:09:45
Köszönöm a tippet, bár nem fogom alkalmazni, edzett parasztgyomrom van. Én pszichoszomatikus módon táplálkozom. Például halat a csillagjegyem miatt nem eszem, ámbátor pacalt élvezettel. Furcsa kombinációja vagyok a válogatós vendégnek és a vidéki gyereknek.
2008. 09. 23.
15:10:50
2008. 09. 23.
15:11:50
2008. 09. 23.
16:02:34
2008. 09. 23.
16:07:16
2008. 09. 23.
16:11:02
2008. 09. 23.
16:19:30
(tényleg nem megy nekem ez a fórumozás. azért az sem járja, hogy mindig Jerryhez szaladok, ha nem értek valamit.)
2008. 09. 23.
16:25:31
2008. 09. 23.
16:25:40
2008. 09. 23.
16:36:13
2008. 09. 23.
16:38:58
2008. 09. 23.
17:18:31
2008. 09. 23.
17:52:14
2008. 09. 23.
17:52:33
2008. 09. 23.
20:33:32
2008. 09. 23.
20:35:36
2008. 09. 23.
20:47:22
2008. 09. 23.
20:53:58
2008. 09. 23.
21:14:52
amúgy én is főzni szoktam a pörköltet. te hogyan készíted? hidegen sajtolod vagy napon szárítod?
2008. 09. 23.
23:14:15
2008. 09. 23.
23:30:26
Még ilyet! mifelénk is főzik a pörköltet.
2008. 09. 23.
23:35:45
kanállal vagy késsel?
2008. 09. 23.
23:39:25
2008. 09. 23.
23:49:07
a kézzel készített nokedli pedig azt jelenti, hogy nem nokedliszaggatóval, hanem kézzel morzsolva, deszkán késsel vagy kanállal szaggatva készül el.
ha dokat tévednék, akkor majd az itteni konyhatündérek kijavítanak.
2008. 09. 23.
23:50:00
így Mamzi?
2008. 09. 24.
13:54:26
Nokedlit a pörkölthöz eszünk, csipetkét a levesbe teszünk, a galuska viszont ugyanaz, mint a nokedli.
2008. 09. 24.
13:55:08
2008. 09. 24.
14:28:52
"hozzá van egy vésőhöz hasonlatos eszköz, amit ezen a lyukas lapon huzogatva nokedlit kapunk."
maradjunk abban, hogy "nokedliszerűséget" kapunk.
én is deszkán szaggatom, általában késsel, néha kanállal, de mindig lenyűgöznek azok a női kezek, akik képesek egyesével meggyúrogatni. annak a csipetkének nincs párja. (próbáltam, nem férfi embernek való munka)
2008. 09. 24.
14:43:45
Én még sosem láttam ilyet. Azt a szutykos, tatyakos anyagot hogy lehet egyenként gyúrogatni? Nem is értem.
2008. 09. 24.
17:31:30
(picit keményebb tésztából csinálják és még "csipkézik" is a széleit.) tényleg embertelen meló, de egy kézicsipkés levest enni, olyan érzés, mint ha az ember kézzel varrott connolly bőr ülésbe süppedne az aston martinjában, miközben végigtapogatja a kézi hántolással és szabással gyártott, ében vagy rózsafa műszerfalat.
2008. 09. 24.
17:42:51
Azt hittem így a kezeddel.
2008. 09. 24.
17:56:51
|ooooooooooo|
|ooooooooooo|
|ooooooooooo|
---------------
Na, valami ilyesmire gondoltok? -ezt a zubogó; forró víz felé a fazékra/lábasra aztán erre rá a nokedlimasszát és fakanállal ide oda rángatni. Ha jól tudom.
2008. 09. 24.
17:57:27
2008. 09. 24.
18:04:08
2008. 09. 24.
18:21:39
2008. 09. 24.
19:02:49
jut szmbe, láttam már olyan szerkezetet is, ami úgy néz ki, mint egy kézi dió/mákdaráló. felül betöltöd az anyagot és oldalt tekergetsz egy kart, alul meg ömlik ki a matéria.
ciki-nem ciki, de néha elviselném a konyha polcán, amikor 6-8 embernek kell sztrapacskát szaggatnom. ott azért kevésbé ad az esztétikumra az ember és bosszantó, hogy az első adag már kifő, míg a én még a közepét szaggatom a tésztának.
2008. 09. 24.
20:14:47
Jerry, nagyon profi vagy.
2008. 09. 24.
20:18:56
2008. 09. 24.
20:26:57
2008. 10. 17.
16:52:40
- Nem teljesült az almafelvásárlásról a termelők és az agrárminiszter között szeptember 4-én kötött megállapodás, az Agrana a léalma kilónkénti felvásárlási árát az elmúlt két hét alatt 14,10 forintra vitte le az elfogadott 21,50 forintról - mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) szövetségi igazgatója.- Az áron kívül nem teljesül a kínai almasűrítmény importjának felfüggesztésére vonatkozó kezdeményezésük sem.
2009. 02. 10.
14:51:51
ő
2009. 02. 10.
14:52:11
2009. 02. 10.
14:52:43
2009. 02. 10.
15:21:45
örülök, hogy harmadszorra azért sikerült röviden bemutatkoznod. Mi újság, mi szél hozott erre?
2009. 02. 10.
15:31:43
2009. 02. 10.
16:08:22