casablanca :: 2010. március 10., szerda, 00:10:22 :: 2 komment
cinema culture

 

*** SPOILER ***

Három nappal ezelőtt láttam a filmet először. Népszerűsége ellenére valóban zseniális.

Miután a katarzis első hulláma levonult rólam, magyarázatot kerestem a végkifejletre. Az ösztöneim azt súgták, hogy ez a helyes, ez a tökéletes befejezés. Ezt az érzést akartam megérteni.

Sikerült. Két oka van annak, hogy így végződik a film:

Az egyik az, hogy Rick flegmatikus, kiégett, távolságtartó és apolitikus álarca mögött kimagasló emberismerettel rendelkező, intelligens, elegáns, tiszta lelkű, érző szívű, romlatlan forradalmár hős lakik.

A másik az, hogy annál a jelenetnél, ahol a nő orvul rátör Rickre a szobában, a férfi rájön, hogy Ilsa öntörvényű, kommunikációs problémákkal küszködő, instabil, önző, önsajnáltató mártír, akaratgyenge ribanc, aki soha az életben nem lesz már egyenrangú partnere.

Ezért a lehető legkorábbi gépre szerez neki jegyet. És míg a másik alkoholista nőt az  alkalmazottjával vitette haza, Ilsával végigvárja a gép indulását, nehogy a nő másnap csengessen, hogy "lekéstem a járatot, bocs".

 
 

macska
2010. 03. 11.
11:59:23

ezen felröhögtem, és milyen gyönyörűen igaz! nincs új a nap alatt (közhely)
m.m.
2010. 10. 02.
23:12:38

megnéztem harmadszor is, és a végére már alig figyeltem, mert közben eszembe jutottál, meg az, amit emlékeim szerint írtál róla, és azon gondolkoztam, h mennyire meg fogom mondani, h neked aztán semmi, de semmi, de tényleg semmi nem volt meg ebből a filmből.
aztán most elolvastam újra, amit írtál, és rájöttem, h nem, mert nekem nem volt meg. idáig. és te értetted meg elsőre.
riszpekt.

=> Regisztrálni jó <=