reply :: 2011. november 24., csütörtök, 21:14:56 :: 19 komment
science social

Még egyszer a kibocsátott sugárzásról: mint minden téma, ez is kizárólag a világ további megértésének ígéretével képes lekötni a figyelmemet.

Az a reakció, amit olvastam: "Le fogunk ülni a katasztrófavédelmi főnökasszonnyal, és átbeszéljük, hogy mit lehet tanulni az esetből".

Maga az eset az, hogy majdnem egy évig hallgattak arról, hogy szivárog a radioaktív szennyezés. Értem én, hogy szerintük az egészségügyi határérték alatt maradt a kibocsátás. Valójában nem maradhatott alatta, hiszen az egészségügyi határérték 0.

Azt, hogy mindenféle szennyezés egészségügyi határértéke 0, onnan lehet tudni, hogy előbb-utóbb minden ember meghal. Egészen biztos, hogy az egészségünkre végzetesen ártalmas világban élünk. Nem mindegy azonban, hogy mikor halunk meg és milyen körülmények között.

Egyébként, ha lennének emberek, akik soha nem halnak meg, akkor abban a környezetben, ahol ők élnek, lehetne definiálni 0-nál nagyobb egészségügyi határértékeket is. Például kiengednénk egy nagyon keveset a jódból, és ha utána se halna meg senki soha abban a környezetben, akkor ott már lenne értelme beszélni bármiféle a határértékről. Amíg viszont csak késleltetni vagy siettetni tudjuk a halál beálltát, permanensen határérték felett tartózkodunk.

Másfelől, ami tőlünk indulva Csehországban az elfogadott határérték alatt maradt, az nem biztos, hogy kimondottan kedvező élettani hatást gyakorolt a gyár mellett 50 méterre tolt babakocsik tartalmára is.

Tehát, ha azt kérdezed, hogy anyukám megduzzadt pajzsmirigyén kívül miért érdekel még a sugárszennyezés, azt válaszolom, hogy nem tudom, mégis "mit lehetne még tanulni ebből", amit az elmúlt néhány ezer év alatt nem sikerült: szólni egymásnak, ha bajt okoztunk. Mert csak az okozott baj típusa új (a sugárszennyezés), maga a jelenség nem. Esetleg azt lehetne megtanulni most, ennyi idő után, hogyan lehetett volna teljesen eltussolni az egészet.

Mert a szólást - ha eddig nem sikerült - már egész biztosan időpazarlás lenne tovább gyakorolni.

Például köztudott, hogy a szén-dioxid szennyezés hozzájárul a bolygó felmelegedéséhez. A szkeptikusok csak azt vitatják, hogy mekkora mértékben járul hozzá. Ahhoz, hogy az egész folyamatot tagadja valaki, komplett idiótának kell lennie, velük viszont nem foglalkozunk.

Tehát adott a jelenség, hogy melegítjük a bolygót, aminek hatására a sarkokon olvad a jég. Mit ad Isten, mindkét jégtakaró alatt kőolaj- és földgáz található.

Erre ahelyett, hogy levonnánk a tanulságot, igyekeznénk csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, és a megspórolt energia, a felesleges termelés, így a felesleges munka és elpazarolt idő helyett az élet valódi értelmén gondolkodnánk, legalább tíz ország vív egymással hidegháborút az északi- és a déli-sarki olajkészletekért. Amelyek kibányászása és elégetése után még gyorsabban fog olvadni a jég, és lakott területeket önt majd el a víz. Zöld területek válnak sivataggá.

Ami egyébként nem baj, mert a világ, amelyben élünk, úgy van megteremtve, hogy végső soron egyszer minden jóra fordul, és tökéletes lesz, így nem igazán zavartatom magam a fentiek miatt. Csak az gondolkodtat el, hogyan lehetséges, hogy miközben mikroprocesszorban futó virtuális világokat gyártunk, kollektív értelem szempontjából az emberiség egy baktérium szintjén rekedt meg. Ez olyan furcsa helyzet, amihez még nem szoktam hozzá teljes mértékben.

(Elnézést az okosabb baciktól a bántó hasonlatért.)

 
 

Jerry1022
2011. 11. 25.
00:32:06

link

Kicsit távolabbról, főként az utosó bekezdéshez. De lehet mr szerepelt.
Balázs
2011. 11. 25.
10:22:39

Nyilván ez nekem is szólt.
Sajnálom édesanyád pajzsmirigyét, pláne, ha köze van ehhez.
Remélem nem tűnt úgy, hogy én ne aggódnék emiatt.

De be kell látni, hogy minden egy adott kockázattal jár. Azokat az izotópokat azért használják majd, hogy emberek betegségeit vegyék észre időben, kvázi életet adnak általuk. Most meg elveszik. Az úr adta, az úr elvette.

Évekig tartott - és fog is - a problémamentes (jó, nem nulla kibocsájtással) üzemeltetés. Ha szerencsénk van, a baj sosem következik be, de amikor azt az üzemet megépítették, azt engedélyezni kellett a benne folyó tevékenységgel együtt, és a magyar hivatalnokokat nem lehet lefizetni, a népet pedig nem lehet manipulálni ostoba hülyeségekkel, hogy megszavazzák az engedélyt, szóval egy kétoldalú paktum köttetett a társadalom és a cég részéről. Amelynek záradékában ott volt, hogy előfordulhat a gebasz. Erről persze szólni kellett volna, de most nem ez a kérdés szerintem, hiszen tenni nem tudsz mit, és ilyen eseteket - egyetértek - megelőzni kell, és nem kijavítani. Alapból meg sem kellett volna építeni azt az üzemet (amiről gyanítom, egyikünk sem tudott két hónapja), de akkor most nézd meg, hogy milyen emberek között élsz, és ismét rá kell jönnöd, hogy dühítően tehetetlen vagy.

Egyszer olvastam egy jó gondolatot, Ellulnál link , a mű rövid szinopszisában bizonyosan megjegyezném, hogy az emberiség nem a "Miért?" kérdésekre válaszol, hanem a "Hogyan?"-okra. Egy ideális világban ezek összhangban voltak, egyébként vannak olyan közösségek, ahol ma is. (Ők nem interneteznek.) Szóval miért? Miért kell nekünk atomenergia, jód-131 izotóp és a többi? A válasz nagyjából semmi, hiszen semmi szükségünk még több emberre a bolygón, semmi szükségünk több energiára, amit a környezet pusztítására használunk fel a környezet pusztítása árán. Vagy mondhatnám az én esetemet is, szerintem az egész modern orvoslás is az egyéneknek szól, nem az egésznek, de ebbe most ne menjünk bele.

Szomorú történet ez az izotópos dolog, de ennél nagyságrendekkel szomorúbb, hogy esélyed sincs változtatni a dolgokon, szellemi számkivetettségben kell élned, ahogy Lénárd is tette.

Ez minden gondolkodó ember sorsa ennél viszonylag kevesebb sugárkatasztrófával járó évszázadokban is.
Rafina
2011. 11. 25.
13:17:47

Az ideális társadalommal kapcsolatos beszélgetéseink alkalmával került elő Rapa Nui története.
Nem környezetszennyezéshez kapcsolódik szorosan, bár a környezet túlterheléséről és lerombolásáról szól a sziget népességének története.
Szerintem arra nagyon jó példa miért nem lehet létrehozni az ideális társadalmat, de arra is, hogy miért nem vagyunk különbek a baktériumoknál:-)
Mage
2011. 11. 29.
22:40:45

Balázs: anyukám már egy éve orvoshoz jár ezzel, szerintem a mikró ezerszer veszélyesebb, mint ez a leheletnyi jód. Ha arra járok, néha kihúzom a konnektorból a csatlakozót, aztán valahogy újra és újra visszamászik. Nem lehet mit tenni.

Úgy gondolom, hogy a bolygó fél milliárd embert bírna el. A szennyezéstől nem leszünk kevesebben - csak betegebbek leszünk.

A magam részéről vettem ma egy kenyérsütő gépet, fél évig nem eszem glutént, aztán meglátjuk, beválik-e.
Balázs
2011. 11. 30.
09:11:33

Izgalmas téma, pont ebből dolgozom egy cikken (alacsony frekvenciájú sugárzások hatása a hematológiai betegségekre). Régebben csak egy ismerősöm miatt véletlenszerűen, most már rutinból kérdezem a betegeket a kitettségről. Általános megfigyelésem, hogy a 100kHz-10GHz sugárzások hosszú távon abnormalizálják a vérképzést.

A pajzsmirigy/endokrinológia terén irtózatos az orvoshiány, én két jó szakembert ismertem, az egyik elköltözött, a másik nyugdíjba vonult. A pajzsmirigy az agyalapi miriggyel visszacsatolásos kapcsolatban van, a pajzsmirigyen jelentkező problémák gyakran agyalapi mirigyből erednek (pl. immungyengeség & ismeretlen eredetű hízás esetén én automatikusan küldöm a pácienseket kortizolvizsgálatra - agyalapi mirigy jóindulatú daganatának gyanújával - esetleg fel lehet vetni legközelebb a kollégánál, ha pedig nem tud értelmeset mondani, akkor 24 órás vizeletgyűjtés és kb. 3000 ft, aztán ha az pozitív, a dexametazon tesztet már csak kiírja). Létezik még egy sor más baj is (ezt majd az orvosa kitalálja), de sugárbetegség a pajzsmirigyen általában golyvával jelentkezik. Jobbulást neki!

Ez a félmilliárd tetszik. Miközben olvastam, szabadabban vettem a levegőt.

Kenyérsütőt én is veszek lassan, de inkább a kenyér ára miatt. Amit emberi fogyasztásra méltónak találok, az ma már 300 forintnál kezdődik.
Ivon
2011. 12. 13.
11:07:54

Balázs, akarod mondani fél kg 300 ft. Gép nélkül is nagyszerű kenyereket lehet sütni.

Mage
2011. 12. 15.
15:34:45

Paleo kenyérből fél kg kerül körülbelül 1000 forintba. Valószínűleg le tudnám vinni 600-ig, ha vidékre járnék tojásért, libazsírért és manduláért. Nincs rá időm.

Így is töredékét költöm étkezésre, mint a paleo előtt. Alig eszem, mégsem ugrál össze-vissza a vércukrom. Olyan dolgok kerültek az étlapomra, amelyeket korábban elképzelni sem tudtam volna.

A mai reggelim-ebédem egy alma és egy szelet "kenyér" volt.

Az otthon sütött paleo kenyérből nekem fél kiló négy nap alatt fogy el.
Balázs
2011. 12. 15.
23:48:28

A paleo jó dolog.

Vagy inkább úgy mondom, hogy jót is ki lehet belőle hozni. Én 25 évesen 90 kiló voltam közepes vagy inkább rossz fizikai állapotban. Utána áttértem a fegyelmezett életvitelre - betartottam, amiről prédikáltam -, aztán meg is lett az eredménye. Először fogytam legalább húsz kilót, utána egészségesen növekedtem, most 85 körül vagyok 188 magassághoz. Bár semmilyen konkrét diétát nem követtem, valahol szerintem mindenki sejti, hogy mi a helyes élet: rendes alvás, étkezés, szex és higgadt, precíz munka. Ezekért kell tenni minden nap, ennyi. Aki kifogásokat keres, az általában csak mellébeszél, de azért nagyon érdekes hallgatni az embereket, meglepő módon a többség által "izomagyúnak" vélt testépítők a legfogékonyabbak a normális életre.

Sokan mondják, hogy pénz kérdése. Többnyire nem.

Én magam is láttam, mikor még Németországban egy zseniális kolléga ötlete nyomán a betegek meghatározott gerincrészei alá keresztben összecsavart takarókat tettünk. Emlékszem, éppen influenza volt, és mindenki nehezen aludt el, alig kapott levegőt, stb. és a nálunk lévő betegek bámulatosan gyógyultak, volt, aki húsz éve nem aludt olyan jól. Mondom, ez két takaró.

Étkezésnél alapvető fontosságú a minőségi élelmiszer. Hihetetlen, de kevesebbet eszik az ember a jobból, mint a rosszabból. A feleségem minden nap eszik édességet - márkás csokoládét, saját készítésű somlóit -, én pedig rendszeresen eszem kolozsvári szalonnát, császárszalonnát és füstölt sonkát, amit a szomszéd faluban élő ismerősömtől hozok. Mézet egy rokonom szokott adni, szárnyast jó érzésű ember lévén csak vidékről eszem. Heti kb. nyolc órát mozgunk, és egyikünkön sincs egy deka felesleg sem.

Munkához annyit tudok hozzátenni, hogy néha ezt nem lehet értelmezni kis hazánkban. A szex részt majd máskor.
Balázs
2011. 12. 16.
09:30:47

Még pár gondolat itt ügyelet végén: vannak jó példák. Például Finnországban negyven éve mindenki olajos halat zabált, mert az volt az óccsó, és különben is - ezzel párhuzamosan a magyarokéval kb. megegyező szív- és érrendszeri halálozást produkáltak. Aztán nekik volt pár politikusuk, aki kijelentette, hogy ez így nem mehet tovább, és a finoman szólva gyenge lábakon álló hazai normális élelmiszert termelőket, illetve a minőségi élelmiszerimportot mesterségesen ártámogatták, főként az olajos halra kirótt adóból. Az eredményt tudjuk. Egy sarkköri országról beszélek.

Furcsa gazdasági vonzat, hogy 20 év után mind a hazai termelők, mind a minőségi élelmiszerek importjára szakosodott kereskedők tömörültek, és ma már nincs szükségük extra állami támogatásra.

Ha hozzászámolom az ennek köszönhetően elmaradt szívkatéterezések és kemoterápiák költségét, hamarosan rájövünk, hogy miről is van szó, amikor egy politikus azt mondja, hogy erre nincs pénz. Ebből tudom, hogy az országunk vezetői nem hisznek abban, hogy lesz húsz év múlva (nekünk sincs okunk). Vagy csak teljesen alkalmatlanok.

Pedig az embereknek mintha egy kicsivel több eszük lenne, mint a politikusainknak. Egyre több városba hordanak tejet például. Sok helyen vizezik, de ez az első felfőzésnél kiderül, ha nincs föle. Zöldségek-gyümölcsök terén is látok sok apró előrelépést, ma már nem csak egyféle cseresznye (Germersdorfi) van (Szomolyai, Márki korai, Vega, Bigarreu burlat), egyféle (Besztercei) szilva (Blufree, Stanley, stb), vagy kajszi, barack és szőlő. Borkultúra és a sörkultúra rossz irányba megy el, de legalább megy. Napi két deci - nem drága, hanem bevizsgált (pl. a 300 forintos ausztrálban több van, mint a 7000 forintos bordeaux-i borban) - vörösbor antioxidáns-tartalmára szükség van. Ásványvizet húsz éve gyakorlatilag senki sem ivott otthon, most pedig kb. mindenhol van.

De ez így nem megy, hogy mindenki egyenként eljár vidékre összevásárolni, ami a mindennapi életéhez kell. Viszont a lakosságot sem tudom sajnálni, amíg nyílnak a McDonaldsok, Burger Kingek, KFC-k.
Rafina
2011. 12. 17.
16:56:33

A média a legeészségtelenebb dolog a világon. Megfertűz sok marhasággal és elveszi az eszünket. Amit reklámoznak az kell nekünk:-)

Minőségi élelmiszer és egyéni igényeknek megfelelően adagolva és válogatva. Mozgás csak akkor, csak annyi amennyi örömet okoz.
Amig a két gyerekem szigorúan azt ette, amit eléjük tettem csupa izom és semmi felesleg volt mind a kettő. A leánykám hamar önállósult és a reklámpk hatására ma már jóval nagyobb nadrágot visel mint én és ez csak részben alkati adottság.

A testépítőkkel a baj a súlyfelesleg. Igaz, hogy fogékonyak az egészségesebb táplálkozásra, de sajna a túlzásba vitt edzéssel építve is kialakul a felesleg, igaz az izom.
A sportorvos nekem minden szezon elején elmondja, hogy testmagasság minusz 103-105 a jó testsúly. Adjam le a felesleget, mert annak, aki teljesítménysportot űz (mert a testét kell cipelnie) kifejezetten káros ha többet nyom, hiába izom az a több.

Mértékletesség. Azt hiszem mindenben ez a lényeg evésbe sportban és talán a szexben is:-).Balázs
2011. 12. 17.
23:09:48

Mondjuk ebben így azért nem teljesen értek egyet. Én inkább az egyensúly híve vagyok, mint a mértékletességé. Az ember nézzen ki így: link

Esetleg az arc és a pénisz dolgában vitatkoznék Michelangelo mesterrel.
Jerry1022
2011. 12. 18.
13:21:18

No meg kézfej.
Balázs
2011. 12. 18.
19:03:41

Az a pénisz és az arc következménye.
Rafina
2011. 12. 19.
08:24:49

Bocs én nem úgy nézek ki:-)
Nagyon nem:-)
De úgynevezett csinoska párnácskák nincsenek rajtam se. Lágyabb szövet csak ott van, ahol az a nőknél elengedhetetlen az egészséges hormontermeléshez.
Remélem nem voltam közönséges.

Tudod, szeretem az édességet, nem is kicsit. Képes vagyok rengeteget megenni belőle.
Az hogy egyensúlynak, vagy mértékletességnek hívjuk mindegy. Lényeg, hogy semmit sem szabad túlzásba vinni. Sem a táplálékbevitelt, sem a mozgást:-)
Ivon
2012. 01. 10.
12:15:56

Mage: érdekelne, hogy neked melyik őrlemény vált be kenyérsütés céljára? A fent leírtakból azt látom, hogy mandulát használsz, de mivel kevered, miket próbáltál még ki?
Én paleo-mix nevű keveréket vettem, de az valami borzasztó, már a színétől elment az étvágyam, len és tökmag préselési maradékának őrleménye a színe, mint a libafos és az íze sem jó. Ha nem muszáj, nem pocsékolnék el egy csomó pénzt mire megtalálom az ehető verziót.
Mage
2012. 01. 10.
19:45:08

Jó, hát aki bármiből is mixet vesz (liszt, fűszer, gyümölcs), azt leültetném a gondosan lezárt konyha elé, és átvenném vele az egészet elölről, aztán következő tavasszal pótvizsga.

A következő lisztek vannak itthon: mandula, kókusz, gesztenye, tökmag, szezám, len, meggymag, barackmag.

Mákot akarok venni hetek óta, még nem kaptam.

Ezek "lisztek", tehát nem csak arról van szó, hogy valaki megőrölte helyetted, hanem - a cimke szerint legalábbis - ki van sajtolva belőlük az olaj. Ami marad, az a fehérje.

A többihez képest a mandula semleges ízű. Én az aktuális hangulatom szerint szoktam keverni őket, attól függően, hogy édes vagy sós kenyeret sütök. Az is fontos, hogy ne unjam meg, ezért sosem sütöm pontosan ugyanazt.

Sós kenyérhez kiindulásnak legalább 2/3 részben mandulaliszt. Édesbe mehet több kókusz és gesztenye. A lenmaggal óvatosan, erős íze van. A tökmag íze és színe engem nem zavar. Állítólag sokakat igen, szóval azt is ésszel.

20 deka kevert liszthez hat tojást szoktam adni, víz nélkül. Legutóbb viszont kakaós narancsos muffintésztát sütöttem a kenyérsütőben, abba három tojás, másfél deci víz és egy narancs került.

Ha lisztet használsz, mindenképp kell bele zsír. Sósba 3-5 evőkanál libazsír mehet. Az édesbe kókuszzsírt tettem.

Ha darált mandulát használsz, vagy nem kell zsír, vagy jóval kevesebb.

A végeredmény állagával többnyire még elégedetlen vagyok (sok múlik a szódabikarbónán vagy sütőporon), de ha az íze jó, akkor nem kell kidobni. Megeszed, aztán kísérletezel tovább. Eddig mindnek jó íze volt.

Karácsonyra kaptam paleo szakácskönyvet, szólok, ha okosabb lettem.
Ivon
2012. 01. 10.
22:15:29

Köszönöm, okosabb lettem. A tutit magamnak kell kikísérleteznem.
Máklisztet használom, meggyes muffint szoktam sütni belőle.

Elég jól megy az átállás, azt gondolom, hogy a kulcsa az egésznek a bevásárlás. Mindent eltüntetni, ami nem paleo. Nálam ez sajnos nem megoldható, a család még eszik némi tiltott szert. Rengeteg hagyományos ételt készítek el paleo módon, szó nélkül megeszik.

Nálam a tejkérdés fontosabb volt, mint a kenyér. Számomra a legjobb megoldás a kókusztejpor, árban és ízben is.

És aminek eddig a legjobban örültem, mint recept, azt megosztom veled, eszméletlen finom. link

Mage
2012. 01. 10.
22:59:08

De hisz tudod, hogy nem eszem disznót. Kérek marhahúsos receptet. Vagy eritrites süteményt.

Kókusztejből 100%-osat vegyél. Margit körút 60. Ott kapsz lisztet is. Ez most a reklám helye volt.

Nekem egy nap volt az átállás, azóta összesen netto fél liter kólát bűnöztem. Igazán szigorú tiltóra a glutént tettem, de rettentő nehéz teljesen elkerülni.

Azt sajnálom, hogy nem találtam rá már korábban a paleora.
Ivon
2012. 01. 11.
10:02:19

Persze, hogy tudom. Itt a sült cékla a lényeg. Folyamat azt eszem.

=> Regisztrálni jó <=