deep :: 2009. november 05., csütörtök, 15:04:02 :: 34 komment
dialogue muncika

- Elég bénák lehetnek az albánok, ha tizenkilencen beleborulnak a Tiszába, és összesen hárman képesek kiúszni.
- Mi nem tudjuk elképzelni, milyen hideg lehet az a víz.
- Én el tudom. Várj... Ez iszonyú. Bele is borzongtam. Újabb ok, hogy hamar kigyere belőle.  Sokszor eltussoltam a zuhanyzást a nyári táborban, ha nem volt melegvíz.
- Sokkot kaphattak. Pár perc után lebénultak a hidegtől.
- Annyi idő alatt bőven ki lehet érni. Mennyi lehet a Tisza, harminc méter? Legrosszabb esetben, ha középen borulsz bele, tizenötöt kell úszni a partig. Még én is bármikor átúszom. Mondják, ruhában nehezebb, sajnos, azt le kell venni. A zakót biztos sajnálnám. Talán a nadrág maradhat, kár lenne érte. A lábtempóm úgysem túl erős.
- Gondolom, ők is próbáltak kijutni.
- Mivel Románia felé folyik a Tisza, biztosan.
- Nem úgy, mint az a nő, aki belehajtott a Dunába.
- Mikor, hol? Nem hallottam róla.
- Úgy volt, hogy ment, és elkezdett lángolni az autója, és integettek neki, hogy "vigyázz, ég a kocsid", ő visszaintett mosolyogva, hogy "köszönöm", aztán elrántotta a kormányt, és belehajtott a vízbe. Az volt a szerencséje, hogy azonnal jöttek érte, és 20-25 perc alatt autóstól kiszedték.
- Azon gondolkodom, mi lehet a lángoló autó egyezményes kézjele. A fényszórónak például karika. Sokan azt sem értik, és a középső ujjukat mutatják vissza, ha szólsz nekik, hogy nem ég.
- Na, ez égett.
- Nehéz lehetett elmutogatni vezetés közben. A hídról hajtott bele?
- A rakpartról. Nagyon gyanús az egész, mert csak kabát volt rajta és hálóing.
- Tényleg érdekes. Ha te öngyilkos akarnál lenni, úgy, hogy a vízbe kormányzol, felgyújtanád az autódat menet közben? Biztos, ami biztos alapon?
- Nem tudom. Lehet. Viszont, ha már bent vagy a vízben, másfél percig lebeg a kocsid. Ennyi időd van kiszállni belőle. Utána már, azt mondják, meg kell várni, amíg megtelik vízzel, úgy lehet csak kijönni. Jajj, ne beszéljünk erről.
- Miért ne?
- Olyan félelmetes.
- Micsoda?
- Ott vagy az autódban, a Duna fenekén, és várod, hogy megteljen vízzel. Hogy elfogyjon a levegő. Rémisztő. Mindez koromsötétben.
- Miért lenne sötét? Fel kell kapcsolni a világítást.
- Biztos működni fog a víz alatt.
- Nekem Toyotám van, tehát igen.
- Beleborzongok a gondolatba, hogy várakozom, lent a mélyben, hogy folyjon be a víz.
- Ez hülyeség. Pont hogy fel kell tekerni az ablakot, hogy ne folyjon be egy csepp se, belső keringetésre állítani a klímát, és várni, hogy elkészüljön a négyes metró.
- Istenem.
- Ezt hallgatjuk évek óta: a városfejlesztés célja, hogy csak a metróig menj autóval, aztán szállj át.
- Biztos integetnének, hogy gyere már.
- Látom magam előtt, ahogy jön a próbajárat, és szólnak, hogy szálljak át, mire én: "Köszönöm, nem szeretem a protekciót, inkáb megvárnám az első civil szerelvényt, menjenek csak nyugodtan". Persze, ez nem lenne igaz. Valójában félnék, hogy a próbajárat műszaki hibás lesz, és elakad a Duna alatt. Világítás nélkül, ahogy kell.
- Csöbörből vödörbe.
- Pontosan. Akkor már inkább az autómban ülök. Ezért is van nálam mindig több palack ásványvíz és néhány konzerv a csomagtartóban.
- Szerintem vegyél szivargyújtós rezsót. Nem egészséges olyan sokáig hideg ételen élni odalent.

 
 

MA
2009. 11. 06.
20:33:04

Sokáig nem tudtam, hogy ki kicsoda a párbeszéd 2 résztvevője (Mage és Muncika) közül, de amikor ide értem: "Jajj, ne beszéljünk erről." akkor megvilágosodtam. Ez egy tipikus női sikoly, nyilván ő Muncika. A többit ebből már ki lehet találni...
Sandy
2009. 11. 06.
22:36:45

Amikor a mohácsi kompnál a jeges vízbe gurult két kisgyerekkel egy autó, azt mondják az nem lebegett, azonnal elmerült. A szülőket visszafogták a jelenlévők hogy ne rohanjanak az autó után, ezért ők legalább túlélték.
Jerry1022
2009. 11. 07.
10:18:25

Ha nyitva van az ablak, vagy lyukas a padlólemez, esetleg súlyozva volt a kocsi, akkor valószínűbb, hogy hamarabb merül.
Mage
2009. 11. 08.
10:53:29

Sandy, aki engem ilyen helyzetben megpróbálna lefogni, az kórházba, akinek ott sikerülne, az a gyerekek után menne.
Sandy
2009. 11. 09.
06:31:18

Nem voltam ott, de úgy tudom sokan voltak a kompon.
Sandy
2009. 11. 09.
10:24:51

Senkinek semmilyen esélye nem lett volna ott, akkor.

link
Panna
2009. 11. 09.
11:23:37

nagyon örülök, hogy vannak új bejegyzések, de még jobb lenne valami kellemes témáról olvasni.
nekem most nem jut ilyen eszembe, csak úgy reklamálok.
MA
2009. 11. 09.
11:47:07

Pl.: Milyen jó lesz, hogy jövő hétfőtől új, fém 200 Ft-os lesz, ami nem szakad el, mint a papír? Vagy: novemberhez képest nagyon jó idő van (itt Veszprémben), és szépek a színes falevelek. Esetleg: Lesz-e Mage.hu találkozó még idén? De lehet akár tippeket adni péntek 13 túléléséhez, hogy hogyan tegyük vidámmá ezt a napot 4 nap múlva. (Én aznap még fogorvoshoz is megyek.)Vagy lehetne egy vidám bejegyzés, hogy tudjunk valakin (vagy valamin) nevetni, vagy tudjunk valaki sikereinek örülni, de lehetne akár Mage-horoszkóp is jó hírekkel. Több ötletem most nekem sincs.
Sandy
2009. 11. 09.
12:22:19

Panna, talán inkább a zenéhez tartozna, de mivel nekem nagyon kellemes volt, ide írom: a Szegedi Jazz Napokon két fantasztikus hangulatú koncerten voltam. Két olyan zenész is fellépett egymás után, aki Miles Davis-szel játszott együtt: Marilyn Mazur és Larry Coryell. Napok óta teljesen a hatása alatt vagyok annak az estének. Nem akarom túlfeszíteni a kereteket, egyelőre ennyi.
Sandy
2009. 11. 09.
14:35:31

Ez a kedves Josefine énekelt, bár egy számban Marilyn is beszállt. Ebbe a nőbe azt hiszem nagyon könnyű lenne beleszeretni. Elbűvölő volt a színpadi jelenléte, lágy és kedves volt. És a hangja csodálatos. Az alábbi számban Marilyn az ütős.

link
Panna
2009. 11. 11.
10:44:35

MA: a hulló falevelek gyönyörűek, bár ma nem sok választott el egy hatalmas eséstől, úgy megcsúsztam egy nagyobb vizes kötegen.
az ablakom előtt fák vannak, és mivel kívülről nem lehet belátni (legalábbis szerintem), ezért még függöny sem zavar bele a képbe. (olvastam valahol, hogy akik reggel nem betonrengetegbe, hanem természetbe lépnek ki az ajtón, azok tovább élnek. persze emögött egy csomó más ok van, de tényleg megnyugtató maga a látvány)

Sandy: a zene rám is hasonló hatással tud lenni, sőt, ahogy telnek az évek egyre érzékenyebb vagyok az ilyen hatásokra. mondjuk jazz iránt még nem tudok rajongani, ahhoz még érnem kell:) (kis mennyiségben néha tudom élvezni, de ennyi)
Sandy
2009. 11. 11.
11:24:25

Panna, a jazz annyira tág fogalom, hogy semmi baj nincs azzal, ha valami megfog benne, másvalami pedig hidegen hagy, sőt idegennek találod. Hagytam én már ott nagyon híres jazz zenész koncertjét (John Surman) mert túl ridegnek, elvontnak éreztem. De például az alábbi is jazz, érdekel hogy ehhez mit szólsz:

link
Panna
2009. 11. 11.
13:37:26

Az elején elérzékenyültem, mégsem lesz a kedvenc előadóim között.. Nem tudom megmagyarázni, hogy mi nem tetszik benne. Viszont pl. Szakcsi L. Bélát bármikor, meg ezt is, bár őt sajnos élőben már nem:
link

hogy magyaroknál maradjak, Dresch Mihány koncerten is voltam már, az is tetszett, és Barabás Lőrincet is szeretem, bár ő azért keveregeti a stílusokat.

és tudod mit sajnálok még rettenetesen? bár nem sok köze van a jazzhez, de azt, hogy Ray Charles-t sem láthatom már. Őt kiskoroban az anyatejjel szívtam magamba, mondhatni.
Sandy
2009. 11. 11.
14:19:14

Nyáron az Ördögkatlan fesztiválon félig hivatalból ott voltam, és a gyönyörű időben és tájon, a szabadban játszottak Dresch-ék, én a szüleimmel hallgattam (76 és 70 év). És a végén édesanyám közölte, hogy milyen jól játszanak ezek...
Sandy
2009. 11. 11.
15:29:10

bocs ha hülye a kérdés: ezt akkor láttad?

link
Panna
2009. 11. 11.
16:17:26

nem hülye kérdés:). láttam, nálam 10 pont. neked tetszett?
Sandy
2009. 11. 11.
16:25:40

Igen, szerintem nagyon jó film. Megadta az élet, hogy egy időt vakok között töltöttem, sőt sajnos egy kicsit még ennél is több közöm van hozzájuk, így talán a szokásosnál is több empátiával néztem a sorsát. De remélem ez nem befolyásol a filmről alkotott ítéletemben.
Sandy
2009. 11. 12.
21:28:03

Panna, valóban kicsit egysíkú ahogy egy hangot prüntyög mindig egy húron. Talán ezt a hangzást teltebbnek találod majd.

link

Ott voltam 1998-ban a BS-ben, amikor ezzel kezdte a koncertet. Nagyon nagy élmény volt.
MA
2009. 11. 17.
10:56:38

Sandy: ez a blog is egysíkú lett, alig van benne élet. Kellene megint olyan jó téma, mint a KlubD. (Nem olyan botrányos, de olyan népszerű. Nem azt a témát akarom újrakezdeni, hanem sok hozzászólást szeretnék az általam ismert legjobb blogban.)
Sandy
2009. 11. 19.
12:21:52

Panna, tegnap Diana Krall koncerten voltam a Sportarénában, kicsit szégyellem maga, hogy korábban nem hívtam rá fel a figyelmed. Talán neked is tetszett volna ez a fajta jazz. Bár nem teljesen az én műfajom amit művel, de ez egy nagyon jó hangulatú, jó koncert volt.
Panna
2009. 11. 19.
16:29:25

Sandy, ez nagyon kellemes. belehallgattam most pár számba. lehet, hogy leközelebb megnézem majd élőben.

viszont valami egész másról szeretném megkérdezni a véleményed, ill. véleményeteket, mert már rengeteg mindent olvastam össze, de még mindig nem tudom mi lenne a jó.. szóval: H1N1.. beoltatjátok magatokat?
Jerry1022
2009. 11. 19.
17:19:36

Minek? Többen haltak bele a védőoltásba, ami erősen béta fázisban van mint a H1N1 infuenzába. Sok gyümölcs, napi 2 liter folyadék, főleg zöldteában, vitamin és rendszeres, kielégítő táplálkozás. Ennyi a titka annak, hogy ne legyünk betegek. nem pedig valami drága (majd 2000 forintos) szuri, amitől először beteg leszel, aztán meg vagy az maradsz, vagy nem. (És akkor emlékezzünk meg itt az ide kapcsolódó szóviccről: Beteg? há' egyen egy almát... =D)
Sandy
2009. 11. 19.
17:43:20

Jerry, a jó szerencsét, a fertőzésmentes helyet még kihagytad... Ja, és a pozitív gondolkodást, ami viszont tényleg mindenen átsegít. Mindezt a Titok című könyvben olvastam, nagy kultusza van, csak igaz lehet.
Természetesen a feleségem és a gyerekeim beoltatják magukat, ők egész nap nagyobb közösségben vannak. Az én tanácsom, hogy mindenképpen oltasd be magad.
MA
2009. 11. 19.
19:20:50

Én nem bíznék az oltóanyagban, mert Veszprémben tesztelték, a veszprémi kórházban. És a veszprémi kórház mellett temető van...
Sandy
2009. 11. 19.
19:22:42

Jerry, ezt a belehalásosdit pontosan hol és kitől olvastad? Kérném a linket.
Jerry1022
2009. 11. 19.
21:23:57

Már nem tudom. De ha csak rákeresel, vagy elmész a közeli orvosi rendelőbe és elolvasod a mellékhatásait a hirdetőfalon, belátod te is.
Sandy
2009. 11. 19.
22:16:46

Mire keressek? És mik a mellékhatások? Megbolondult az egész világ és oltatja be magár Pakisztántól Kváziföldig, csak a FIDESZ-szimpatizánsok a normálisak?
Jerry1022
2009. 11. 19.
23:37:37

Jajj, nem... Dehogy. Nem vagyok Fideszes. Félreértesz. Csupán bagatelnek tartom ezt az egészet. Ennyi. Lehet én vagyok hülye, de valahogy az influenzára nem tudok úgy gondolni, mint halálos betegség. Ezért is mondom, hogy inkább az egészsegünkre figyeljünk oda, mintsem egy konkretizált kórtól rettegjünk.
Jerry1022
2009. 11. 19.
23:39:28

Ja, Mage. Telefonról (Nokia 5800 XM) valamiért az utóbbi időben belépni. Változtattál valamin?
mr.
2009. 11. 20.
00:11:14

Sandy: ez azért így elég sarkos. a franciáknál is a lakosság 76%-a ellenzi az oltást. azért remélem, hogy ez nem a fidesz ottani népszerűségének köszönhető. amúgy a fidesz csak a pénzügyi tranzakciók ellen kampányolt, mert egy szadesz közeli oltóanyag gyár kapta a támogatást és nem a hozzájuk közel álló. a vakcinával nem volt semmi bajuk, viktor családja és mikola elsőként oltatta be magát, az utóbbi kamerák előtt. szóval ezt speciel nem kenném a fideszre.
a jobbikos "baráti körömtől" kaptam viszont olyan mailt, ami részletesen elmagyarázta, hogy az oltóanyagban egy mikrokapszula van, ami folyamatosan adatot gyűjt rólunk és tájékoztatja a gaz imperialistákat a tartózkodási helyünkről.. de ez megint más tészta.

családom fele az egészségügyben dolgozik. van orvos, gyógyszerész, vegyész és bakteriológus is. (virológus nincs) egyikük sem oltatta be magát, és nem azért, mert rettegnének a mellékhatásoktól (amúgy _minden_ gyógyszernek és _minden_ oltóanyagnak van mellékhatása, még a placebonak is. ha más nem, akkor az előállítás során belekerülő technológiai szennyeződés) hanem azért nem oltatnak, mert nem sok értelme van. a h1n1 egy adott influenza vírus, egy adott mutációja a sok ezer közül, mely alapvetően semmivel nem veszélyesebb, mint a többi.
akkor a többire miért is nem oltunk? mert hülyén nézne ki, ha az ősz beköszöntekor mindenki megjelenne az ismert 2-3000 mutánsra egyenként beadatni az oltást? mondjuk kineveznénk a szeptembert az oltás hónapjának, és ekkor 30 napon át mindenki otthon feküdne és lőné be magának a napi 2-300 darab vakcinát?
egyetlen releváns indok van, melyet érdemes mérlegelni egy egészséges embernek saját oltásakor. ha egyszerre kiesik 7-800000 ember a termelésből, (termelés? van még ilyen nálunk?) akkor azt a két-három hetet a gdp megérzi. de ha az egészségemről van szó, a gdp baromira nem érdekel.
és van még egy fontos dolog, amit nem szívesen emlegetnek az oltásért kampányoló szakemberek: ha az oltással elhárítunk egy tömeges járványt, akkor a vírus a helyett, hogy elbújna a sarokba és szégyenében főbe lőné magát, fogja a kis fehérjeburkát és bosszúból létrehoz egy vagy több újabb mutációt, ami már sokkal durvább lehet, mint egy h1n1. nem árt emlékezni arra, hogy ember még soha nem aratott győzelmet egy víruson. legalább is, az elmúlt 2000 évben biztos nem.
Jerry1022
2009. 11. 20.
08:57:58

Kimaradt, hogy 'nem tudok'.
Sandy
2009. 11. 20.
10:23:24

Mage
2009. 11. 20.
16:49:14

Mielőtt az új postot kiraknám, pontosítok.

Az influenzavírusok folyamatos harcban állnak egymással a túlélésért. A mr. által emlegetett több ezer mutáns közül egyszerre körülbelül száz van életben a Földön, folyamatosan cserélődnek, változnak. Azért lehetséges influenzaoltást készíteni, és azért lehet csak rövid időre hatékony, mert abból a százból, amelyik épp küzd egymás ellen, a három-öt-tíz legerősebb ellen oltanak.

Én gyakran elkapom az influenzát. Egyszer beoltattam magam ellene, és akkor másfél évig nem volt.

1970 előtt százezerből egy ember bénult le a védőoltástól, az újabb vakcinálnál ez egy a sokmillióból. Maga az influenza elég egészségtelen, és napokat vesz el az életedből (láz, ágyban fekvés).
Mage
2009. 11. 20.
17:27:26

mr., az egészségügyben dolgozó rokonok két okból sem számítanak jó példának.

Az egyik, hogy az orvosok jelentős hányada dohányzik. Mivel a dohányzás ártalmassága kétségtelen, az ő viselkedésmintájuk eleve nem lehet meghatározó.

A másik súlyos érv az ellen, hogy az ő viselkedésüket egészségmegőrzési kérdésekben kövessük, egyszerűen arra a tényre épül, hogy ők egészségügyben dolgoznak. Aki tényleg nem akar beteg lenni, az nem az egészségügyben helyezkedik el.

=> Regisztrálni jó <=