do not assault the victim :: 2010. június 17., csütörtök, 21:21:30 :: 36 komment
social tech

Egy héttel ezelőtt olyan biztonságosra frissítettem a Windowst, hogy azonnal észrevette: "Szoftverkalózkodás áldozává váltam."

A szívem menten összeszorult. Nem pusztán arról van szó, hogy nem szeretek áldozat lenni, hanem arról, hogy totálisan megvisel.

És akkor még nem tudtam, hogy jön a folytatás.

Óránként kétszer előugrik az ablak, hogy áldozat lettem. Bemászik a többi alkalmazás fölé. Ha filmet nézek, megbolondul tőle a lejátszó. Összezavar, amikor dolgoznék.

A háttérképet is levette a Windows. Nem tölt le több frissítést. Induláskor hosszan magyaráz arról, hogy mit szeretne tőlem.

Fogalmam sincs, mivel érdemeltem ki ezt.

Mert ha például loptam volna a Windowst (sosem tennék ilyet, de játsszunk el a gondolattal), akkor azt mondhatná: "Te rohadt szemét köcsög, elloptál engem, kárt okozva ezzel az apukámnak és az amerikai nemzetgazdaságnak, hogy pusztulnál meg ott, ahol vagy. Addig foglak idegelni, amíg teljesen kikészülsz. Lopni bűn, és ezt most örökre megtanulod."

Teljesen korrektnek, jogosnak és indokoltnak érezném ezt. Úgy értem, ha loptam volna. Persze, nem loptam. Kalózkodás áldozatává váltam. Tudja ezt a Microsoft is.

Csak akkor a reakció nem fér a fejembe. Basszus. Nincs nekem épp elég bajom? Szegény embert még az ágnak is húznia kell? Úgy gondolja a Microsoft, hogy áldozattá válni még kevés, ezért további bántalmazásra van szükségem?

Ha tényleg áldozattá váltam, küldenie kellene egy részvét-emailt, kirakni valami relaxációs háttérképet, hogy lenyugodjak, ajánlani egy helyi, megbízható terapeutát, és csendben meghúzódni szépen.

Esetleg félévente megkérdezhetné, hogy jobban vagyok-e, sikerült-e kihevernem a tragédiát, békén hagynak-e már a kalózok, és ugye nem alakult ki irántuk stockholm-szindrómám. És tehet-e még valamit értem, vagy a többivel már megbírkózom egyedül is.

Kár, hogy nem ismerek egy igazán jó ügyvédet. Megtanítanám őket a helyes viselkedésre.

 

 
 

ginekomarci
2010. 06. 17.
21:54:38

Ez két-három rövid mondatban is megírható. A többi csak zaj.
Jerry1022
2010. 06. 17.
22:04:56

KB971033 - Hibás a frissítés programkódja. Hivatalos nyilatkozatot is tett állítólag a Microsoft a bakiról. A fenti sorszámú frissítés eltávolítható, így nem fog a továbbiakban zűrt okozni. Csak azt nem értem, ha tudják hol a hiba, miért nem veszik ki a listáról?
Jerry1022
2010. 06. 17.
22:06:36

Mage
2010. 06. 17.
22:12:22

ginekomarci: Úgy látom, számodra nem csak a köszönés és a bemutatkozás problémás terület.
NH
2010. 06. 17.
23:07:14

Valakinek fájsz Mage, és most nem feltétlenül Bill Gatesre gondoltam. Irigylem a végtelen nyugalmadat/türelmedet.
Mage
2010. 06. 17.
23:17:55

Kinek fájhatok?
NH
2010. 06. 17.
23:42:43

Elég egy felhasználónév, vagy "zajt" is keltsek mellé?
Mage
2010. 06. 18.
00:33:54

A fehér zajból még bármi lehet. Az a hang magában hordozza az összes zenét. Mozart, Bach, Pink Floyd. Ott szól benne mind.

Csak jó fül kell hozzá.
almost nobody
2010. 06. 18.
12:06:50

Értetlenül állok az eset előtt. Nem szabad hagyni az ablakosnak, hogy mindent megcsináljon amit akar, mert végén mindenhol belátni, és még fizetned is kell mint a katonatiszt.
Mage
2010. 06. 18.
14:10:49

Az történt, hogy az Oracle megvette a Sunt. A Sunt se szerettem igazán (az ő bűne a Java), mégis el kell ismernem, hogy a Sun adta ki az elmúlt évek legjobb freeware software-ét Windows alá. A VirtualBoxot.

A VirtualBox arra való (volt), hogy egy operációs rendszerben futtass egy másikat. Nekem a Windows csak zenehallgatásra kell, Linuxon dolgozom. A Linux ment VirtualBoxban, mivel fordítva nem lehet (az audio nagyon érzékeny).

Hasonló program még a VMWare, régi, megbízható, kissé lassú és nagyon drága (és tényleg nem szeretek lopni). És van a VirtualPC, ami nem igazán Linuxhoz való, mivel az a Microsofté.

A VirtualBox freeware és Sun termék létére hihetetlen jól és megbízhatóan működött. Tökéletes program volt, egészen az Oracle frissítésig.

Aznap, hogy frissítettem, és megjelent rajta az Oracle logo, elszállt az egész virtuális gép. Az összes mentése is - snapshot - használhatatlanná vált. A fontos beállításokat lementettem külön, de nagyon mérges voltam.

Installáltam egy teljesen új gépet, az új VirtualBox alá, ez két nap munka volt. Hátha úgy jó lesz. Az is elszállt. El se indul. Szerencsére ez a harmadik napon történt, így nem is éltem bele magam, hogy működik.

Mindig tudtam, hogy az Oracle a legnagyobb vicc az összes neves fejlesztő közül, már ha a tragédia és a vicc között vonható párhuzam. Elég megnézni, hogy kik azok, akik nem kényszerből, hanem saját választásból használják az Oracle adatbázismotort. A fejükre kell csak vetni egy pillantást.

Azt azonban nem gondoltam, hogy ennyire szerencsétlen és destruktív az Oracle, hogy egy hét alatt szétveri az egyik legjobb, Windows alá írt programot.

Én behoztam az asztali gépet, így újra rendes Linux előtt ülhetek.

Kíváncsi vagyok, hogy a szintén nemrég hozzá került OpenOffice-t és MySql-t mennyi idő alatt pusztítja el.

Az internet nagyobbik fele MySql-t használ*, úgyhogy ez érdekes lesz.


*: a mage.hu nem
almost nobody
2010. 06. 18.
14:25:35

Legalább a napközbeni szórakozásaim közül egy biztos. És nem az Unicum.
Mage
2010. 06. 18.
14:50:16

Elég a cikk címét elolvasni: link

Laptop után viszont borzasztóan zúg az asztali gép. Nehezen viselem el.
mr.
2010. 06. 18.
15:08:55

Mage: a vmware-nek van ingyenes változata. mi is azt használjuk a cégnél. ha nem akarsz otthon duplázott terhelésmegosztóval menedzselt clustert üzemeltetni (csak nem? amit leírtál, abból arra következtetek, hogy nem), akkor arra elég az ingyenes is.

az oracle amihez eddig hozzányúlt, illetve amit megvett, abból csak informatikai hulladék származott. egyelőre a javat még nem piszkálta, sőt fennen hirdeti, hogy nem is fogja. majd elválik. sok reményt nem fűzök hozzá.

viszont szerintem meg azon emberek fejére kell vetni egy pillantást, akik megengedik maguknak azt a "luxust", hogy vállalati környezetben nem oracle motort használnak. én is belefutottam már ilyen csapatba, de ezek általában az egyprojektes cégek. programjuk éles indulása után nem igazán szoktak már több projektet kapni.

hibatűrésben, skálázhatóságban, robosztusságban, többszálú tranzakciókezelésben egyelőre nincs termék, ami megközelíti az oracle motort a sybase óta. (gyorsan hozzá kell tennem hogy sajnos, mert én sem bírom nagyon a céget, annak piac és termékpolitikáját)
talán egy termék jöhet még szóba "komoly" munkákra, de ahhoz meg teljesen át kell állnod .net környezetre. az meg nem kicsi mazohizmus és nagyon drága mulatság is.
webre, otthoni videotéka nyilvántartásra persze ott vannak a játék abk-k, mint a postgresql vagy a mysql, de aki vállalati környezetben dolgozik, nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy nem támogatott vagy csak community által támogatott hobby abk-t használjon.
itthon pl. a saját búvár merülési adataim mysql-ben vannak. ha kell valami profilelemzés, akkor azon futtatom a programom és eszembe nem jutna egy 100 megás ora klienst telepíteni a gépemre. da ha az apeh pl. az eddigi bevallásaimat és befizetéseimet mysql-en tartaná, nagyon nyugtalanul aludnék.
Jerry1022
2010. 06. 18.
15:37:02

mr.: Vagy nagyon kényelmesen, ha nem fizeted be... (A hibát rá lehetne fogni az adatbázis rendszerre.)

Na, de most komolyan. Mage. A WinXP alaphangon 20.000 forint. Nem tudom, hogy azt használsz-e, de 50%-os bizonyossággal állítom, nem, mert a W.A.T. szoftver, amire panaszkodsz, az ha jól emlékszem Win7 alá jött ki. Vagyis az úgy legolcsóbb helyen is 40.000. Azt írtad, hogy nem lopsz. Fizetsz mindenért. Dícséretes. De képes voltál rezzenéstelen arccal letenni negyvenezret - egy zenelejátszó szoftverért?
Mage
2010. 06. 18.
15:37:17

mr.: A helyzet az, hogy sem a VMWare, sem a VirtualBox használata közben nem tudok zenét hallgatni. Sőt, a terheletlen Windows 7 sem mindig képes kiadni magából szünet nélküli audió jelet. CPU 1%, szervíz nem fut, néha mégis kattog. Ez a Vista óta van így, főleg notebookon. link

Minél jobb az audió rendszer, annál jobban hallani a kattogást, mivel éles, magas hang.

Teljesen mindegy, hogy milyen a kimenet (Optikai, USB, spdif), mert valahol a kernel és a userspace között sérül a hang. Van itthon 4 hangkártyám, próbáltam több Windowst (32 bit, 64 bit), mind kattog. Az RC volt a legjobb.

Linux alól teljes biztonsággal, szünet nélkül szól a zene. Kár, hogy rossz minőségben. Az ALSA nem hallgatható. OSS driver nincs ahhoz, amihez kellene. Így marad a Windows, terhelés nélkül, high performance módban, csak zenére. Remek.

Igazából "örültem", hogy tönkrement a VirtualBox, mert virtuális környezetben nem szeretek dolgozni (a zene kattogása és amiatt, hogy valahogy átmenetinek tekintem). Csak azt a munkát végzem így el, amit muszáj. A válság alatt ez már kevés. Végre lett ürügyem visszaülni rendes Linux elé, másfél év Windows bohóckodás után.

Kár, hogy ennyire zúg.
Mage
2010. 06. 18.
15:47:36

Nem fair a mysql-t és a postgresql-t egy kategóriában emlegetni.

Postgreshez is lehet venni supportot. Vagy hasonlítsuk össze a support nélkül őket, vagy supporttal, mindkettőt.

A hozzá nem értés szintén komoly hátrány. A spórolós projecteknél gyakran nincs DB admin. Ez is nagyon téves következtetésekre vezet.

A legtöbb ilyen összehasonlítás úgy néz ki, hogy egymás mellett áll egy sok milliós project, fizetett DB adminnal, supporttal, profi query optimalizációval, és egy minimál költségvetésű, amatőr project, ahol ezekre nem volt pénz. És akkor kijön, hogy az Oracle jobb. Na szép.

Az Oracle Linux támogatása régen siralmas volt, mostanában rossz. Én azt nem szeretném, hogy Windowsos fájlrendszeren legyenek az adataim.

Mage
2010. 06. 18.
15:54:02

"Azt írtad, hogy nem lopsz."

A Microsoft írta, hogy nem lopok. Ki vagyok én, hogy ilyen nagy hatalmat felülbíráljak.

"Fizetsz mindenért."

Keresem a reális megoldást. Van szoftver, amiért fizetek. USB driverért is fizettem már, mert jó volt. És mert én is ebből élek.

"De képes voltál rezzenéstelen arccal letenni negyvenezret - egy zenelejátszó szoftverért?"

Nem.

Először a Windows 7 RC-t használtam az ingyenes volt, és májusig működött. Tehát jó egy évig élhettél ingyenes, legális Windows-zal.

Aztán jöttek a gondok. És az XP nem megy a laptopon.

A Windows 7-et meg akartam venni, de mivel kattog, és mivel csak a zenehallgatás miatt venném meg, ennek annyi.
Jerry1022
2010. 06. 18.
17:23:36

Kattog? Nem tűnt fel. (Nekem.) Néha úgy érzem, az, hogy nem vagyok túl mélyen vájt fülű, áldás. Mondjuk én Winampot használok minden zenére. (.flac-ra is.) Videóra Gomplayert. DVD-re Windows Media Centert. Eddig egyiknél se hallottam kattogást. Zúgó-rezonáló mormogást igen. A lábam irányából. A gépházamban valahol rosszul van húzva egy csavar és néha bevibrál a hűtőventillátortól. De amint összegyűlik a pénz 25-30 liter trafóolajra, már ez sem lesz gond.
Jerry1022
2010. 06. 18.
17:31:31

Mage
2010. 06. 18.
17:41:13

Jerry: Ha a laptopot hallgatnám, talán sosem tűnik fel. Ha bedugom a fejhallgatót a laptopba, talán akkor sem. Most, hogy tudom, ha nagyon odafigyelek rá, úgy is hallom, de nem zavaró.

Akkor lesz szörnyű, ha kivezeted a gépből a digitális hangot.

A pc hangkártya és a hangszóró is sokat elnyel ebből a hangból. A hangszóró a korlátai miatt. A hangkártya meg valahogy elmossa, ha nem kap jelet. Vagy puffereli (high latency).

Ha kiviszed a jelet egy DA konverterbe, és rákötöd komoly hangrendszerre, akkor szörnyű kattogássá alakul minden apró szünet a jelben. És külső, profi kártyák nem pufferelnek.

Még böngészés vagy egyszerű jpeg fájl megnyitása is kattogást tud okozni.

Géptől is függ, egyes notebookok jobban érzékenyek rá, mások kevésbé. Mindegyikben van egy szűk keresztmetszet valahol, a kérdés az, hogy mekkora.

Bár nem lehet csak a gépre fogni, mert sem az XP, sem a Linux nem kattog. És az XP szépen szól.
Jerry1022
2010. 06. 18.
18:42:02

Értem. Hirtelen az jutott eszembe, egy (zaj)szűrőt lehetne tenni a végfok és a hangszóró közé. De ha XP alatt jó, nyilvánvalóan nem hardveres a gond. (Ráadásul az efféle szűrűk, az elő, közép és véghokok között/után már alap felszereltségek az erősítő rendszerekben. Nem mindben, mondjuk. Úgy a tacskó-gazdiságostól fölfelé. Gondolom neked azért nem ilyen van.) Próbáltad már a hagkártya drivert XP módban futtatni, Win7 alatt? Lehet olyat egyáltalán?
Mage
2010. 06. 18.
19:41:16

A lejátszó programot lehet futtatni úgy. És lehet kijelölni neki prioritást, és dedikált processzormagot is.

Ettől a hangkezelés ugyanolyan marad.

Amikor valamire azt írom, hogy rossz, az nem úgy néz ki, hogy ránéztem, és nem tetszett, hanem úgy, hogy 3-4 hónapig intenzíven, akár naponta több órát foglalkoztam azzal, hogy körbejárjam a témát, kísérleteztem, olvastam, és kénytelen voltam megállapítani, hogy rossz.

A zajszűrő nem segít azon, hogy nincs jel. Itt a fő zajszűrést a hálózati csatlakozónál kell végezni. Az egyik laptop tápegységem olyan zajt küld, hogy azzal XP alatt sem lehet zenét hallgatni.

Egy rendes egyenáramú táp ára 100 körül van, ezért szokás autóakkumulátort használni ilyen célra.
Jerry1022
2010. 06. 18.
19:45:47

Jólvan, hiszek neked. Ennyire egyébként sem ismerlek. (Mármint, hogy mennyire járod körül az ilyesmit.) Van egy tanárom az egyetemen. Zsom Gyula. Előadásain gyakran kalandozik el a digitális-analóg kép- és hangátvitel világába. Eléggé szenvedélyes az öreg, az élete az ilyesmi. Egyszer említett egy hasonló esetet, de a végkifejletre már nem volt idő, mármint előadáson. Talán vele kéne felvenned a kapcsolatot, elképzelhető tud megoldást erre.
Jerry1022
2010. 06. 18.
19:49:44

A suli honlapján ennyi van:

Zsom Gyula
Főiskolai docens - Műszertechnikai és Automatizálási Intézet

"A" épület 210. szoba (VIII. ker. Tavaszmező utcai Kandó épület)

[email protected]
Mage
2010. 06. 18.
20:46:17

Jerry, jól esik ez a törődés.

Ne érts félre, nem feltételezem, hogy olyan szakembert ajánlasz, aki nem tudja a sufniban átírni a Windows kernelt. Megfontolt, alapos embernek hiszlek, aki komolyan veszi az adott problémát.

Egyszerűen arról van szó, hogy túl sokan olvassák a blogom, és nem akarom lebuktatni ezt a derék tanárembert. Még a végén elkapja őt a Microsoft, és kínpadra fekteti.

Jerry1022
2010. 06. 18.
21:13:46

Nem hiszem, hogy a kernel átírással bajlódna. Akkor dr.prof.adj.Schuster Györgyöt ajánlottam volna. Két kávé kavarás között, féllábbal, álmosan átírná. Gyula bácsi hardveres szaki, és ádáz ellensége a hálózati zörejeknek.
Mage
2010. 06. 18.
22:12:02

Jerry, arra próbáltam utalni finoman, hogy ez nem hálózati zörej, de köszönöm a tippet.
Jerry1022
2010. 06. 18.
22:26:08

Oké, szét vagyok csúszva. Sorry.

Hát. Akkor ez van.
Mage
2010. 06. 18.
22:56:40

Mondom, végül jól sült el - az áramfogyasztást leszámítva -, mert lett külön munkagép és külön média.
Dina
2010. 06. 20.
20:27:31

Aha.

(Különösen ott a közepe táján értek egyet a hozzászólásokkal.)
Mage
2010. 06. 22.
13:50:33

Olyan jó, hogy 2010 júniust írunk, és ismét* nincs linux alá 64 bites flash plugin. A kedves Adobe felmondott az utolsó takarítónőnek, aki még programozni tudott a cégnél.

Nem baj, nem kell youtube-ot néznem. A java-t már fel se teszem.


*: A 10.0 ment 64 biten, aztán egy major security hole miatt kijött a 10.1, és vége. A 10.1, 32 bites pedig nem fut a 64 bites wrapper alatt. A régebbiek működtek úgy. Tehát mondhatom, hogy nincs flash.
mr.
2010. 06. 22.
15:49:13

én is sokat szívok a 64 bites windows-zal. gyakran nincs hozzá driver vagy van, de rossz. tipikusan a hangkártyánál vagy a tv tunernél van gond. ugyanakkor szemlátomást stabilabb, meg a 8 giga ram-ot is így tudom csak kihasználni. nincs kedvem visszatérni a 32 biteshez.
te nem gondoltál még rá, hogy összeraksz magadnak egy kis barebone htpc-t? nem foglal sok helyet, ma már nem is túl drága, és windows me-vel kifejezetten multimédiára, projektorokhoz, házi zenéléshez találták ki. jól futnak rajta a médialejátszók és a multimédiás kártyákhoz is van driver. sőt, a vistánál és a 7-esnél már ott van a windows media center, szintén ilyen gépekre.
Mage
2010. 06. 22.
18:08:13

mr.: Közvetlenül a válság előtt hasonlón törtem a fejem.
Mage
2010. 06. 24.
23:46:21

mr.: Megnéztem a Windows Media Center Edition 2005-öt, ami XP alapú. Jónak tűnt, leszámítva, hogy nincs olyan hardverem, amin futna, és ami erre beállítható.

Visszaköltözött a Vista a laptopra, Win7 helyett. Ezt se gondoltam volna egy évvel ezelőtt. Olyan jó érzés volt legyalulni.

Egész jó. Ha nem fut rajta semmi, high performace módban le tud játszani akár audio fájlt is. 10 perccel a zene indítása után van egy akadás, amikor a "Blank Screen" nevű, nyolc processzort igénylő, futurisztukus képernyővédő elindul. Túl lehet élni.
mr.
2010. 06. 25.
01:12:26

akkor már érthető, hogy a htpc-sek miért xp-znek mind a mai napig. azt hittem, hogy csak a kiforrott driverek miatt nem állnak át vistára vagy 7-re. ezek szerint az oprendszerrel is gondok vannak.
Mage
2010. 06. 25.
01:26:33

Igen, ezt mondom egy ideje.

A Microsoft az XP után alapjaiban áttervezte a hang útját a Windowsban. A programok máshogy kommunikálnak a hardverrel (ha jól értem, amiket eddig olvastam). Ezért sokkal törékenyebb a realtime lejátszás. Főleg a zenészek panaszkodnak, akik low latency eszközt használnak.

Windows 7 alatt rosszabb a helyzet, de Vistán sem tökéletes.

A virtuális memóriát ki kell kapcsolni, high performance-re rakni a gépet, és a Desktop Compositiont is le kell tiltani.

Így alapjáraton nagyon ritkán kattan.

De ha megnyitok egy jpg fájlt, vagy scollozok egy böngészőben (ff, ie, chrome, mindegy), vagy egy e-mailt letekerek, már megakad.

Windows XP öt éves laptopon nem csinálja ezt. És a Vistás/Win7-es gépen a linux is folyamatosan szól, masszív terhelés alatt.

link

Valószínűleg nincs rá konkrét megoldás, hanem arról van szó, hogy minden be tud zavarni (Videokártya, Wireless, HDD).

Mindezt 1-5% CPU terhelés mellett.

Természetesen egyszerű lejátszáshoz nem fontos a low latency, de nem tudok változtatni rajta, mivel a DAC adott.

Teljesen mindegy, mekkora puffert, prioritást használok. Az is mindegy, hogy melyik hangkártyát. Az is mindegy, hogy optikai vagy USB vagy Firewire kimenet. Fizetős, professzionális drivereim is vannak.

Bent, a rendszerben akad el a hang.

=> Regisztrálni jó <=