back to the nature :: 2010. június 16., szerda, 20:58:13 :: 35 komment
politics nature science

Előre szólok: politikai témájú bejegyzés következik. Ha félsz, hogy sértődés lesz, inkább ne olvasd el.

Körülbelül négy milliárd évvel ezelőtt megjelent az élet a bolygónkon. Ennek okát három mondakör taglalja. Az első szerint lesújtott a villám a vízbe, és ettől valami, ami korábban nem volt baktérium, hirtelen baktériummá változott. A villám azon nyomban beleverte a DNS-t is. Akkortájt ilyen fejlett villámok csapkodtak.

A második elmélet szerint az életet egy enyhén szadista, mindenható lény hozta létre, konkrétan a semmiből. Ennek az elméletnek három alverziója van. Az egyik szerint az egésznek az volt a célja, hogy az élet végül felszögelje a keresztre a mindenható lény egyszülött fiát.

A másik két alverzió főleg egymással van elfoglalva.

A többi teóriát összefoglaló néven úgy hívjuk: New Age.

Azért születtek és születnek ezek az elméletek, mert az ember roppant mód szenved attól, hogy állat. Valamiért ennek a gondolatnak a megemésztése rendületlenül kifog rajta. Pedig ránézésre egyértelmű: úgy eszik, mint az állatok, úgy iszik, mint az állatok, úgy alszik, úgy születik, úgy hal meg, na és persze, úgy is párzik. Nehéz kibúvót találni. "Nagyon okos állat vagyok" - mondhatná az ember. Voltaképp örülnie kellene ennek. De nem tud.

A többi állat közül az ember az emlősökre hasonlít legjobban, azon belül a majmokra. Ha benned ez nem okoz rossz érzést, akkor még nem láttál elég majmot, vagy nem elég közelről.

Pedig a majmok még egész jó fejek, aminek két fő oka van: az, hogy nem nagyon megy nekik az eszközhasználat, és az, hogy puszta kézzel gyilkolni nem túl kényelmes.

Az ember ezen a téren rengeteget fejlődött.

Másfelől az ember számára az elmúlt néhány ezer év fő csapásvonala az volt, hogy kevésbé legyen állat. Kevésbé legyen kiszolgálatva a természetnek: időjárás, élelem, ragadozók, betegségek. Kevésbé az anyagi világnak: távolság, munka, háttérsugárzás. Kevésbé saját állati természetének: gyilkosság, szex, gyilkosság, szex, gyilkosság.

Főleg az utóbbi kettővel van baj, ráadásul ez a kettő összefügg egymással, nem kis mértékben. A szerelemféltés mellett a leggyakoribb ok a gyilkosságra a pénz és az önbecsülés sérülése.

Az önbecsülés, mint olyan, a szexualitásból ered.

És nagyrészt abból ered a pénz is. A harácsolást a szexuális verseny mozgatja. Aki ezt másképp látja, azzal felesleges beszélgetned a forma1-nél bonyolultabb témáról.

Van egy jó hírem. Az ember, ha legyőzni nem is képes az állati ösztönei közül az igazán zavaróakat, képes eltávolodni tőlük.

Az eltávolodás mértéke egyénenként eltérő, és a végeredménynek több paramétere van: genetika, neveltetés, lakhely. A teremtés-hívők és a new age-esek hisznek egy negyedik paraméterben is, úgy hívják, lélek, de ez most nem olyan fontos.

Az állati léttől való eltávolodás fő színtere Nyugat-Európa és Amerika.

Sokan vannak ám, akik ezt másképp gondolják.

Tényleg elég pár percet kutakodni az interneten - vagy esetleg a környezetedben, ha olyan típus vagy, aki eljár otthonról -, hogy találj száz embert, aki azt gondolja magáról - a teljesség igénye nélkül -, hogy:
- régen jobb volt
- régen közelebb voltunk a valódi értékekhez
- rossz irányba halad az emberiség
- ő a természetes nőt szereti
- ő maga természetes
- nem szereti ezeket az embertelen kommunikációs formákat: e-mail, sms, chat
- valódi életet él
- kerüli a mű embereket, a plázacicákat
- visszamenne az ókorba
- úgy elmenne Indiába, vagy legalább jó messze

Nos.

Nem kell bántani őket.

Van nekik elég bajuk anélkül is.

Gondolj bele, hogy milyen elmeállapotban lehet az, aki a fentiek bármelyikét igaznak érzi. Miután belegondoltál, két szó jusson az eszedbe: türelem, segítségnyújtás.

A türelem voltaképp a szellemi önvédelem meglehetősen passzív formája.

A segítségnyújtás már proaktív, hiszen úgyis életed végéig ugyanazon a bolygón kell utaznod velük.

Tehát azt, aki szerint régen jobb volt, kérd meg, hogy kapcsolja le egy hétre a villanyt otthon. Úgy értem, az áramot, ne az állólámpát. Mosson a folyóban. Hordja a folyóból a fürdővizet. Vagy fürödjön benne helyben. Amennyiben erre nem hajlandó, ugyanakkor továbbra is úgy gondolja, hogy régen jobb volt, azzal nincs több dolgod. Azt etetni is tilos.

Ha belemegy a játékba, és letelik az egy hét, kérdezd meg: melyik korban szeretne élni: amikor az ember mamutra vadászva küzdött a napi túlélésért, amikor egyiptomi rabszolga volt, vagy amikor római rabszolga volt, vagy harakirire kényszerített japán, vagy jobbágy, vagy belehalt a keresztes háborúba, vagy meghalt szifiliszben, mint Ady, vagy tíz gyereket nevelt, mert nem volt fogamzásgátlás, és ehhez huszonöt gyereket szült a felesége, mert az ember hullott, mint a légy. Amennyiben az illető nő, kérdezd meg, milyen lenne, ha a férje minden nap megverné, és nem válhatna el tőle (XX. század első fele). És ha huszonötször szülne. Vagy ha jönnének az oroszok.

Aki azt gondolja, hogy régen jobb volt, nem teljesen hülye egyébként, csak sokat nézte a Barakát. Nem tudja, hogy az indián csak az aluljáróban szelíd és barátságos: a tomahawk és a skalp nem igazán köthető össze mások boldogságával. Nem tudja, hogy Afrikában szokás levágni a nő csiklóját, hogy az ne élvezze a szexet. Nem járt még törzsi háborúban. Nem petézett még bele olyan légy, amelynek a lárvája belülről rágja az embert. Nem fürdött még olyan folyóban, amelyből élősködők úsznak fel az ember genitáliáin keresztül a testébe (hogy szétrágják). Csak nézte a tévét, és elhitte, amit lát. Ennyi.

A plázacicákat utáló férfi sem rossz ember, csak már régóta nem volt része szexben, főleg olyannal, akit kívánt. A plázacicákat utáló nő pedig csak szimplán a saját ruhatárát utálja. Esetleg a férfiakat. És főleg saját magát.

Aki természetességre vágyik, azt meg kell kérni, hogy ne borotválkozzon, ne használjon tusfürdőt, dezodort, szappant, sampont, csapvizet semmire. Fogat se mosson. Bár ez sokaknak megy kérés nélkül is. Ezt inkább mégse kérd, bocs.

Nem folytatom, remélem, érthető, amit mondani szeretnék.

Visszatérve a kiindulópontra, az ember harcban áll azzal, hogy állat, miközben egyesek (akik szintén harcban állnak ezzel) azt mondják, hogy régen, még nagyobb állatként azért mégiscsak jobb volt az élet.

Nem. Nem volt jobb.

Megöltek, elvették tőled a nőt, megölték a férfit, akit szerettél, beteg lettél, meghaltál hamar, satöbbi.

Ezzel szálltunk szembe. És bármennyire különösen hangzik, ebben Amerika és Európa halad elöl. Sajnos, itt is maradt néhány állat, aki gyilkolni akar, az ilyet küldjük el Afganisztánba, Irakba, a parlamentbe, illetve egyéb országokba, ahol alig van áram és tiszta víz. Hátha ottmarad.

Amerikában és Európa normálisabb részén egy ideje nincsen háború. Igen, nemrég volt, és nem kizárt, hogy újra lesz, de itt elég sok ember él, aki ezt el szeretné kerülni.

Persze, Afrikában és Indiában is rengeteg ember él, aki nem szeretne háborút és éhezést, de ahogy arra már Széchenyi rájött, az országot olyan erő vezeti, ahol maga az ország tart. Főleg hosszú távon.

Kínában is olyan rendszer van, amilyet a társadalom kollektív elmeállapota kialakít.

Aki nálunk nem bír magával, de egy csepp esze azért van (nem sok), az börtön helyett elmehet ölni és erőszakolni oda, ahol sivatag van és vályogházak.

A többség itthon marad. Mi - úgy értem, magyarok - ahhoz a társasághoz próbálunk csatlakozni egy ideje, amelyik ezen az élhetőbb rendszeren dolgozik. Nem megy könnyen nekünk. Ha nem találjuk fel a számítógépet és az atombombát, talán sose vettek volna be.

És sok az intő jel. Az ország fővárosának a szíve, az ötödik kerület tele van olyan bolttal, ahol tarsolyt és visszacsapó íjat lehet kapni. Van olyan közterület, amelynek a neve Lehel tér. Lehel, miután lóháton hátrafelé nyilazott a visszacsapó íjjal, és elfogták, egyet gyilkolt még a kürtjével is. Fejbeverte vele az uralkodót.

A mai napig sok magyar ember szeretne lóhátról hátrafelé nyilazni, és kürttel verni agyon külföldieket. Néhányukat személyesen ismerem. Az egyik barátom is szívesen lenyilazna lóhátról pár embert.

Sajnos, ma már nem szabad ilyet csinálni.

A lóhátról való nyilazás pillanatok alatt leszakítaná az országot abból a társaságból, amelyben a többség próbál normálisan, tehát nem egészen állatként viselkedni.

Aki a gyors leszakadást szeretné, az a Jobbikra szavaz. (Nem minden szavazójuk szeretné ezt, a legtöbb csak szimplán szellemi fogyatékos.)

A Jobbikhoz képest a Fidesz jóval lassabban, több lépésben, hosszabb átmenttel szeretné visszavinni az országot az állati létformába.

Ez azért baj, mert ez a módszer akár működőképes is lehet.

Gyanítom, kevés ember él az országban, aki nincs tisztában azzal, hogy a bolygó nagyobbik felén még szervezett formában lövik egymást az emberek. Afrikában, a volt orosz utódállamokban, közel-keleten, Thaiföldön, Indonéziában, Kína körül, Észak-Koreában és Dél-Amerikában ez most is aktuális. Orwell azt írja az 1984-ben, hogy mindez a fejlett országok harca a nyersanyagért, amiben van valami igazság, de a helyzet az, hogy ezen területek nagy részén akkor is folyna a harc, ha nem létezne kőolaj. Igaz, olcsóbb, helyben gyártott fegyverekkel.

Elsősorban azért, mert ott tartanak.

Mi sem vagyunk sokkal előrébb, ezért követünk el mindent, hogy ne zuhanjunk vissza oda.

Ez az erőlködés két pontra támaszkodik: kapitalizmus és demokrácia. A demokráciáról könnyű belátni, hogy jó. Az áprilisi országos felmérés szerint a lakosság csaknem fele tisztában van ezzel.

A kapitalizmust illetően sajnos ez az arány már csak néhány százalék. A kapitalizmus, mint a legtöbb gazdasági modell, lényegében azt szolgálja, hogy a majom, amelyik korábban elverte vagy megölte volna a nála gyengébbet, ma már ne feltétlenül ölje meg.

Néha nehéz belátni, hogy ez így van. Az operában ülve az ember esetleg elhiszi, hogy ő nem majom, és nem harcol a többi majommal a párosodásért és az élelemért. Pedig de.

Az élelemért vívott harcban itt Európában nyerésre állunk 2-4 milliárd majommal szemben.

Ami a párosodásért vívott harcot illeti: aki úgy dönt, hogy nem vesz benne részt, az is részt vesz benne. Csak nem nyer.

Ezt a harcot igyekszünk minél "emberségesebben", azaz minél kevesebb vérrel vívni meg. Mert amit a szarvasnál tavaszi bagzásnak hívunk, az az embernél a testi sértés és a nemi erőszak kategória. Ráadásul az ember esetén a testi sértés jellemzően jóval súlyosabb kimenetelű.

Ennek elkerülésében segít a pénz és a gazdaság, mint verekedés helyetti alternatívák.

Nagyon könnyű ám visszaesni innen.

A visszaesés első lépése az utcai zavargás. Ez történt Görögországban. Ők itt megálltak.

A következő fokozat a gyújtogatás, káosz, lincselés, lásd Haiti. A görögök nem azért nem jutottak el odáig, mert náluk nem volt földrengés, hanem azért, mert kaptak segítséget. Ezt a csomagot elsősorban Amerika, a Németek és az IMF tette össze.

Nem azért, mert szeretik a görögöket. A görögöket csak nagyon távolról lehet szeretni. A tudomány jelenlegi állása szerint ezen a bolygón nincs is akkora távolság.

Azért készült a segélycsomag, hogy a görögök csak egyet, és ne kettőt lépjenek vissza az egymást gyilkoló állatok felé, mert az nagyon rosszul néz ki, főleg közelről. És esetleg tovább talál terjedni a káosz.

És miután ezt megúszta Európa, akkor Magyarország szólt, hogy mi is szeretnénk ilyen káoszt. Úgy, mint a görögök.

Persze, nem gondolta ezt Magyarország komolyan. Csak sajnos, a többi ország azt nem gondolta komolyan, hogy Magyarország olyan hülye, hogy ilyet mondjon, és közben ne gondolja úgy.

Azt is mondta Magyarország, hogy az IMF hazudik. Az IMF-nek rálátása van az ország gazdasági helyzetére, és nem azt mondta, hogy csőd közeleg, hanem azt mondta, hogy javul a helyzet. Ebből az következik, hogy ha tényleg csőd közelegne, az azt jelentené, hogy az IMF folyamatosan hazudott.

Ettől a gondolattól bukott Amerika és Európa dollármilliókat. Magyarország forintmilliárdokat.

Gyakorlatilag azzal fenyegettük meg a közvetlen környezetünket, hogy visszaesünk arra a szintre, ahol az emberek gyújtogatnak, fosztogatnak, ölik egymást az élelemért. Ugyanis az államcsőd ezzel jár.

Sőt, mint láttuk, kevesebb is elég a zavargáshoz. Csőd és éhezés nélkül is éveken át randalírozott nálunk az utcán az a csapat, amelyik a többieknél kicsit közelebb érzi magát az állatokhoz.

Lehet, hogy csak hatszáz ember volt kint, de elképesztő nagy hányad gondolta azt, hogy végülis ez a zavargás valahol érthető és indokolt. Jólszituált ismerőseim mondtak ilyeneket.

És hát ezek a dolgok összeadódnak a külső szemlélő fejében. Ezért ijed meg annyira tőlünk.

Az Orbán-katona Kósa Lajos nyilatkozata nekem csak ebben a hónapban tízezer forintba került. De nem ez a baj. Németország nagy része most utál minket, ez már nagyobb baj, de még mindig nem ez az igazán szomorú.

A fő baj az, hogy miközben a jelenlegi kormányerő az állatok világa felé kalauzol vissza minket, úgy tűnik, hogy erre van is igény.

Mert aki le akar térni arról a - messze nem tökéletes - irányról, amelyre a nyugat tart, az okvetlenül affelé mozdul, ahol még lövik egymást az emberek. És ahol éheznek. És ahol az újságírót polóniummal mérgezik.

Mert több irány jelenleg nincs. Ebből a kettőből lehet választani.

 
 

Jerry1022
2010. 06. 17.
09:34:17

Hát pedig lassan arra tendálunk. No nem az őskor van belőve, elég csak pár száz év. Történelmi Magyarország határainak visszahozatala, vármegyerendszer, és bánság. (Ez utóbbi már úgy, ahogy megvan. Orbánság.) Valamiért ezek a Fideszben és az attól jobbra elterülő pártokban, úgy hiszik, Magyarország meg tud állni a saját lábán is, nem kell nekünk az EU. Legalábbis addig nem, amíg be nem üt a krach. Úgy látszik a demokráciánk most éli a lázadó korát, punk hajat akar, meg katonabakacsot, turulmadaras pólót, meg fekete farmert, sok lyukkal és lánccal. És ahogy a helyzet áll, meg is kapja.
almost nobody
2010. 06. 17.
12:15:33

Hadd kapja. Lehet ezt nézni kicsivel messzebbről is, vagy egész közelről. De lehet nézni, hogy a tizenegyedik kerületi Fidesz darabjaira hullik, mert ők maguk sem tudják, mit is akarnak. Vagy tudják, csak mindegyik mást. Most ez van. Lehet, négy év múlva már nem is lesz lehetőségünk szavazni. Mert az államfő is fideszes lesz. Meg kiderül, hogy isten a KDNP tagja. Ki tudja?!
Jerry1022
2010. 06. 17.
12:34:40

Végülis, a korona már a parlamentben van. Ha januárban befagy a Duna...
Sandy
2010. 06. 17.
12:34:42

Helmut Kohl mondta nemrég:
"Az euró fennmaradása háború vagy béke kérdése."

Ezért nem lehet nyugodtan hátradőlni, hogy nincs több háború.
Mage
2010. 06. 17.
12:38:18

Jerry: folyékony nitrogént a vízre, várni se kell.

Sandy: Ez olyan mondat, amelybe szinte tetszőleges szót be lehet helyettesíteni.

"Az ember fennmaradása háború vagy béke kérdése."
"A pézsmapatkány fennmaradása háború vagy béke kérdése."
"Tolsztoj fennmaradása háború és béke kérdése."
Mage
2010. 06. 17.
12:50:18

almost nobody: Sok minden kimaradt ebből a bejegyzésből. Kár, hogy főleg az indoklás. Az volt a kevésbé érdekes, és így is elég hosszú.

Állandóan a nemzetségre, nemzetre (vérvonalra) hivatkozni visszalépés az időben a korábbi állapot felé. A kettős állampolgárság is erről szól.

A "nemzeti együttműködés" programja kapitalizmusellenes maszatolás (konkrétum még nem derült ki róla). Kétlem, hogy progresszív gazdasági modell lenne. Inkább úgy hangzik, mint nacionalista kommunizmus.

Volt más is, most csak az elmúlt két hetet mondom.
Mage
2010. 06. 17.
12:58:45

Koppány
2010. 06. 17.
13:14:53

Mage, csak az a gond jelenleg, hogy nincs alternatíva - még a véleményed szerint sem. Ha lenne egy hiteles - vagy hitelét alig-alig vesztett - politikai párt, lenne esély. Eléggé szimpatizáltam a 3 betűs, a küszöböt Gellért hegyként megélő párttal, legalábbis ami a programját és hangvételét illeti. Erreföl leégetik magukat mindenféle pártfegyelmezetlenségi dolgokkal, aztán innen már csak egy fok volt, hogy a vadállatok megérezzék a gyengeséget.
Aztán ott az általad sokat fricskázott LMP, hiába volt bizalomgerjesztő, mégis sokaknak nem volt elég meggyőző.
A Sz betűsök elvesztették a... mindent elvesztettek, és a válság sem jött jókor - igen valószínű, hogy a Fidesz is így járt volna.
Bajnai Gordon nem akart maradni.
Maradt a GaGa Párt és a csillagok közül a 6ágúakat kifejezetten elutasító párt.
Nicsak, mit nem tud a 'piszológia'; tanaiből arra következtetnők, hogy valószínűleg akinek a pólyában is ügyübügyü agyalabagyala kommunikációt folytattak, annak felnőtt korában kellemes élményeket visszaidézvén ez lesz a nyerő. Tehát GaGa Párt. Most jut eszembe, mintha az EmilRuLez is megénekelt vmi ZangaZanga c. ui. tartalmút.

Nagyot Tvedek, ha arra emlékezem, h anno a Fikusz nagyon tolta az uniós csatlakozás szekerét? Mert ha így vala, akkor postodból következvén mégsenem a zoo konvergencia program híve.
Sandy
2010. 06. 17.
13:35:31

Ez pontosan így van. A mondatok jó részében ki lehet cserélni a szavakat más szavakra, aztán vagy érvényesek maradnak, vagy nem.
Mage
2010. 06. 17.
13:41:51

Sandy, az is lehet, hogy az egész világon összesen csak egy mondat van, abban cserélgetjük a szavakat megállás nélkül.
Koppány
2010. 06. 17.
13:46:17

1. link: Ha megfigyeltétek, Orbanus Victorus feje egyre kerekedik, mely leginkább alkalmatossá teszi a Korona méreteihez. Továbbá akkor ebben a ciklusban is lehet számítani, hogy a Korona fel s alá stafétáz majd az Országban.

2. link: Ez annyit jelent, hogy KL jobb helyet gondolt ki az EU pénzeknek, mint a rendezett szenny-, és vízrendszer. De hülyék lennének ellenük beszélni; e forrás nélkül nem mennénk semmire. Még mindig előttem van Németh (dajcs) Tamás széles mosollyal kommentált EU árvízi támogatás kommentárja.
Jerry1022
2010. 06. 17.
13:49:20

Nem csak a Zanga-Zangában. Volt neki egy még, azt hiszem a "Csúszda". Meg egy nyílt véleménye(?) is:

Barátaim, s mindkét oldali magyarok!
Elmondom most részletesen, hogy mit akarok.
Bár jobb lenne, inkább, semmit se mondanom,
Hallgassátok választási programom:
Először is ná-nánáná-ná-náná...
Ha ez meg van, akkor lá-lálá-lá-ná-náná...
Így módunkban lesz láná-ná-ná-lá-nené...
Ha ránk szavaztok, akkor láná-ná-ne-náné
Mert a kettős államporkáságot ná-náná...
A nyugdíjakat mindenképpen sálálá...
A vagyonadó pedig náná-ná réges-rég.
Menjen a Jobbikhoz, kinek ennyi nem elég.

2010.02.14. - Hajós András kampánydal-javaslata a Fidesznek. Hm-hm. Eddig pont ezt csinálták.
Jerry1022
2010. 06. 17.
13:55:54

Koppány: Akkor nem kellett volna Viktornak kimennie a gátra. Kiment, másnap már apadni kezdett, utána 3-4 napig nem is esett. Legutóbb is ez volt, nem? Amikor a Fidesz anno hatalmon volt. Jött az árvíz, Viktor kiment a gátra beszédet tartani, másnaptól elvonult az ár. Fura, nem?
Mage
2010. 06. 17.
13:58:24

Koppány, a helyedben hallgatnék. Te rontottad el.

Az egész Árpád-házat leverhetted volna, ha van egy csöpp eszed.
Koppány
2010. 06. 17.
14:27:03

Igaz is, gondoltam, h most csak Anonymusként v Zoltánként (egy viszonylag semlegesebb fejedelem s egyben a nevem is) szerencsésebb lenne bejelkeznem.
Amúgy Mage, volt csöpp ész, meg jóhiszeműség is sajnos, de az az áruló Vajk nameg a Piriska szavazták meg a kerszténykedést, ráadásul azt a tűzzel-vassal térítő fajtáját a sok kövér papjaival.
De most jut eszembe, hogy vertem volna már le, amikor még nem is volt, sőt mi több, mi 4en koppányok már addigra rémisztő roadshowt tartottunk az országban. Szó szerint beleszakadtam a nagy igyekezetbe. egyik lábam itt, a másik ott
Jerry1022 'akkor'ját nem értem, ez ui. vmihez fűzésre utal. A jelenség mindenesetre érdekes, meglenne az új Tanítvány? Kinek szava oly hatalmatos, hogy a víznek is inába szálla a bátorsága, s a hevenyészett, ereszcsatornányi méretű 'medrekbe' hunyászkodá magát
Sandy
2010. 06. 17.
14:38:53

Lehet, bár nem tudom pontosan, hogyan is lesz egy
"Yeah."-ból
"Who the fuck is Alice?"
Jerry1022
2010. 06. 17.
15:31:17

Az akkor az árízvédelmi segélyre vonatkozott. Második link. Okafogyottá váltunk, ha még a víz lenne az úr, akkor valószínűbb gyorsabban nyílna az EU buksza.
Panna
2010. 06. 17.
17:26:34

Koppány: te egy igazi partykirály vagy. nagy ötlet lett volna államszervezés helyett road show-zni..fantasztikus.
Kicsit paradox, ahogy állig felfegyverkezve, karddal a kezdben pálcát törsz a tűzzel-vassal való munkálkodás felett.

Koppány
2010. 06. 17.
18:03:22

Csak a megszólítás miatt:
csak nem valami él bújkál Panna megjegyzésedben? Nem államszervezés ellenes volt a Nagy Ős, pusztán nem szerette volna, ha egy ilyen szervezet alá rendelte volna a népet a Nagy Államalapító úgy, hogy minden addigi (egyébként elég magas szellemi szintű) értéket elfojtsanak - ha kell, mindennemű kínzásnak árán. Az már csak hab a tortán, hogy a hagyományok szerint a jogok nem Vajkot illeték...

Jerry1022: a lényeg, h megnyílt és az is ezen fényestekintetű királyunk uralma alatt.
Mage
2010. 06. 17.
20:58:37

Panna
2010. 06. 18.
12:34:23

Koppány: tulajdonképpen mókás lenne, ha az emberek kereszt helyett szarvasagancsot hordanának. legalább néha lenne min mosolyogni a HVG-ben.
Koppány
2010. 06. 18.
16:26:36

Miért, hordanak keresztet? Én csak egyről olvastam/hallottam, aki hordott, az út végén pedig már a kereszt hordta őt. Állítólag.
Amúgymeg szerintem akkorsenem hordtak annyira, például nagyon rosszul lehetne erdőben lovagolni egy olyan fejdísszel.
A HVGn - legalábbis a címlapjain - most is lehet nagyokat derülni, hála a címlapot szerkesztő szupercsapatnak.
Ehhez a posthoz fűződő kommentár sorozatban meg nem akarok most vallásháborút indítani, az nagy spoilert kívánna. Az a része viszont mégiscsak idekívánkozik a cím szerint is, hogy az ősök hite sokkal közelebb volt a természethez, mint bmelyik azt követő vallás.
Koppány
2010. 06. 18.
17:00:36

kérem fentebbibe toldani:

...hordtak annyira agancsos fejdíszt,...
Dina
2010. 06. 20.
20:37:21

Orbánnak ez tetszene:

-Te Vitya! Írt valaki egy cikket. Úgy kezdődik, hogy "Körülbelül négy milliárd évvel ezelőtt megjelent az élet a bolygónkon.", és az a vége, hogy ma te vagy Magyarország miniszterelnöke.
-Nagyon helyes, már akartam javasolni, hogy valaki foglalja össze a történelem első szakaszát.
maitai
2010. 06. 21.
13:46:30

Nekem az a bajom a civilizációról való önkéntes lemondással, hogy "cserébe" nem kapnám meg a pozitív dolgokat, amikben még a legszegényebb parasztnak is része volt: zöldterület, állatok, növények, tiszta levegő, kemény, de egyértelmű erkölcs, törzsi összefogás. Csak úgy meg hülye lennék lemondani az importgyümölcsről meg a digitális szófosásról.
Mage
2010. 06. 21.
15:57:49

A parasztokat illetően teljesen igazad van. Sőt, Magyarországon komoly gondot okozott a nagy kiterjedésű zöldterületet, gazdag állat- és növényfarmot birtokló parasztság, amely saját jólétének tudatában nehezen állt rá arra, hogy más földjét is művelje (legalább az után, hogy a saját birtokán végzett a munkálatokkal). Rossz volt akkoriban földesúrnak lenni.

Ráadásul a legtöbb paraszt össze-vissza költözött, ami szinte lehetetlenné tette a különböző társadalmi rétegek közötti elmélyült kommunikációt.

Ennek az áldatlan állapotnak akart véget vetni Dózsa György. Arra próbálta rábírni a parasztot, hogy ne csak a saját földjét művelje, ne csak a saját jószágait nevelje, és adja el, és ne vándoroljon össze-vissza az országban. Sajnos sem a parasztok, sem a földesurak, sem a történelemtanárok nem értették meg Dózsát, ezért ült bánatában izzó vastrónra.


"kemény, de egyértelmű erkölcs"

Ez alatt mit értesz konkrétan? Melyik törzs, népcsoport, milyen típusú erkölcs, amire gondolsz?
Nennial
2010. 06. 21.
18:25:51

tanult kollégám magasröptű eszmefutatásához ennyit tennék hozzá: a polónium rövid "o".
ez mindent elmond a cikkről. azt hiszem.
Jerry1022
2010. 06. 21.
18:56:55

Nennial: A magasröptű kommenthez ennyit tennék hozzá: A mondatot, különösképpen a pont után nagybetűvel kezdjük.
Ez mindent elmond a kommentről. Azt hiszem.
Dina
2010. 06. 21.
18:57:38

Valamit még azért préselj ki magadból, hogy ne tűnj szőrszálhasogatónak a szemünkben.
Mage
2010. 06. 21.
19:24:43

Nennial, elég féreérthető volt, amit írtál. Elsőre azt hittem, hogy bele akarsz kötni.

Most úgy érzem, dícséretnek szántad.

Mindenképp szép eredmény, hogy sikerült így összezavarnod vele.
Dina
2010. 06. 21.
20:03:04

Én nem ironizáltam.

Komolyan várom, hogy jöjjön még egy komment Nennialtól.
Sandy
2010. 06. 21.
22:13:41

Ahelyett, hogy igyekeznétek tanulni a bölcsebbtől, gúnyolódtok vele.
Kedves Nennial, kérlek a hélium, hidrogén, oxigén, nátrium, szelén, stb. esetében is írd meg, mi a helyes írásmód. Nyertem én ám városi kémia-versenyt fiatalkoromban, és lehet, hogy azóta rosszul tudok alapvető dolgokat. Előre is köszönöm.
Mage
2010. 06. 25.
14:44:05

link

>> Orbán Viktor köztársaságielnök-jelöltje elismerte: a kétharmados kormánytöbbség miatt „fel kell kötni a nadrágját”. De nem akar sem ellensúly, sem a kormány törvényalkotási lendületének a gátja lenni.Schmitt szerint olyan alkotmányra van szükség, melyet össze lehet vetni az Aranybullával, a vérszerződéssel. <<

Aranybulla. Az. Meg vérszerződés.

Vajon a Turul, a Totem és a Tomahawk hol marad?

Ami az Aranybullát illeti, első mondat: link

"II. András új berendezkedése, birtokpolitikája, a pénzjövedelmekre építő királyi gazdaságpolitikája, a merániakat előtérbe helyező személyi politikája és a zsidók, szaracénok pénzügyigazgatásban való térnyerése miatt elégedetlenség mutatkozott az országban."
mr.
2010. 06. 25.
16:15:51

visszasírod te még azt a ragadozó madarat. :)
Jerry1022
2010. 06. 25.
17:32:30

Na, máris dobtuk a dakotákat?

=> Regisztrálni jó <=