halálkeringő :: 2010. január 14., csütörtök, 02:14:42 :: 8 komment
cinema culture

"A Halálkeringő utolsó öt percén jól látható, hogy a rendező és a forgatókönyvíró az életben nem vállalt fel egyetlen konfrontációt sem. Azért fejezték be így a filmet, mert fogalmuk sincs, milyen az, ha valaki bátran konfrontálódik, kommunikál, ezáltal megoldja a problémáját, és új életet kezd."

Ezt mondta a filmről egy kedves barátom.

Képzeljük el, hogy egy drogos rendőrnő lakásának ajtaját a tíz éve nem látott, gyűlölt, alkoholista apja épp be akarja törni. Csenget, dörömböl, ordít. A nő ideges. Pánikol. És azt mondja: "Biztos a pokolra kerülök". Ha az általunk legjobban utált, életünkből eltűnt személy hirtelen betoppan, és a lakásunk épp úszik a vérben, jó eséllyel bocsátkozunk monológokba, és ilyenkor természetesen a végső, transzcendens kérdésen gondolkodunk. Szerencsére a monológok közben Dobó Kata nem nézett a kamerába. Ez azért mégsem a Szomszédok.

Aztán a vértől úszó lakásba beengedjük a gyűlölt, rendőrnyomozó apánkat, mivel egyáltalán nem bízunk benne. Nos?

Kern András karizmatikus. Dobó Kata sem olyan rossz, mint amennyire elvárnám. A krimi vonal kifejezetten izgalmas, és volt rendes, hatásvadász operatőrük is. Mi a baj?

Az a baj, hogy a Halálkeringő nihilista és üres. Szüleink lelki ballasztokat pakolnak ránk - ezt tudtuk eddig is. És még? Mi a tanulság? Mivel telik a maradék játékidő? Feszültséggel? Ha feszültségre vágyom, nézegetem itthon a csekkeket. Ahhoz nem kell moziba mennem. (A filmben szerepelt két, sárga csekk, és csak az egyiket fizették be).

Az élményt igazán az utolsó húsz perc vágta tönkre, ahol közölte velünk a forgatókönyvíró és a rendező, hogy "bocs, nincs semmi ötletünk, és nem hiszünk az életösztönben sem".

Egy másik barátom azt szokta mondani, hogy majd' minden filmben az a konfliktus, hogy az összes főszereplő ostoba. A Halálkeringőben a rendőrnő utolsó öt perce egy előgerinchúros tengeri állatka intelligenciáját feltételezi. Nehéz befogadni ezt azok után, hogy az apjával egy órán keresztül tisztességgel nyomozták egymás trükkjeit.

Pedig lehetett volna ebből egy jó krimi.

4 / 10

 
 

Jerry1022
2010. 01. 14.
06:22:10

A plakátja(i) jó(k). Legalábbis szerintem. Bár első hosszadalmas nézésre se Kernt se Dobót nem ismertem fel. Csak mikor elolvastam a főszereplőket. Meglepődtem, de a látványvilága továbbra is tetszik.
Mage
2010. 01. 14.
23:56:15

El kell ismerni, Dobó Kata Andrew Vajna utáni állapotát tökéletesen közvetíti ez a kép: link
nyeregipeti
2010. 01. 15.
00:41:37

Megnéztem a filmet, és fika ide, fika oda, mivel totál más szerepet játszenak, teljesen más megvilágítást is kapnak.
Bejött. Biztos kapok a pofámra, de akkor is.
Mage
2010. 01. 15.
14:13:49

Nem kapsz a pofádra, mert nem értem, amit írtál.

Kik játszanak más szerepet? Mihez képest játszanak mást? Milyen megvilágítást kapnak?
Mage
2010. 01. 15.
14:18:10

*** SPOILER ***

Neked van ötleted arra, hogy egy rendőrgyilkos, körözés alatt álló díler miért a rá féltékeny, becsületes rendőr lakásában tart egy fekete sporttáskát, benne 50 kiló kokainnal?
Neoni
2010. 03. 09.
10:05:45

Mivel a forgatókönyv írója történetesen nagyon jó barátom, és a héten úgyis koccanunk, megnézem a szóban forgó műremeket, és válaszolok a kérdésedre, vagy csak egyszerűen megkérdezem az Istvánt, jó?
Örülsz, hogy milyen rendes vagyok?
Mage
2010. 03. 09.
12:02:48

Jó ötlet. Igaz, késtél vele, már kiosztottuk az aranyszobrokat.
Neoni
2010. 03. 09.
15:34:51

A lényegen változtat ez valamit?
Max. nem csücsörítettem a vörös szőnyegen függönybe csavarva.:)

=> Regisztrálni jó <=