help :: 2013. január 22., kedd, 18:38:57 :: 15 komment
dialogue social

- Segíthetek?
- Végülis. Olyan kakaóvajat keresek, amelyikben nincsen glicerin.
- Tessék.
- Köszönöm, ebben van.

(Normális helyen ilyenért akasztás jár. Miért nem lehet azt mondani, hogy "nem tudom"?)

- Mi a baj a glicerinnel?
- Azon kívül, hogy olyat kértem, amelyikben nincs? Lássuk...
- Allergiás vagy rá?

Kevésbé, mint arra, ha letegez egy paraszt.

- Dehidratál.
- Dehogy dehidratál! Há-há! Épp, hogy hidratál!

Körbenézek. Biztos, hogy jó helyen járok? Oké, ez nem a Palais Royal Shiseido:

 

De nem is a nyugati téri aluljáró parfüméria:

 

Hanem a budapesti Body Shop, tehát valahol a kettő között, ha nem is félúton. Ezek szerint nagy baj nincs. Még tudom, hogy hol vagyok. Lassan már ez is öröm az életemben.

 - Hidratál? Úristen. Lerajzoljuk mindketten a glicerin molekulát? Utána vitatkozhatunk rajta. Hagyjuk. Igazából szantál illatú dezodorért jöttem.
- Elfogyott.
- És lesz még?
- Nem.

Azon gondolkodom, mi lehetett az a két kérdés, amit feltettek neki, mielőtt felvették. "Sokat fogsz lopni a kasszából?", "Rád megy ez a fekete póló?"

Lehet, hogy három hónap múlva már mindegy lesz neki, de mi van, ha a következő átmeneti munkahelye is parfüméria lesz? Legalább akkor figyelne, amikor segítek. Hacsak nem tilos. Hiszen akkor ki kellene számláznom a Body Shopnak, hogy tanítom az alkalmazottait. TÉÁOR: 8042 Máshova nem sorolt felnőtt- és egyéb oktatás. Pont van ilyen jegyzett tevékenysége az egyik cégemnek. Csoportos foglalkozás esetén óránként 25 ezer + Áfa fejenként. Minden megkezdett óra egész napnak számít.

Nem is olyan rég jártam egy 35 ezer lakosú kisvárosban,

ahol ha bemész a virágos melletti sarki illatszerboltba, akkor odalép hozzád egy nő, tehát nem egy paraszt picsa, hanem egy nő, két másodperc alatt felméri, hogy a 25 féle bőrtípus közül a tiéd melyik, odavezet a neked való alapozókhoz, ajánl kettőt, és elmondja négy nyelven, hogy mi köztük a különbség. És ha azt mondod, hogy később visszajössz, akkor elővesz az alsó fiókból kettő tubust, tesz beléjük a két alapozóból, és ad hozzá még két olyan krémet, ami pontosan a te arcbőrödre kell.

Ha látja, hogy nincs ecseted, amivel sminkeled magad, akkor azt is ajánl, mert sminkelni ecsettel kell, lehetőleg anyagonként másikkal.

(Na most én férfi vagyok és programozó, szerinted mit élek át hetente kétszer, amikor kimegyek az utcára.)

És nem derogál neki, hogy illatszerboltban dolgozik, mert egyrészt három hónap múlva is ott fog, másrészt jobban végzi a munkáját, mint itt végzik az egyetemi tanárok. Nem azért, mert ott csak a legjobbakat veszik fel, hiszen arrafelé évek óta 3.5%-on stagnál a munkanélküliség - tehát mindenkit felvesznek valahová, aki olvasni és írni tud -, hanem azért, mert bármit lehet jól csinálni, ha jól akarod.

És ha mindenki jól akarja, akkor minden jól működik.

Az elvégzett munka minősége százszor többet számít, mint a munka típusa.

Egy-egy ország sorsa nem a parlamentben dől el, hanem a boltokban, az iskolákban, a hentésnél, a cipésznél és a szántóföldeken.

Szerintem ne menj ki tavasszal a mezőre, vagy ha mégis kimész, ne nézz körül.

 
 

Balázs
2013. 01. 25.
10:40:33

link

Érdemes megfigyelni, hogy ez általános iskolai tananyag.
Mage
2013. 01. 25.
11:14:08

Az iskolában az a szép, hogy a tananyag alapján a társadalom 95%-a nem lett volna szabad elvégezze az általánost. Se kémiából, se fizikából, se biológiából, se matematikából nem tudja azt, ami a kettesért kell. A rendszer arra épül, hogy a többség két hétre, a következő vizsgák konkrét kérdéseire adandó konkrét válaszokat magol, aztán egy hónap múlva már semmire nem emlékszik belőle.

Diplomás emberek mászkálnak közöttünk, akik azt hiszik, hogy a gyertyában viasz van.

Nem az ő hibájuk. Az iskolákat kellene porig rombolni, és nulláról újragondolni az egészet.
Balázs
2013. 01. 25.
18:58:51

Az első felét már elkezdték.
nemtagadhatom
2013. 01. 30.
09:37:25

Az iskolákkal, az oktatással volt, van és lesz is baj - kár lenne vitatni.
Ám ameddig nálunk enyhén szólva sem előny a boldoguláshoz a tudás, és az érvényesülésnek kifejezetten gátja az önálló vélemény, a gondolkodás képessége, mivel vehető rá egy válaszút előtt toporgó fiatal, hogy az agyát izmosítsa???
Nagyon kevesekben adva van valamiféle megmagyarázhatatlan belső, természetes késztetés a tanulásra. Ez nem tudatos, hiszen amikor kezdődik, nyilván fogalma sincsen a jelentőségéről a kölöknek.
Hiába a porig rombolás és az újragondolás, a második mondatomban foglaltak miatt.
Balázs
2013. 01. 30.
16:55:06

Kész szerencse, hogy Magyarország - akár akarata ellenére is - Európához tartozik, szűkebb értelemben pedig az EU gazdasági és társadalmi egységéhez.

Perpill egy fiatalt nem azért kell tanulásra motiválni, hogy itthon dolgozzon, hanem hogy külföldre költözhessen.

Az Európai Unió polgáraként megilletnek bizonyos jogok minden magyar fiatalt, amely jogokat ugyan Hegyeshalomig próbálja korlátozni a magyar vezetés, de utána megszűnik az uralma, és ezekkel a jogokkal maradéktalanul lehet élni.

A szellemi nyomor, amiben éltek, nem Istentől való.

És nem is lesz örök, remélem.
Mage
2013. 01. 30.
17:17:29

Hát nem tudom. Mai hír: link
Balázs
2013. 01. 30.
18:26:40

Én nem gondolom, hogy belső erőből vagy jobb belátásból sikerülne kimászni ebből, különben én is ott lennék még. Azt hiszem, kívülről viszont sikerülhet.

Az EU-t nem a csúcsszerveiért értékelem. Hiszen nézzük meg jobban, kik vannak benne. A Parlamentet a belpolitika választja. A többi csúcsszervbe pedig a kormányok delegálnak. A bíróságba elméletileg független embert kell küldeni, de ha nincs valós jogharmonizáció (és nincs), akkor mi van?

Én inkább az eszmében hiszek, ami az európai emberekben él. Tudod, egy európai országban nem lehetett volna ezt megcsinálni, és nem az EU bírósága miatt.
nem emlékszem
2013. 02. 22.
13:38:26

ha még keres(el) kakaóvajat, akkor érdemes a "konzol"-félét kipróbálni
K
2013. 03. 03.
02:54:25

kakaóvaj ügyben még 1 ajánlás: Herbaház (Hungária krt, Százados út).
ott a bio részlegen, 2000-2500 körül volt egy jókora darab 1 hete.
Mage
2013. 03. 04.
14:32:37

Köszönöm, megnézem. Elhiszem, hogy tartanak ilyeneket, mert bár a város legnagyobb bioboltja, gyümölcsöt, zöldséget és húst nem lehet venni náluk. Valamivel csak fel kell töltsék azt a negyven polcot.
sarakata
2014. 10. 03.
17:00:25

A múlt héten egy budapesti boltban a fülem hallatára - miközben csöndben, önállóan válogattam az áruból, az egyik eladó tanította a másikat, hogyan kell válaszolni a vevő kérdésére.
Így: nincs - sose volt - nem is lesz.
Ez a jelenlegi tananyag.
Mage
2014. 10. 08.
01:20:37

Kata, vannak nehézségek Svájcban is.

Pont ma azon gondolkodtam, hogy vajon az eperkrémes lichylevesen kívül tudok-e mondani még egy ételt, amibe nem kell rakni szarvasgombát.

Aztán nem tudtam eldönteni, hogy melyiket vegyem, végül is vettem egészet és passzírozottat, és az utóbbiakat végig kellett olvasnom németül, és persze nem írják rá, hogy vaddisznó ásta-e ki az erdőben, vagy kutya.

Vadlazac sincs minden nap, és olyankor mehetsz másik boltva, vagy be kell érned bioval.

Napi küzdelmek.
Zalus
2015. 04. 01.
02:19:23

És a csajok milyenek?
Mage
2015. 04. 26.
23:12:50

Okosak, szépek.

Olyan is van, aki emellett még főz.
Kate
2015. 05. 08.
05:00:21

:)

=> Regisztrálni jó <=