green :: 2008. szeptember 14., vasárnap, 12:50:33 :: 138 komment

"Egyelőre csak az osztrák érdekeltségű Agrana-Juice vesz át folyamatosan léalmát a szabolcsi termelőktől [...] 350 ezer tonnányi termésre lehet számítani, ebből az Agrana mintegy 160 ezer tonnára kötött szerződést.

Egy gazda úgy fogalmazott: addig volt jó, amíg az almát ingyen leszedték a katonák és a diákok, majd az egészet válogatás nélkül szállították szovjet exportra. - Akkor még több mint egymillió tonna volt az éves almatermés, és ennek nyolcvan százaléka szovjet exportra ment - mondta Filep László. - A mai problémának éppen az a gyökere, hogy megszűnt a régi piac, az ültetvények pedig 2003-ig támogatást kaptak, hogy megmaradjon a termőterület. A felszámolásra viszont nem kapott támogatást a termelő. Gyakorlatilag a mai napig lehet viszonttámogatást kapni ipari almát termő ültetvények telepítéséhez."

Olvastam valahol, hogy a magyar lakosság 47 százaléka szerint fontos lenne visszaállítani a kötelező sorkatonaságot, mert az egy év letöltendő kifejezetten jót tett a férfiak személyiségfejlődésének. Az sem kérdés többé, hogy az életképtelen kényszeregyetemisták mellett kik szavazták le nemrégiben a tandíj bevezetését.

Ezek.

Nehéz elképzelni olyan termelőágazatot, amelyik nem megy jól, ha a munka oroszlánrészét magukat megvédeni képtelen diákok és katonák végzik el. Ebből látszik, mennyire volt értelmetlen és impotens a magyar hadsereg. Valamirevaló, harcra kész katona gondolkodás nélkül lelövi a parasztot, ha az ingyenmunkára akarja kényszeríteni. Vagy leszedeti vele az almát, és magával viszi  a harcmezőre. Az ingyen almaszedés a munkásosztály bosszúja a következő értelmiségi generáción.

Szüljön sünt az összes almatermelő.


"Magyarországnak - szívós kormányzati munka és milliárdos ráfordítás dacára - mára sikerült a legnagyobb parlagfű-szennyezettségű országgá válnia Európában. A parlagfű-allergiások arányát, illetve az allergia-ellenes készítmények forgalmát tekintve is rekordernek számítunk, a megelőzésben viszont még csak az alapkutatásoknál tartunk. Többéves csökkenés után az idén újra növekedésnek indult a levegő parlagfűpollen-tartalma Magyarországon. Az időjárás változása egyelőre minden emberi erőfeszítésnél hatékonyabban befolyásolja a pollenhelyzetet [...] (az idei nyár hűvösebb és csapadékosabb volt a szokásosnál)."

A megoldás annyira triviális, hogy szégyellem leírni. Világjobbító szándékból mégis megteszem: állami és európai úniós támogatásban kell részesíteni a parlagfű-termelést. Lehetőleg minél nagyobb összeggel.

Nem telne el sok idő, és napvilágot látnának az első tanulmányok: milyen éghajlatváltozási folyamatok vezettek odáig, hogy hazánk parlagfű-nagyhatalomból lezüllött szégyenteljes pollenimportőrré. Miféle új, különös, soha nem látott betegségek tizedelik az amúgy is gyér parlagfű-állományt. És hogy az éves szinten ráfordított néhány tízmilliárd támogatás még a vetőmagra is milyen arcátlanul kevés.

Hamarosan megjelennének a termelők teherautói az üzletláncok bejáratai előtt, és leborítanák az emberi fogyasztásra teljesen alkalmatlan, satnya, gyakorlatilag antiallergén parlagfüvet. Keseregnének, hogy miért a telepítést, miért nem az irtást támogatja az állam és az únió, holott az ültetvények nagy része magától szétrohad. Bezzeg a régi szép időkben, amikor a katonák és diákok ingyen szórták és hordták szét a bakancsukkal a parlagfűmagot. Az volt az igazi aranykor.

 

 
 
vamikiva
2008. 09. 14.
16:47:07

Az ember gyakran kívánja, hogy legyenek közlékenyebbek, ne hallgassanak el már dolgokat, amik a közre tartoznának. Aztán megszólalnak, és az ember azt kívánja, hogy bárcsak hallgattak volna.

Mert ennyi már fáj ...
Jerry1022
2008. 09. 14.
17:31:32

A magyar paraszt (jelen esetben nem szitokszó) nem látja be, hogy kicsiben nem lehet. Nyavajognak itt is, állandóan. Merthogy a külföldi dinnye mennyire szar, a magyar meg milyen jó, mégis a külföldit veszik, ej. És nem csak almában/dinnyében hallom, hanem paprikában, paradicsomban, kukoricában, mindenben.azt hiszik még mindíg az a kor van ahol egy kis földből meg lehet élni.
zsuzska
2008. 09. 15.
13:31:41

Szeretem, hogy a mezogazdasaghoz mindenki ert. Ez olyan mint a foci, ugye? Vendeglatas is megy? Politika?
Jerry1022
2008. 09. 15.
13:39:57

zsuzska: talán azért mert valamilyen szinten mindenkiben ott él a paraszt. Egyébiránt én "saját bőrömön" tapasztalom; nem emlegetve a végtelenségig, hogy falun élek, méghozzá mezőfaluban ahol az emberek túlnyomó többsége a földjéből (próbál meg) él(ni). Szóval, ha ez olyan focista hasonlat lenne; akkor én vagyok a lelkes szurkoló, aki mindent tud a fociról, viszont nem kérdezi senki a véleményét.
mr.
2008. 09. 15.
14:24:09

zsuzska: kíváncsi voltam, melyikünk állja meg tovább. én nyertem. :D
a
2008. 09. 15.
14:41:42

Tessék, itt van, ezért érdemes idejárni (már Andráson kívül persze).
Mage
2008. 09. 15.
15:08:02

zsuzska, te értesz a mezőgazdasághoz?
zsuzska
2008. 09. 15.
20:03:57

Jerry: no, ez a baj. Ezert emlitettem a vendeglatast. Ez is egy szakma.

Mr: :p

Mage: egy paraszthajszalnyival tobbet, mint az atlag.
Mage
2008. 09. 15.
21:23:37

Érdekes, igazolódni látszik az állításod.

És a kommentelésre egyértelműen igaz.

mr.
2008. 09. 15.
21:56:30

nem ide akartad te ezt írni..
Mage
2008. 09. 15.
22:47:32

Hanem hova?
mr.
2008. 09. 15.
22:50:56

gondolám, egy másik posthoz. ezek szerint tévedtem. akkor viszont nem értem, hogy kinek írtad és mire.
message
2008. 09. 15.
22:54:22

Utoljára 19 évesen reméltem meggazdagodást a mezőgazdaságból és bogyeszt meg almapaprikát kezdtem szakmai segítséggel termeszteni, természetesen kicsiben. A bajszomat először a lótetüvel (egyenesszárnyúak rendje) akasztottam össze, mert magolás közben nagyon szeretnek repkedni a fóliában és ez engem felettébb zavart, aztán betett a kapálás is nagyon. Azt hiszem ezt csak szívvel-lélekkel lehet csinálni vagy erre születni kell.

link
Mage
2008. 09. 15.
22:55:25

zsuzska említette, hogy a mezőgazdasághoz (és a politikához és a focihoz) "mindenki ért". Ő az átlagnál még jobban.

Erre helyeseltem én.
mr.
2008. 09. 16.
00:31:09

kösz. most már kezdem érteni. lassan majd én is beletanulok a kommentek értelmezésébe.
látszik, hogy ez is egy szakma.
Mage
2008. 09. 16.
00:41:35

Mister, ne szerénykedj. Elismeréssel és örömmel olvastam az ékszerész-mesterségről és a nemesfémekről szóló kommentedet, nem beszélve a női programozós írásodról, és úgy hiszem, messze nem egyedül én látom szívesen a tartalmas és szórakoztató hozzászólásokat.

Ugyanilyen örömmel fogadom hagyományos földművelő család gyermekének izgalmas beszámolóját a növényekkel való helyes és helytelen bánásmódról. Illetve bárkiét, aki késztetést érez, hogy konstruktívan megossza másokkal értékes ismereteit.
zsuzska
2008. 09. 16.
01:19:04

Kiszsuzsam kapkodja a fejet.
mr.
2008. 09. 16.
01:37:01

figyú kiszsuzsa. te kevered az almát valami mással. az almának _termése_ van, amit fáról vagy földről szüretelnek. ha te _fejet_ kapkodsz, akkor az a hagyma vagy a káposzta.
Mage
2008. 09. 16.
01:39:03

"Nem ér a nevem..."
zsuzska
2008. 09. 16.
18:56:07

Anyam parasztcsaladbol* szarmazik, en mar nem.
De a cikkbol kiemelnem kovetkezot: 'ahogy az egyik gazda fogalmazott'. Most komolyan ERROL beszelgetunk? Hogy egy ujsagiro meghallgatja az egyik, a rohado almaval teli teherautojaval mar napok ota sorban allo almatermelot, aki iden negyedannyiert adja el az almajat, mint tavaly, es duheben mar osszebeszel minden hulyeseget, es ez az ujsagiro ot idezi?
Ultetvenytelepites es tamogatasok: Mr-nek tobb ralatasa van. En csak almatermeloket es az Agranat ismerem.

*foldmuvelo csaladnak nevezni olyan, mint egy zsidot izraleita vallasunak, egy borfejut, meg olyannak, akinek nincs haja.
Mage
2008. 09. 17.
01:52:49

zsuzska, kérlek, ne haragudj, hogy ennyire felbosszantottalak ezzel a bejegyzéssel. Ígérem, most egy ideig nem írok az almatermelőkről. Nem tudom, meddig leszek képes visszafogni magam, de az biztos, hogy a lelki békéd érdekében képességeim végső határáig elmegyek.

Mondd, miről kell inkább beszélgetnünk?
zsuzska
2008. 09. 17.
02:44:50

Pedig ma mar nem is akartam benezni ide, de aztan meg kikapcsolas elott, utoljara, mert nyilvan fuggo vagyok, pedig milyen jo lett volna, mert most ket napig nemigen lesz idom visszanezni, es akkor ugy tunhetett volna, mintha meltosagteljes hallgatasba burkoloznek, ami aztan igazan tavol all tolem es amugy tanyerdobalos temperamentumomtol.

Tisztazando: nem a bejegyzes maga bosszantott fel. Vagyis de. Mert most egy nagyon kedves baratnomet ertinti nagyon erzekenyen a tema es ezert tulreagalom.
De utolso kommentemet az valtotta ki, hogy elolvastam megegyszer a posztot, es magam elott lattam a szituaciot. Ujsagiro, tajtekzo termelok, es persze a cikk nem azt idezi, aki korrektul szamol be, hanem aki baromsagokat beszel. Es maris mindenki meggyozodhet rola, hogy szamoljuk fel a magyar mezogazdasagot, hiszen ott dilettansok probalkoznak EU-s es allami tamogatasokbol vacak arut termelni, ami senkinek sem kell. Es maris szuletnek az ilyen megjegyzesek, bejegyzesek, beszelgetesek.
Mindegy, bocsanatot kerek. Mindig ez van. Minek beszelek ennyit... (A parasztos reszt nem vonom vissza. Buszke vagyok paraszt oseimre. Ja es a legjobb -noveremnek tekintett- baratnom almatermelo, almatermelokkel dolgozik mindennap. Nem szult sunt.)

Mage, veled barmirol szivesen beszelgetek. Es igerem, tobbet nem dobalok semmit senki fejehez.
Ivon
2008. 09. 17.
13:21:26

Együnk több almát!
Almaleves, almakompót, almáspite, almás dinsztelt káposzta, almalé, almás palacsinta, alma csak úgy,
almás-csirke-disznó-pulyka-kacsa...

Milyen rendszerességgel eszitek, veszitek az almát?

Pár nap és rákezdenek a szőlőtermelők is. Vedeljünk több bort!
Jerry1022
2008. 09. 17.
13:33:08

Ivon, ez nem volt szép.
Ivon
2008. 09. 17.
13:38:14

Lelkiismeret-furdalást, vagy éhségérzetet okozott?
vamikiva
2008. 09. 17.
15:38:20

zsuzska: akkor kicsit helyreállt a lelkivilágom ... magyarázatképp hozzátenném, hogy aznapi kommentem a média (médiákok) erősen szelektív közlékenységére vonatkozott. És fenntartom: Ha mást nem tud, tényleg jobb ha hallgat. S hallgatását meg szemére hányom ...

(Persze itt is volt info: "[...] megszűnt a régi piac, az ültetvények pedig 2003-ig támogatást kaptak, hogy megmaradjon a termőterület. A felszámolásra viszont nem kapott támogatást a termelő." Csak ami e között, meg a kiskatonák között van, azt gyomlálta ki a szelektív újságírói igyekezet. Pedig szvsz pont a kihagyott részhez lehetne érdemben is hozzászólni. Pl. Hogy volt tavaly, s tavalyelőtt, és mit ígértek feldolgozók? Kétlem, hogy minden évben arra alapoznának, hogy ad hoc kimennek a piacra, és bevásárolnak.)

PS: Cinikusan kell hozzáállni az olyan kommentdoboz kitöltéséhez, melynek "Bölcsesség" virít az oldalán, Mage.
zsuzska
2008. 09. 18.
03:26:02

Vamikiva?
Mage: cinikusan?
Most beszeltem a baratnommel. Oktoberben szedik az almat (az etkezesit). Ha gondolod, beszervezlek. Barati tarsasag, haromszori etkezes, palinka, moka, kacagas. Fizetseg nincs, de almat vihetsz.
Ivon, esetleg Te?
mr.
2008. 09. 18.
14:58:58

lassan megkérem Jerryt, hogy foglalja össze, mert kezdem nem érteni. (pontosabban, már egyáltalán nem értem. elvesztem a szarkazmus és cinizmus nagymestereinek hozzászólásai között.)
Jerry1022
2008. 09. 18.
15:57:42

Hátakkor.

Mage ezen postjában a magyar mezőgazdaság két problémáját boncolgatja a tőle megszokott stílusban. A kommentezés viszont főként az első - amely az almatermelők véleményét és Mage gondolatát ez ügyben taglalja - témában fajult el.
Megjegyeztem ugyanis, hogy látom itt a faluban, hogy szenvednek a mezőgazdaságban dolgozó emberek, mivel a külföldi piac kiszorítja őket a saját felvásárlói szférájukból, ellehetlenítve a kereskedelmet. zsuzska viszont saját pártfogásába vette a dolgot, jelezvén ő azért mégiscsak közelebb ül a tűzhöz, nagyobb rálátása van. (Ezt cinukus hangvételben tette.) - Mage közbeszúrt hozzászólását én sem értem - Ezekután jöttek a tiszteletkörök, hogy ja, én se úgy gondoltam, bocsi-bocsi. Aztán megjelenet Ivon - fanfárok és mennyei zengzetek - és mintegy ironikus hangvételben próbálta volna még uszítani a közvéleményt, szerintem sikertelenül.

Hát az én olvasatomban ennyi.
Mamzi
2008. 09. 18.
16:44:46

Kedves Jerry! A Te olvasatodban szerintem még a Kötelezők röviden: A puszták népe c. szadista klasszikus is élvezetes olvasmány lett volna.

A Hal a tortán c. műsorban Torgyán József az egyik szereplő ezen a héten. Nekem minden kampánynál több kedvet hozott Ő ahhoz, hogy magyar termékeket vásároljak (ami egyébként sem áll távol tőlem). Ha több ilyen elegáns vessző humoros politikus lenne, más lenne ez a világ.
mr.
2008. 09. 18.
18:16:02

Jerry: köszönöm. örülök, hogy akad köztünk egy józan rálátású ember is, mert mi itt addig csűrjük-facsajuk a szót, míg már magunk sem értjük.

Mamzi: igazán örülök, hogy mindenki józsi bácsija végre megtalálta méltó helyét a közéletben. eddig nem nagyon néztem a sorozatot, (a másik csatornán futót is csak néha-néha, legfőképp iringó miatt) de ezt tényleg nem szabad kihagynom. belenézek.
Mage
2008. 09. 18.
19:33:14

Jerry, nem értem, mi akadálya annak, hogy a mezőgazdaságban dolgozó emberek jövedelmező növényekkel foglalkozzanak. Ültessenek mákot, kokacserjét, varázsgombát, mit tudom én. Piacképes terményeket.

Amerikában mennyit sírtak, hogy nem terem dohány, aztán jött Sommersby, és teleültette vele a földeket.

Az almából főzzenek pálinkát. Ha nem megy, almaszedés helyett szereljenek össze harci robotokat, nem bánom. Nem az a baj, hogy 400 forint 1L almalé (mert sosem iszom), hanem hogy van rajta még ugyanennyi állami támogatás, amit szintén én fizetek, holott, mint mondtam, nem iszom belőle. Az én programjaimat miért nem fizetik ki a földművelők? Miért csak azok, akik használják?

Azt sem értem, minek ültetünk ennyi növényt, miközben minden élelmiszer kőolajból és fűrészporból készül. Gabonából legfeljebb üzemanyagot lehet gyártani manapság (de állítólag már arra is jobb a kőolaj).

Másrészt az összes termelő sír, nem csak ez az egy. Még nem hallottam olyanról, aki itthon nevetve termelt valamit. Több mosolyt kérünk a földeken. Zsuzska, kérlek, add nekik át.
Mage
2008. 09. 18.
19:39:11

Torgyán eddig az egyetlen, aki értelmesen el tudta mondani, miért szeressük a turult.
Jerry1022
2008. 09. 18.
20:16:45

Mamzi: A puszták népe az egyik kedvenc művem, egyszerűsége és utánozhatatlan ízű stílusa miatt. Áff.

Mage: Az almapálinka mint biznisz bennem is felmerült minekután nagymamám táskaszám hozza az édes almát hozzánk. Csak az a baj hogy nehezen készül belőle cefre, cukorfokának alacsonysága miatt.

Amúgy az a baj a magyar földművelőkkel - mármint azokkal akiket én ismerek, helyben - hogy be vannak szijjasodva egy adott növényre és sajna a látóköre is odáig van beszűkülve. Aki uborkázik, az éveken át uborkát termeszt, aki dinnyézik az dinnyét. Felüdülés lenne valami egzotikusabb növény. (És ne mondjátok, hogy nem megfelelő az éghajlat, vannak itt is fűtött fóliaházak, megoldható lenne.) Csak ugye saját kontóra mindíg nehezenükre esik hazárdírozni.
zsuzska
2008. 09. 19.
01:43:22

Mage: mosolyognak ok, hidd el. Sokan mosolyognak. De a mosolygas halk, a siras a hangos.
Egy almaultetveny 5-6 ev alatt fordul termore. Es a legtobb ultetveny Borsodban, Szabolcsban, Hajdu-Bihar megyeben van. Es, es... De nem magyarazom tovabb. Ha valoban erdekel, majd elmeselem.
Mamzi
2008. 09. 19.
15:55:39

mr: Vigyázz, Albert György is van.
Mamzi
2008. 09. 19.
15:58:23

Mage, mint azt tegnap a legbájosabb hobbypolitikus barátnőnktől megtudtam, a búzára van állami támogatás. Valószínűleg nem kevés, ha ennyi trattorbenzit megér. Mennének inkább velük Jetro Thull koncira.
Mamzi
2008. 09. 19.
16:05:02

Jerry: Nagyságod megint nőtt a szememben, számomra a csoda határát súrolja, hogy ez a könyv van, kinyomtatták, kötelező olvasmány, még mindig kötelező olvasmány. Persze értem a felelős szervek döntését, magam is szentimentális vágyakkal viszonyulok néhány avitt, ükanyámtól örökölt, poros, használhatatlan, ócska csacskasághoz.

Amit a termelőkről írsz, igaz lehet. De most őszintén: kit érdekel? Minden felnőtt általános "problémája" (kinek hogy), hogy megújuljon. Felnőtt képzésekre járunk, újra tanulmányokba vágunk bele, tréningeket látogatunk. Ahhoz, hogy életben maradjunk, hogy tudásunk eladható legyen, időről időre meg kell újulnunk.
Nekik is. Sajnos a támogatás csak hal, nem halászat. Utóbbihoz pedig ők is kellenek. (Mellesleg a k. anyjukat.)
mr.
2008. 09. 19.
17:28:30

Mamzi: egy picit elkéstél a figyelmeztetéssel. :p
és akkor még hajdú pétert nem is említetted. (ennek ellenére megnéztem felvételről a korábbi részeket is)

amúgy az öreg hozta a formáját. a másik két díszhuszár tanulhatott volna tőle jómodort.
eva
2008. 09. 19.
17:30:03

Valószínűleg felesleges ilyenekkel jönnöm, de az, hogy azt gondoljuk magunkról, hogy folyamatosan meg akarunk újulni, újra tanulni akarunk (LLL meg minden), nagyjából urbánus, nyugati mintát követő (elnézést, ha ez sértő, nem annak szánom) gondolkodásmód. A szüleim mezőgazdaságból élnek, nyugdíjkorhatár-környékiek, és nem szeretik az újdonságokat. Többféle növényt termelnek, állatokat is tenyésztenek eladásra, nem a profil szűkössége a legnagyobb bajuk, hanem egyrészt az, hogy ami a boltban x, azt tőlik x/5-ért veszik meg, másrészt pedig a nem vagy alig gépesített kisbirtok ma nem életképes önmagában. Ők például egy értékesítésre létrejött szövetkezet tagjai, de nem ez az egyedüli értékesítési helyük, mert ettől még felfordulhatnának éhen. Nem védeni akarom azokat, akik traktorral állják el az utat, és szart borogatnak az áruházak elé, nem látom értelmét, és relatíve kevesen is csinálják, de az tény, hogy az csak egy illúzió, hogy Magyarországon virágzik a mezőgazdaság és dúsak a földjeink.
Az a helyzet, hogy bizonyos területeken jobban megéri támogatás fejében évente kétszer megszántani a földet (hogy ne nőjön rajta parlagfű), mint vetni bele bármit is. Nem azért, mert annyira sok a támogatás, hanem mert az önköltség sem jön vissza az eladott termény árából. Csak nagyban és profin éri meg ezzel foglalkozni.
(Illetve segíteni kellene a termelő és értékesítő szövetkezeteket, hogy tényleg hatékonyan tudjanak működni - felállni egyáltalán -, és versenyképesek legyenek az olcsóbb import zöldségekkel szemben.)

Nem gondolom, hogy itt most világot fogunk váltani, nekem sincs átfogó (és nemzetközi) gazdaságpolitikai javaslatom, csak érdemes nem csak közvetett (és nem mindig hozzáértő) forrásokból szerezni az információinkat.

Még egy dolog: a mezőgazdasági támogatások igénylése ugyanolyan körülményes, mint más ágazatokban, viszont itt még csak nem is vállalkozóknak, hanem gyakran őstermelőknek, nyolc általánost végzett embereknek kellene igényelni őket - vagy felkérni méregdrágán egy pályázatírót. Ezt most nagyrészt falugazdászok csinálják, akik eléggé túl vannak terhelve. Egyszerűsíteni kellene az ügymenetet, hogy tényleg oda menjen és az a pénz, amit és ahova szánnak.
Mage
2008. 09. 19.
18:22:02

zsuzska, ha jól értem, az almaültetvény 5-6 év alatt fordul termőre, és Borsodban, Szabolcsban és Hajdú-Bihar megyében a leggyakoribb.

A segítségeddel kezdem látni a mélyebb összefüggéseket. Kérlek, folytasd.
zsuzska
2008. 09. 19.
21:10:32

Mage: Mr. biztos segit. Eva is.
En mar csak annyit vagyok hajlando mondani, hogy nezz melyen a szemembe (keresre fotot biztositok) es higgy nekem: Ez a kerdes sem fekete-feher.
Mamzi
2008. 09. 19.
21:22:55

Mr: Bocsánat, teljesen megérdemlem a leszúrást. Nem is értem, hogy felejthettem ki. A műsort elnézve egyébként ingadozom: Györgyinek és Péternek is vannak jó beszólásai, amikor egymást kritizálják.
Mamzi
2008. 09. 19.
21:34:46

Eva: Amit írtam, nem a szüleidre értettem, ezért kérlek, ne a szüleidre értsd.
Azt gondolom, hogy ez egy igazságtalan rendszer. Igazságtalan a mezőgazdasággal foglalkozókkal, de nem igazságtalanabb, mint bárki mással. Nem tudok Neked példát mondani arra, hogy bármi mást elérni az életben, akármivel foglalkozni, egy álmot megvalósítani, akármiből megélni könnyebb lenne. Ahogy az idős, egyszerű embereknek, úgy egy fiatal pályakezdőnek. Utóbbiként éppúgy szívok, mint a szüleid, más formában, de a séma ugyanaz. Az én személyes értékrendemet az bántja, hogy nem látok szándékot arra, hogy igen, megújuljanak. Nem kell struccfarmot üzemeltetni, elég lenne, ha az internetről letöltenék, hogy lehet articsókát termeszteni, és belevágni. Az articsóka egyelőre drága itthon, hiánycikk tehát.
Aki nyafog, lemarad. Ez van.
Jerry1022
2008. 09. 19.
23:06:40

Hja, kérem, ezt mondom én is. Külhonban azért lehet megélni a föld javaiból mert: Nagy telek - drága gép - sok termény - nagy haszon. itthon meg azért nem mert: Kis telek - drága gép - közepes termény - alig-alig van haszon. Régen a TSz-be lehetett nagyba csinálni, mert volt egy nagy terület, azt művelte mindenki. Képletesen. Most is megvan a nagy terület csak fel lett parcellázva, és mindenki magának próbál hasznot hajtani belőle. Összefogás kéne, és egy felelőségteljes gazdaságpolitika. De inkább összefogás.
Mage
2008. 09. 20.
08:08:05

zsuzska: kérek.
eva
2008. 09. 20.
12:42:11

Mamzi: nem személyes sértésnek tekintettem, csak gondoltam, megosztom, hogyan látják ők.
A megújulásról: jó dolog ez, de a táplálkozási szokások nem változtak annyit az elmúlt 50 évben, mint a szolgáltatószektor. Ugyanúgy eszünk paprikát, paradicsomot, krumplit, disznót (tudom, Mage, te nem, de sokan feltehetően igen). Nem tartom igazságtalannak a rendszert, nem gondolom, hogy a szimpla protekcionizmus hatékony lenne. Egyszerűen a struktúra változását kellene elősegíteni. Nálunk zsigeri a viszolygás a szövetkezetekkel kapcsolatban (hja, történelmi háttér), így nehéz megszervezni, de akik belátják, és van egy-két hozzáértő emberük (akiknek a megélhetését a többiek ki tudják termelni a szellemi munkáért cserébe), azok kifejezetten jól tudnak élni a krumpliból (almából) is. De egy termelővel pl. az Auchan mi a fenének kötne szerződést (kevés és bizonytalan árura nem éri meg várni).
Mage
2008. 09. 22.
04:10:09

Éva, nem vagyok közgazdász, laikusként gondolom, hogy nem feltétlen azt kell termelni, amire a legnagyobb a kereslet. Nekem tetszik az articsókás ötlet - bár ahhoz sem értek. Gondolj arra, hogy mennyivel többen használnak kavicsot, mint gyémántot. Aztán válassz, kavics- vagy gyémántbányát szeretnél-e inkább karácsonyra.
eva
2008. 09. 22.
09:25:11

Mage, én tényleg általánosságban értettem, amit írtam (ha mindenki articsókát termelne, az nem biztos, hogy jó lenne, bár én vegaként még mindig kevésbé járnék rosszul), ha legközelebb hazamegyek, lehet, hogy megpróbálom megváltani a szüleim kicsi világát, és átállunk az articsókára. De akkor leginkább térfogatnövelő szereket kéne előállítani ipari mennyiségben.

Teljesen igazad van abban, hogy nem az a legjövedelmezőbb, amire a legnagyobb a kereslet, viszont itt van egy igen kemény korlát, szemben mondjuk az ékszerkészítéssel: a kavicsok nem befolyásolják, éhenhalsz-e, míg az, hogy mit tudsz enni, igen. Én maximálisan elfogult vagyok a témában, tehát fenntartásokkal olvassatok, de: egyéni szinten, rövid (közép-) távon, a saját megélhetésemet figyelembe véve articsókát termelni a legjobb, ugyanakkor ha hosszútávra tervezünk, és közösségi szinten tekintjük a dolgot, szerintem inkább hatékonnyá kéne tenni a rendszert, hogy a legnagyobb keresletű dolgokból is meg lehessen élni.
eva
2008. 09. 22.
09:30:25

Ja igen, a legjobb szerintem ma a biozöldség lenne. Nagyon magasak az üzem létrehozásának költségei (évekig kell pihentetni a földet, és aztán is sépci technika kell, a növényvédelmet meg különösen macerás megoldani), de azt lehet kicsiben is gazdaságosan csinálni, ha a kezdeti időszakot túléled, mert viszonylag drágán el lehet adni.
Dávid
2008. 09. 22.
11:48:23

Az a baj, hogy az egész akkor gazdaságos és életképes, ha nagyban lehetne működtetni. Ugyanis ebben az esetben szépen lehet diverzifikálni a keresett illetve nagy hasznot hozó termékek között, valamint a nem kiszámítható időjárási befolyás kockázatát elosztani a különböző időjárást igénylő növények közt, persze figyelembe véve a termelési környezet adottságait.
Ja, mellesleg az ilyen hozam-kockázat egyensúlyozó portfóliót a pénzügyi világban hedge-nek hívják ( link ).
De ugye az ilyen leginkább csak szövetkezetekben működik és akkor mindenki a közösbe dolgozik, valamint a közösből kap.

Vagy mindenki kis-közepes méretben biogazdálkodik és valaki felvállalja a sok termelő-sok fogyasztó mögötti komplett logisztikát, hogy a végén senki ne járjon rosszul, mindenki egészségesen él, tiszta nirvána.

Felvázolhatnánk még pár közel ideális megoldást, de mind meg fog bukni az egyén önérdekein, mivel az egyén haszna várhatóan mindig nagyobb, mint az együttműködő közösség tagjaié, holott az együttműködő közösség teljes haszna persze nagyobb. Csak ugye azzal meg ki akar foglalkozni? (TISZTELET A KIVÉTELNEK!!!). Éljenek a gazdaságszociológiai modellek és viva lá globális felmelegedés.

Persze mondható, hogy a termelői-fogyasztói láncnak erről az oldaláról nézve könnyen pofázok (ezért is nem szóltam eddig), pedig kurvára szeretnék majd egy nagy (konyha)kertet, amikor lesz majd családom. Nevezzük ezt az én saját kis hedge-emnek arra az esetre, ha a naiv énem, aki szeretne hinni a közösség értelmességében, mégis tévedne.

És mint mindig: akinek nem inge...
Jerry1022
2008. 09. 22.
12:14:36

...az ne vegye gatyára. Egyébként egy növény az mitől BIO? Azt értem hogy csalánlével van permetezve, meg nincs "kapálva" meg tápszerezve; de az mitől is jobb? És most nem a propagandára vagyok kíváncsi, hanem ténylegesan a válaszra. Mert ugye, ősidőktől fogva az ember természetesen szelektált. A nagyobb almának a magját ültette el, hogy fa legyen, a dúsabb gabonát szórta el, satöbbi. Az utóbbi évtizedekben technikai fejlődésünknek hála képesek vagyunk nem csak az ilyen alapszintű szelekciókra, hanem arra is, hogy apróbb beavatkozásokkal áttörést érjünk el. És gondolom tudósaink nem akarják kiírtani az emberi fajt, ergó olyan dolgot ami káros azt nem is fognak forgalomba hozni. Innentől kezdve pedig az egész BIO meg ÖKO fantázianevek csupán a nyerészkedő termelők újabb aranybányáját sejtetik előttem.


De ha tévednék, megkérem az ebben jobban járatos embert, világosítson fel.
eva
2008. 09. 22.
12:17:16

Az egyáltalán nem igaz, hogy "az egyén haszna várhatóan mindig nagyobb, mint az együttműködő közösség tagjaié". Nem szeretnék ebbe mélyebben belemenni, de ha így lenne, akkor soha semmilyen szövetkezet, közösség nem működött volna (gazdaságilag értem).
Rövid távon könnyen lehet, hogy jobban megéri potyautasnak lenni, ha mindenki más kooperál, de ha egyrészt hozzávesszük az erkölcsi kockázatot, amennyiben a saját hitelképességemet rontom egy ilyen akcióval, és soha többé nem fogok hitelt kapni (elméleti a megközelítés, de a hitelszövetkezetek ilyen alapon működtek kifejezetten hatékonyan, és ma is vannak hasonló együttműködések), másrészt ha képes vagyok hosszú távon gondolkodni, akkor be kell, hogy lássam, hogy a többiek segítségével olyan dolgokat is meg tudok valósítani, amiket egyedül nem (lehet olyan gépem, használhatok olyan technológiát, amire egyedül nem lenne pénzem, nem érné meg belefektetni). A piacon egyáltalán azért jönnek létre együttműködések (hogy ez nagyvállalati vagy szövetkezeti formában, az más kérdés), mert bizonyos lehetőségeket a piac keretei eleve kizárnak, pedig a megvalósulásuk mindenkinek jobb lenne.

Lehet kiábrándultan és keseregve szemlélni a "mai társadalmat, mai mentalitást", de az biztos, hogy nem visz előre.

(A szövetkezetnek lehetnek nagyon korlátozottak a lehetőségei, úgy értem, nem kell közösbe dolgozni, a közösből kapni, elég, ha a szövetkezet azt a funkciót látja el, amire az egyén képtelen - vevőket szerez, beszerez bizonyos közös eszközöket, megszervezi ezek közös használatát, de az egyénen is hagy akkora felelősséget, hogy ne kezdjen linkelni, és rosszul járjon, ha mégis megpróbálja).
eva
2008. 09. 22.
12:25:54

Jerry, az összes növényvédő szer és műtrágya mérgező az emberre. Ha a teljes termelési folyamatot enélkül viszik véghez, akkor biztos, hogy nem marad a növényben semmi ezekből, míg ha nem, akkor könnyen lehet, hogy mégis (mindnek van bizonyos élelmezésügyi várakozási ideje, van, hogy ebből az utolsó 1-2 napot lecsalják, mert épp akkor jön a kereskedő átvenni az árut).
Nem tudom, mennyi értelme van biot termelni, de piaci igény van rá. Az optimális meg nyilván az lenne, ha vegyszer nélkül is tudnánk életképes növényeket termelni.
Jerry1022
2008. 09. 22.
12:42:29

De a kemikáliákat nem épp azért fejlesztették ki, hogy nagyobb és jobb termést hozzon a növény? Égyébként zsenge ifjúságom óta nem biot eszek, hanem permetezett, meg műtrágyázott növényeket, mégis élek. Sőt ugyenezeket eszi anyám-apám, meg ezt ették az ő szüleik is. És élnek. Nagyszüleim - pontosabban mindkét nagyapám - nem, de ez részletkérdés. Mondjuk én a vegákat sem értem, elvégre a fogazatunk alkalmas mindennemű étel megrágására, gyomrunk a megemésztésre, innentől fogva rejtély számomra az egész vega téma. Na de visszatérve a BIO-ra: Lehet hogy egészségesebb a nem permetezett, meg nem trágyázott növény, viszont többszörösébe kerül mint egy hagyományos módszerekkel előállított termés. Mondjuk ha sznob lennék, lehet én is BIO-znék de mivel a sznobéria messze áll tőlem, marad a szkepticizmus.
Dávid
2008. 09. 22.
12:48:05

Éva: biztos én fogalmaztam rosszul, de egyetértünk abban, amit írtál. Hosszú távon remélhetőleg mindig rossz a potyautasnak. Lehet, hogy Schelling rövid távon illetve mindig adott helyzetre nézve értette.
És igen. A szövetkezetek nagyon is működőképesek. A kérdés sokkal inkább az, hogy mennyien hajlandók ebben a formában működni.

A közösbe dolgozást a portfólióra értettem. Ez a szövetkezeti működés határesete lehetne, amikor mondjuk az én termőterületemen egy nagy rizikójú dolog terem, másokén kisebb rizikójú, de nagyobb mennyiségben. Ha mázlink van, akkor az én termésem is jó, ha pechünk van, akkor az enyém teljesen tönkre megy, de a többieké meg nem. A termelésbe mindenki mindenhol beszállt, és a nyereségen is osztozunk, akár kicsi, akár nagy. Itt a földtulajdon az, ami nem közös, csak kvázi annak használata. Bonyolult és a valóságban nem létező (de szerintem elméleti szinten nagyon is működőképes) modellt alkottam a hedge-fundok hasonlatára. Egy nagy termelő meg simán ezt csinálja, ha okos.


Jerry:
A definíciót nem tudom. Azt ellenben igen, hogy a vadon termő gyümölcsök általában ízletesebbek a háziasítottaknál. Persze kisebbek is. Ezt egyébként lefordíthatnánk egy állandó ízmennyiség / termés mérete is, de ez elég nevetséges hozzáállás volna. A mesterséges alternálásnak mindig vannak nem várt hatásai. Mennyiség kontra minőség ugyebár. Persze biztos itt is van valami optimum.
Egyszer vadon termő fokhagymával is találkoztam egy turistaösvény mellett. Alig volt valami a gyökerén, mégis remek illata volt.

Ja, mégvalami csak úgy általánosságban. A természeti folyamatokkal felesleges felvenni a versenyt. Több száz éves tudomány nehezen veheti fel a versenyt akár többmillió éves evolúcióval, akár a teremtéssel (kinek mi).
mr.
2008. 09. 22.
12:48:24

Jerry1022: kérdésedben nyilván a válasz is. most a bio, öko a divat. egy haverom épp öko házakat tervez, mert azoknál 2-3 szoros tervezési díjat tud elkérni a megrendelőtől, ugyanakkor, saját bevallása szerint, ha ingyen adnák se költözne öko házba.

természetesen ez a bio/öko gyakran a gyengébb minőség leplezésére szolgál. én például szívesen veszek hazai terméket, ha az ízre/állagra megegyezik a külföldivel vagy jobb. de csak azért, hogy támogassam a(z amúgy egyáltalán nem biztos, hogy) hazai munkaerőt, nem tömöm magam és környezetem silány minőségű étellel. "amit megeszel, az vagy", ahogy a bölcsek mondják.

azért vannak szerencsés kivételek, amikor egy bio cuccal megúszod a túlnemesített növényeket. én leginkább csak ott vagyok hajlandó pluszpénz fizetni érte.
például a csili-vili, sárgadinnye nagyságú, agyonnemesített paradicsom, tökéletes állagú csak éppen se íze, se bűze. ott azért bejön a biokertészeti. azt kevésbé tuningolták. de csak azért, mert a szilvafáról a kukacokat kézzel meg nádi poszátával próbálják leszedni én nem fogok kukacos szilvát enni. inkább megmosom a permetest és reménykedem benne, hogy jól számolta ki a vegyész a laborban a bomlásokat és a permetező jól keverte be az anyagot.

a háztáji az más. nekem szerencsére megadatott, hogy zöldségek/gyümölcsök egy részét saját kertből szerezzem be. azzal nem vetekedhet semmilyen nagyüzemi rendszer. akár bio, akár öko, akár hitec. ott tudom pontosan, hogy mi volt ültetve, mikor, mivel volt kártevőtlenítve, mikor volt szüretelve és a fogyasztásig hogyan tárolták. a többinél ezt soha nem fogom pontosan tudni.
eva
2008. 09. 22.
12:49:08

Jerry, félreértés ne essék, én is ezt eszem, sosem termeltek biót a szüleim, én sem fizetek érte hatszor annyit, és húst is csak azért nem eszem, mert nincs rá igényem.
De, azért találták ki, hogy jobb legyen, de azt hiszem, pont Te írtad a vicc topikba azt, amit az orvostudományról (amivel lehet élni, azzal lehet visszaélni is). Hiába szkepticizmus, akkor is ez van. És remélhetőleg az is csak időleges, hogy olcsóbb szintetikus permetszert előállítani, mint ugyanezt csalánból.
eva
2008. 09. 22.
13:00:26

Dávid, én nem éreztem szükségét a modellalkotásnak, valószínű ez volt a különbség/félreértés oka, a gyakorlatból indultam ki.
Jerry1022
2008. 09. 22.
13:05:24

Mr., Dávid: Hát ez most olyan dolog, hogy vagy elhiszem vagy nem. (Hogy a vadonérő az ízletesebb meg hogy a szintetikus ízetlen.) Volt már dolgom ehhez is - ahhoz is. Ettem én már kiköpni való "vadgyümölcsöt", mert annyira jellegtelen volt, meg ettem én már ízletes, öklömnyi méretű paradicsomat is. Ahogy múlnak az évek és fejlődik az ágazat, úgy lesz szerintem a szintetikus jobb. - Most úgy tűnhet, hogy véres szájjal fröcsögök, meg vagdalkozok a mű-étel melett pedig nem, csak szeretném képviselni a technikát, mivel attól, hogy valami ősi, az nem biztos, hogy jó. -

eva: Szegény tudósok már csalán kivonatból is készíthetnek kiváló permetszereket, csak épp a BIO zöldség jobb! kampány miatt már nem hisznek nekik.
Dávid
2008. 09. 22.
13:08:44

Éva: pontosan tudod, hogy mindig megoldásokat és javítási lehetőségeket keresek. (még akkor is, ha nincs rá igény vagy feltétlen szükség, szeretem az optimalizációt meg a jó dolgokat - ez az én személyiségem hibája(?))
(:
Jerry1022
2008. 09. 22.
13:10:19

A metrón láttam egy hirdetést valami BIO BUCSÚ-ről, hát én azt hittem magam alá petézek. Műsoroknak: Mitől jobb a biotermék, meg hogyan lehet felismerni a nem bio terméket, gyerekszórakoztató programnak meg Zsugori biogazda meg az ördög. Szörnyű, hogy idáig süllyedt a gépezet.
Mamzi
2008. 09. 22.
13:19:43

Eva, nekem tetszik, hogy konstruktívan gondolkodsz.
Az articsókát azért választottam példának, mert tapasztalataim szerint egyre több étterem kínálatában megtalálható, ugyanakkor a közértekben csak elvétve látni, akkor is horror áron. Laikusként innen úgy tűnik, az articsóka-termesztés épp egy olyan friss, nagy ötlet, amire az emberek egész életükben várnak, hogy kitaláljanak valami eredetit, valamit, ami hiánycikk, amit ha az elsők között csinálnak, egy életre megvethetik benne a lábukat.
mr.
2008. 09. 22.
13:23:13

Jerry1022: "Hát ez most olyan dolog, hogy vagy elhiszem vagy nem"
ez szerintem nem hit kérdése. szájba vesz. megrág. ízlel. véleményt alkot. mások véleményét (e tekintetben) pedig magasról le... szerintem.
ha ezen a héten a bio a finom, akkor azt eszem. ha rá egy hétre a másik, akkor azt. ezen nem filozofálgatni kell, hanem kóstolni.
a szőlő pl. nálam tipikusan hangulat kérdése. ha lusta vagyok magozni és nagy mennyiségű gyümölcsre vágyom, akkor import magnélkülit veszek és befalom. ha egy finomabb sajt mellé kell kísérőnek, akkor valami zamatos hazait keresek és inkább vesződök a magozással. (igen, én magozom a szőlőt és a szedret is)
Mamzi
2008. 09. 22.
13:29:55

Jerry: a kapálás folyamata nem ütközik a bio-termesztés elveibe.
Szüleimnek van egy nagy kertje, minden terem benne, amit az étkezésünkhöz használunk. Mivel túltermelik magukat, nyaranta a fél baráti köröm az otthonról hozottakból él. Akik a bolti élelmiszerekhez szoktak, rendre elájulnak, hogy milyen finom "az otthoni". Valóban kisebb, ráncosabb, néhol hibás, de az ízük utánozhatatlan. Ugyanezt tudnám fűzni a vegás kérdésedhez is. Nem sznobériából, hanem mert jobb az íze, vagy nem szereti a húst.
Persze nyilván sokan tényleg sznobériából. Ez esetben nem ítélem el.
mr.
2008. 09. 22.
13:31:01

Mamzi: az articsóka azért egy "veszélyes" növény egy krumplihoz képest, ha az életedet alapozod rá. divatkaja. én kb. 10 éve szerettem bele olaszországban. itthon nem egyszer komoly gerillaharcok és némi csúszópénzek, kofáknak való udvarlások mellett sikerült beszereznem éveken át. volt olyan hetem, hogy 5 napon át ezt ettem és nem csak köretnek, hanem főételnek is. mire bejött hozzánk az éttermekbe, úgy 3-4 éve, meguntam. kb. 1/2 éve, hogy utoljára ettem és nem is nagyon hiányzik.
Mamzi
2008. 09. 22.
13:35:43

Jerry, mi baj a biobucsuval?
Mamzi
2008. 09. 22.
13:38:48

Mr: Az articsóka nem kísérő, mint a krumpli, ez egyértelmű. Ha Te az örömöd hevében, hogy rátaláltál, két pofára faltad és azóta nem kívánod, az egy extrém eset, amivel a norma keresésében nem foglalkozhatunk.
"...itthon nem egyszer komoly gerillaharcok és némi csúszópénzek,..." - ezt elkerülendő kéne valamit tenni.
Mage
2008. 09. 22.
13:57:47

Mamzi, ha már bio, a kedvemért szokjál le a húsleveskockáról, vegetáról és delikátról.

link
E621

Tudod, ez az az anyag, amelyről "nem sikerült" bizonyítani, hogy károsítja a szívet, a tüdőt, a vesét, a májat, a lépet és az agyat az emberi testben. A kísérletek annyit mutattak ki, hogy patkányokban, majmokban, disznókban, tengeri malacokban, nyulakban és kutyákban igen.
Jerry1022
2008. 09. 22.
14:01:12

Az, hogy eleve a bucsú az egy örömteli, vidám dolog. Semmi köze a biogazdasághoz.
eva
2008. 09. 22.
14:24:50

Mamzi, teljesen igazad van, ha kicsit is motivált lennék, és átvenném valaha a szüleim gazdaságát, én sem úgy folytatnám, ahogyan most ők csinálják, de figyelembe vettem, hogy bennük (és sokakban) nincs effajta újító szellem.

Jerry, nem is a kiválóságba kötöttem bele. Ha én jól tudom, akkor a bio sem azt jelenti, hogy nem csinálnak vele semmit, hanem hogy csak természetes úton védik a kár- és kórokozóktól (amibe a csalánból készült permetszer szerintem belefér, csak valamilyen minősítési rendszernek kell megfelelni, de ebben már egyáltalán nem vagyok kompetens).

Dávid, pontosan tudod, hogy a merőben gyakorlati problémákra való merőben elméleti megoldások keresését merőben felesleges bonyolításnak gondolom (nem az optimalizálással van bajom, ez talán kiderült az eddigiekből) - igen, persze hogy sarkítok, ez biztosan az én személyiségem hibája.
Mamzi
2008. 09. 22.
14:48:06

Mage, ahogy a finom paradicsomokat, ezt is otthonról hozom. Különben is, aki jön egy Mamzi húslevesét magasztaló poszttal, az maradjon szépen csöndben.
Mamzi
2008. 09. 22.
14:50:29

Jerry, szerintem ez szőrszálhasogatás.
Mage
2008. 09. 22.
15:06:27

Mamzi: igaz.
Jerry1022
2008. 09. 22.
15:11:48

Az vagy nem az, de a bionak annyi köze van a búcsúhoz mint a táncnak az építészethez.
Mamzi
2008. 09. 22.
15:47:44

A bucsu (szerintem így írják, többiek?) egy forum ez esetben arra, hogy a bio élelmiszereket népszerűsítsék. Mint a dugó a biciklizésre.
Jerry1022
2008. 09. 22.
15:51:33

Hát a mifelénk a fentebb említett rendezvényekkor leginkább körhinta, dodgem, céllövölde, kisvasút meg ehhez hasonló dolgok vannak népszerűsítve. Meg a kirakodóvásáros résznél általában a bóvli gyártmányú játékok és silány minőségű ruhaneműk. Hogy a töméntelen édességről ne is szóljak.
Mamzi
2008. 09. 22.
15:56:52

A bucsu, az egy falusias, családias jellegű összejövetel, kirakodóvásárral. Hogy a pultokon biocuccok lesznek, na bumm.
Ivon
2008. 09. 22.
16:04:18

Amíg ti okoskodtatok, addig én sütöttem almáspitét 2kg szabolcsi almából, a főtt húshoz pedig almaszószt készítettem.
Ivon
2008. 09. 22.
16:07:01

Jerry, lőj nekem kacsintós pénztárcát.
eva
2008. 09. 22.
16:21:39

Nem ismerem a pontos eredetet, de a búcsú eredetileg egyházi esemény, körmenettel, hajcihővel, és a bazár csak később rakódott rá, régen mindenki misével meg családi ebéddel indított, és csak később mentek ki forgózni meg célbalőni, jól berúgni.
(Búcsú, mint a búcsúcédulában. Szerintem.)
eva
2008. 09. 22.
16:22:27

Mamzi
2008. 09. 22.
16:46:05

Pedig meg voltam győződve, hogy rövid. Kösz, Eva!
Jerry1022
2008. 09. 22.
18:08:40

Hát ja, valami ilyesmi. De semmiképp sem BIO.

Ivon: ha lesz a céllövöldében, akkor lövök neked.
mr.
2008. 09. 22.
21:19:19

Ivon: ilyen avatar betételéért, ilyenkor, a tél kezdetén, jobb érzésű, kultúrált körökben, minimum elevenen való megfőzetés jár.
Ivon
2008. 09. 22.
23:59:38

Jerry, nagyon várom. Postafordultával küldök neked cserében biopapucsot.

Mister, cseréljem le füstöltcsülökre?
Mamzi
2008. 09. 23.
02:26:46

Tejszínes gombás tarját készítettem vacsorára. Felmerült bennem a kérdés, hogy létezik-e olyan erdei gomba, ami nem kukacos. Én szárított vargányát és trombitagombát használtam, amit a kis kezeimmel szedtem. És amióta az eszemet tudom, mindig volt benne kukac.
Ivon
2008. 09. 23.
13:19:56

Mamzi, a kukac bio védjegy.
mr.
2008. 09. 23.
13:51:34

Mamzi: igen, a rókagomba. azért, mert kissé mérgező. ettől eltekintve, jól elkészítve mennyei. meg az óriás őzlábnak a gallérja. abban sem nagyon láttam még. a többi, szinte kivétel nélkül, többé-kevésbé férges.

hivatalosan, ha a vargánya tönkjét elvágod és 2-3 lukat látsz a metszeten, akkor az első osztályú és féregmentes. gyakorlatilag, természetesen nem az. legalább 2-6 kukac van benne.

ha nagyon zavarnak, akkor felhasználás előtt vágd fel a gombát 1-2 centis kockákra és tedd sós vízbe 1-2 órára. ha feljön a tetejére, akkor nyomd le valamivel a víz alá. ki fognak mászni belőle szépen sorban a fehér "giliszták".

előfordul 1-2 ország, ahol olyan az éghajlat, hogy a rovarok már kifekszenek, bebábozódnak, kifagynak stb. mire a gomba kinő. ott találsz kukacmentes gombát. magyarország nem ilyen.
Jerry1022
2008. 09. 23.
14:16:27

Vagy szedd ki belőle a kukacokat és találj hozzájuk ki egy receptet. Panírozott kukac?
Mage
2008. 09. 23.
14:19:04

Mister, a mérges gombákban vígan élnek kukacok, nem hiszem, hogy a rókagombából ezért maradnának távol.

Gyerekkoromban rengeteg gombát szedtünk, azok nem voltak kukacosak. Mondom, nem. Ne tedd tönkre az emlékeimet.
Mamzi
2008. 09. 23.
15:03:38

Ivon, Apukám szerint is, ezért Ő úgy hívja, hogy biopálinkát szokott sutyiban főzni.
Mamzi
2008. 09. 23.
15:09:45

Mr: A rókagomba mérgező? Egy kicsit? Nálunk nagy becsben tartott, ritka fajta, amiből mennyei pörköltet szoktunk főzni.

Köszönöm a tippet, bár nem fogom alkalmazni, edzett parasztgyomrom van. Én pszichoszomatikus módon táplálkozom. Például halat a csillagjegyem miatt nem eszem, ámbátor pacalt élvezettel. Furcsa kombinációja vagyok a válogatós vendégnek és a vidéki gyereknek.
Mamzi
2008. 09. 23.
15:10:50

Ivonnak ajánlom fel a panírozott kukac ötletét, aki gasztró forradalmairól oly' híres.
Mamzi
2008. 09. 23.
15:11:50

Mage, bár nem vagyok biztos benne, de valamiért nekem is úgy rémlik, hogy a rókagombában nincs kukac.
mr.
2008. 09. 23.
16:02:34

Mage: pedig ezért. magas hőmérsékleten (főzve) elbomlik a rókagomba méreganyaga, de nyersen simán beledögölhetsz. a rókagombát illik előfőzni. mérgekből is többféle van. egyik egyik dologra hat, másik másra. a csigák egyik kedvenc kajája pl. a gyilkos galóca. és nem lesz tőlük semmi bajuk. de ha magadba nézel: a gyomorsav is a világ egyik legerősebb mérge, ugyanakkor jó pár fonálféregfaj jól elél benne.
mr.
2008. 09. 23.
16:07:16

Mage: az a rengeteg gomba, amit gyerekkorodban szedtél, bizony mind kukacos volt. az a pár darab, amit te ettél meg, nos azok kivételesen nem. így jó?
Mamzi
2008. 09. 23.
16:11:02

Mr, egy diktatórikusabb helyen ezért kitiltanának. Becsüld meg magad, fiam.
mr.
2008. 09. 23.
16:19:30

most éppen miért is?
(tényleg nem megy nekem ez a fórumozás. azért az sem járja, hogy mindig Jerryhez szaladok, ha nem értek valamit.)
Mamzi
2008. 09. 23.
16:25:31

Krisna-völgyben azért próbálkoznak.
mr.
2008. 09. 23.
16:25:40

Mamzi: netán a fonálféreggel van bajod? az mindannyiunkban van. minimum a parazitája. akár csak a galandféreg. akinél háziállat van, ott meg különösen. szerencsés esetben kifejlődés előtt kiürül a szervezetünkből. és tényleg túlélik a gyomorsavat.
Mamzi
2008. 09. 23.
16:36:13

Mr, kihozod belőlem az állatot! (haha)
mr.
2008. 09. 23.
16:38:58

Mamzi: nem vagyok én féreghajtó! (hihi)
Jerry1022
2008. 09. 23.
17:18:31

Hé! A panírolt kukac az én ötletem!
Mamzi
2008. 09. 23.
17:52:14

Úgy értettem, hogy Ivon valósítsa meg, mert Ő egy újító szellemiségű chef.
Mamzi
2008. 09. 23.
17:52:33

Én most is csak pörköltöt főzök.
Jerry1022
2008. 09. 23.
20:33:32

Mamzi: légyszi mondd inkább azt, hogy pörköltet készítesz.
Mamzi
2008. 09. 23.
20:35:36

Ez valami stilisztikai kérdés?
Jerry1022
2008. 09. 23.
20:47:22

Ha annak veszed akkor az; de számomra idegen a pörkölt elkészítését főzésnek titulálni.
Mamzi
2008. 09. 23.
20:53:58

Fontos számomra a lelki nyugalmad, és hogy egy cseppet törlesszek az összefoglalókért kapott jóból: pörköltet készítettem.
mr.
2008. 09. 23.
21:14:52

Jerry: a hölgy világosan megmondta, hogy vidéki. most miért kell piszkálni alliteráló tájszólásáért?

amúgy én is főzni szoktam a pörköltet. te hogyan készíted? hidegen sajtolod vagy napon szárítod?
Mamzi
2008. 09. 23.
23:14:15

Én még kézzel szaggatom a nokellit, fiúkák.
Ivon
2008. 09. 23.
23:30:26

Én elkészítem-főzőm a kukacot, ha megeszitek. Mártogatóst gondoltam hozzá, vagy egy finom hagymalekvárt.

Még ilyet! mifelénk is főzik a pörköltet.
mr.
2008. 09. 23.
23:35:45

Mamzi: miért, már van nokelligyártó gép is?
kanállal vagy késsel?
Jerry1022
2008. 09. 23.
23:39:25

A nokedlit - csipetke, galuska kinek mi - felénk is kézzel pontosabban nokedliszaggatóval csinálják. A pörköltet pedig valóban főzni szokták csak nekem van ez a tikkem. Leves főzik, főzeléket főzik de a pörköltöt készítik.
mr.
2008. 09. 23.
23:49:07

jerry: a nokedli az nokedli. a csipetke az csipetke. a galuska pedig galuska. ez 3 külön dolog.
a kézzel készített nokedli pedig azt jelenti, hogy nem nokedliszaggatóval, hanem kézzel morzsolva, deszkán késsel vagy kanállal szaggatva készül el.

ha dokat tévednék, akkor majd az itteni konyhatündérek kijavítanak.
Ivon
2008. 09. 23.
23:50:00

kézzel! az ujjaival.
így Mamzi?
Mamzi
2008. 09. 24.
13:54:26

Vágódeszkára csapok egy adagot és késsel vagy kanállal szaggatom. Mikor hogy, ahogy úri kedvem tartja. Lehet kapni nokedliszaggatót, ami tudtommal egy lyukas lap, olyasmi, mint a tésztaszűrő, csak nem mély, hanem egyenes.

Nokedlit a pörkölthöz eszünk, csipetkét a levesbe teszünk, a galuska viszont ugyanaz, mint a nokedli.
Mamzi
2008. 09. 24.
13:55:08

*Nokedliszaggató: hozzá van egy vésőhöz hasonlatos eszköz, amit ezen a lyukas lapon huzogatva nokedlit kapunk.
mr.
2008. 09. 24.
14:28:52

Mamzi: nokedli, csipetke, galuska: hivatalosan valóban így van, de az én vidékemen a galuskának a grízből készült 3-4 centis levesbetétet hívják.

"hozzá van egy vésőhöz hasonlatos eszköz, amit ezen a lyukas lapon huzogatva nokedlit kapunk."

maradjunk abban, hogy "nokedliszerűséget" kapunk.

én is deszkán szaggatom, általában késsel, néha kanállal, de mindig lenyűgöznek azok a női kezek, akik képesek egyesével meggyúrogatni. annak a csipetkének nincs párja. (próbáltam, nem férfi embernek való munka)
Mamzi
2008. 09. 24.
14:43:45

Azt felénk grízgaluskának hívják.

Én még sosem láttam ilyet. Azt a szutykos, tatyakos anyagot hogy lehet egyenként gyúrogatni? Nem is értem.
mr.
2008. 09. 24.
17:31:30

hát igen. vidéki lány, de már a 21. századból..
(picit keményebb tésztából csinálják és még "csipkézik" is a széleit.) tényleg embertelen meló, de egy kézicsipkés levest enni, olyan érzés, mint ha az ember kézzel varrott connolly bőr ülésbe süppedne az aston martinjában, miközben végigtapogatja a kézi hántolással és szabással gyártott, ében vagy rózsafa műszerfalat.
Ivon
2008. 09. 24.
17:42:51

A parikatv-n láttam, hogy nokedliszaggatóra tették a tésztát és kézzel huzigálták rajta, nem vésővel.
Azt hittem így a kezeddel.
Jerry1022
2008. 09. 24.
17:56:51

---------------
|ooooooooooo|
|ooooooooooo|
|ooooooooooo|
---------------
Na, valami ilyesmire gondoltok? -ezt a zubogó; forró víz felé a fazékra/lábasra aztán erre rá a nokedlimasszát és fakanállal ide oda rángatni. Ha jól tudom.
Jerry1022
2008. 09. 24.
17:57:27

Mármint a masszát rángatni ide-oda a fakanállal.
mr.
2008. 09. 24.
18:04:08

ja-ja. pont olyan, mint mikor a sajtot reszeled a pizzára, csak sajt helyett tészta, pizza helyett forró viz vagy leves, reszelő helyett szaggató és nem ferdén, hanem vízszintesen tartod. oszt rángatod amivel akarod. spaklival, fakanállal, kézzel, késsel, gázkazánnal.
Jerry1022
2008. 09. 24.
18:21:39

Őőő... de a sajtreszelőnél a dudorok a sajt felén vannak. A nokedliszaggatónál meg a dudorok a víz felé vannak, a massza meg a másik oldalán.
mr.
2008. 09. 24.
19:02:49

profi. már annyira képzettek vagyunk, hogy össze kéne állnunk ilyeneket gyártani.

jut szmbe, láttam már olyan szerkezetet is, ami úgy néz ki, mint egy kézi dió/mákdaráló. felül betöltöd az anyagot és oldalt tekergetsz egy kart, alul meg ömlik ki a matéria.
ciki-nem ciki, de néha elviselném a konyha polcán, amikor 6-8 embernek kell sztrapacskát szaggatnom. ott azért kevésbé ad az esztétikumra az ember és bosszantó, hogy az első adag már kifő, míg a én még a közepét szaggatom a tésztának.
Mamzi
2008. 09. 24.
20:14:47

Mr: Az Aston Martin egy kicsit távolabb áll tőlem.

Jerry, nagyon profi vagy.
mr.
2008. 09. 24.
20:18:56

sajnos, tőlem is meglehetősen távol áll.
Jerry1022
2008. 09. 24.
20:26:57

Mamzi: Tudom. Barátnőm is szokta mondogatni.
zsuzska
2008. 10. 17.
16:52:40

Update:
- Nem teljesült az almafelvásárlásról a termelők és az agrárminiszter között szeptember 4-én kötött megállapodás, az Agrana a léalma kilónkénti felvásárlási árát az elmúlt két hét alatt 14,10 forintra vitte le az elfogadott 21,50 forintról - mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) szövetségi igazgatója.- Az áron kívül nem teljesül a kínai almasűrítmény importjának felfüggesztésére vonatkozó kezdeményezésük sem.
úő
2009. 02. 10.
14:51:51


ő
úő
2009. 02. 10.
14:52:11

dsadsadsfasfaf
úő
2009. 02. 10.
14:52:43

a jó kurva anyátok
Sandy
2009. 02. 10.
15:21:45

úő,

örülök, hogy harmadszorra azért sikerült röviden bemutatkoznod. Mi újság, mi szél hozott erre?
Ivon
2009. 02. 10.
15:31:43

lehet, egy almatermelővel van dolgunk
Sandy
2009. 02. 10.
16:08:22

Igen, én is pont erre gondoltam. Bizonyos szempontból megértem az indulatát.

=> Regisztrálni jó <=