exemplary :: 2010. június 09., szerda, 17:35:05 :: 6 komment
politics eco

"Lopott banki adatokat vett a német állam

A hatóságok 185 ezer eurót fizettek a pénzüket svájci bankszámlákon elhelyezett személyek által elkövetett adócsalásokról árulkodó lemezért, az informátor állítólag jócskán engedett eredetileg 500 ezer eurós követeléséből."

Vajon a hacker adott számlát a cédéről?

Ha igen, mi állt rajta? "Lopott banki adat Svájcból, 185 000 eur + vat"?

Ha nem, hogyan fog adózni a 185 ezer euróról? És az állam hogyan számol róla el? És mi alapján büntet meg utána bárkit?

 

 
 

NH
2010. 06. 09.
22:40:13

Minden attól függ, hogy mi állt a közbeszerzési pályázatban, amit végül elnyert a hacker...
Sandy
2010. 06. 09.
23:05:34

Az állam mindig, mindenhol sakkozik az információkkal és az informátorokkal. Nem akarok triviális példákat felhozni, számomra ez nem annyira furcsa ügy.
Jerry1022
2010. 06. 10.
14:16:28

Na, ha már itt úgyis sok a jólszituált ember... Nem tud valamelyikőtök nyári munkát ajánlani? =D
Sandy
2010. 06. 10.
15:30:39

De, nálunk az üzemben. Szivacs, törlőkendő csomagolás. Kicsit monoton, és alig fizet, de kedves hölgyek vesznek körül.
mr.
2010. 06. 10.
16:31:22

ez mindenhol (más országokban is) teljesen hétköznapi dolog. hivatalosan benne van a költségvetésben (a hazaiban is!) az ilyen és ehhez hasonló tételekre az elkülönített számla.
a tanúvédelem költsége és a kiemelt állambiztonsági vagy nemzetgazdasági ügyekhez szükséges besúgópénz is ilyen általános keretből jön le. nem kérnek érte számlát, nem kell adózni utána, de az illető bekerül egy jól védett nyilvántartásba.

a legnagyobb ilyen célú pénzeket a cia kezeli. kb. 10-15 éve volt is belőle nagy botrány, amikor kiderült, hogy ezt a pénzügyi alapot (amit a kongresszus hagy jóvá náluk) hamar kimerítették és kábítószer kereskedelemből befolyt pénzekből töltötték újra fel. azaz a cia importált kolumbiából drogokat, hogy legyen arra pénze, hogy megfizethesse a besúgóit, akik lebuktatják a kolumbiai drogbárókat. :)

a németeknél ezt már korábban kétszer is eljátszotta az ottani apeh, csak valamiért mostanában ez a vásárlás kap nagy nyilvánosságot. amúgy ez az eset is már több mint három hónapos, csak sokat rágódik rajta a média.
és természetesen lehet gyártani e mellett az összeesküvés elméleteket, hogy maga a német adóhivatal bízott meg valakit az adatlopással vagy maguk a svájci bankok adják ki az adatokat és mindkét esetben a hacker csak egy nem létező alibi.
vamikiva
2010. 06. 13.
16:46:30

Valószínűleg magánszemélyként adta el a cuccot, akkor nincs áfa. A kapott pénzt meg az évi adóbevallásában fel kell tüntetnie, és leadóznia a többi bevételével együtt.

Kérdések pontosabban: milyen nemzetiségű az adatlopó, melyik országban adókötelezett, és ha nem Németországban, hanem pl. Svájcban, akkor milyen szabályok vonatkoznak a külföldi eredetű jövedelmekre.

Vicces lenne, ha nem említené a bevallásában, aztán kiszállna az illetékes adóhivatal, és büntetésként a többszörösét bevasalná rajta.

=> Regisztrálni jó <=