first world issues :: 2013. december 11., szerda, 21:08:44 :: 24 komment
swiss
Nem volt bio bazsalikom a sarki Coopban.
Kezdhetek aggódni az ország jövőjét illetően.
Nem volt bio bazsalikom a sarki Coopban.
Kezdhetek aggódni az ország jövőjét illetően.
Mage
vibrations
Nyssa: space news :: Elgondolkodtál már azon, hogy az 1D-be konvertálás...
Nyssa: focus :: Érdemes figyelembe venni, hogy a megoldások tárháza...
Mage: deeds :: https://www.youtube...
Cya: endure :: Ááááá:DDD https:...
Mage: it's coming :: Lehet, hogy nem olyan kontextusban kellett volna odaadni...
Cya: space :: Én azt látom ezen a képen, hogy ha túl kerekre hízunk...
Cya: solutions :: Klaus elégedetten hátradőlt. Ma is tettem valamit a...
Mage: you came too early :: Adja magát.
Mage: merge :: Miért szerkeszteném? T... nem tudod, miért raktam...
Mage: target practices :: https://www.bbc.com...
Mage: you’ll meet again one day :: https://www.theguar...
Mage: the reason :: Dina olyan döntéseket hozott, amelyeket könnyebb elfogadnom...
timewaves
2024 / 12persistence
bonus content
2013. 12. 12.
20:55:23
2013. 12. 12.
22:13:14
A bio itt szinte mindenből létezik, és 10-20%-kal kerül többe, mint a nem bio. Mivel Svájcban találták fel. A legszigorúbb minősítés a Bio Suisse. (Magyarországon is volt ilyen minősítésű terület, 22 év munka árán. Pár hónapja vette el, permetezte le és műtrágyázta be a fidesz.)
A bio zöldség és gyümölcs kevesebbe kerül, mint Magyarországon. A hús többe. Cserébe nem kell egy hétre előre rendelni. Lemész, és megveszed bármelyik boltban, kivéve az gagyi német boltokat (Lidl, Aldi). Oda rendes ember nem is megy. A Sparban van bio. Béna és drágább, mint a svájciak.
Halból is létezik bio, például bio lazac, ami nem azonos a vadvízivel. Tenyésztett, csak nincs benne (annyi) hormon.
A zöldségről és gyümölcsről onnan lehet tudni, hogy tényleg bio, hogy 1-2 nap alatt megromlik. A málna pár óra alatt penészes lesz. (Aznap, amikor vetted, mégis kicserélik neked a boltban.) A nem bio málna eláll napokig. A bio fokhagyma is csak egy-két hetet bír a hűtőben.
A hús és a hal mindig friss. Még az aznap lejáró, 50%-ra leértékelt is tökéletes állapotban van. Magyarországon az Intersparba hosszú távon 10-ből 7 "friss" pisztrángot kellett visszavinnem, mert büdös volt. A húsról ne is beszéljünk. Itt egyszer kellett kidobnom húst, mert valaki nem csukta be rendesen a fagyasztót.
A kedvencem a bio báránygerinc és a borjú entrecote. És minden második nap halat és kagylót eszem. A jakab és az osztriga a kedvencem.
A fahéj igazi, és abból is van bio. A mustárból is.
Amikor kérdezik, miért költöztem ide: "Az élelmiszer és a politika miatt". Egyiket sem hiszik el.
(Oké, amúgy is két másodperc alatt beleszerettem.)
2013. 12. 12.
23:10:26
halat már hosszú évek óta horgász ismerősöktől szerzek be, mert a bolti orosz rulett, még ismerős hentesnél is. tengeri herkentyűket pedig kizárólag tenger mellett vagyok hajlandó enni, a hajnali fogásból. (mondjuk ez utóbbiak a halászási helyen is nagyon drágák szoktak lenni.)
a bio lazacot is festik vagy annak fehér a húsa?
2013. 12. 12.
23:30:13
Láttam egy 60+ éves, hófehér hajú, francia modellt valamelyik magazinban. Verte a huszonéveseket. Kérdezték, mi a titka. Azt mondta, hogy ő már akkor bio élelmiszert vett, amikor az emberek még azt sem tudták, hogy mi az. A bőrére csak oliva-, a hajára csak repce olajat ken.
Engem általában 28-nak néznek. Nem tudom, mennyi benne az udvariasság, de úgysem most érdekes ez. 120 évig akarok élni. Ezt már 6 évesen eldöntöttem.
2013. 12. 12.
23:33:00
A vadvízi lazac se fehér, sőt, annak erősebb színe van. Attól is függ, hol fogták (Kanada, Alaszka). Azt tudom, hogy a tenyésztettet festik, de szerintem alapból se lenne fehér. Úgy hiszem, a fehér lazac másik faj. Egyszer vettem, ha minden igaz, és nem ízlett.
2013. 12. 13.
12:57:58
Én 400-ig, mégpedig úgy, hogy az első 200 után nőként folytassam. Mivel a műtét kizárva, már most fogyasztanom kell sterilizáló hatású gyógyszermaradványokat, hormoncsirkét és egyéb vegyszereket.
Az ízfokozók szerepét is kiemelném, a csókok íze a számban egyelőre hol méz, hol áfonya, de időnként jelentkezik már a félígszítt cigaretta íze is.
2013. 12. 13.
23:34:10
- Nem.
- Semmi baj, itt hagyom a gépet és átmegyek a nejemhez a konyhába.
- Mit főzöl, anyukám?
- Biót és finomat, a gyereknek ízleni fog. Neked meg, ha éhes vagy, ott a dobostorta a hűtőben.
- Inkább megvárom, ami ebben a lábosban fortyog. Nahát, húsleves? Miért nem használsz kuktát, anyám úgy szokta.
- Tudom, ne kezdd. Anyád 89-ig az aluminiumiparban dolgozott.
- És még mindig egészen jól tartja magát.
- …
- Nem is figyelsz rám, édesem. Pedig most akár beszélgethetnénk is.
- Miről?
- Talán a könyvről, amin tegnap este elaludtál. Szakácskönyv volt?
- Ahogy vesszük: Anthony Bourdain autobiográfiája. Elmeséljem?
- …öö… bio?
- Önéletrajz.
- Azok nem érdekelnek. Inkább csapjunk össze egy quickie-t
- Honnan ismersz ilyen szavakat újabban? Ettől a Mage-től tanulod el? Kezd érdekelni.
- Hagyjuk a pasast. Ígérem, gyors leszek. Közben meg is kavarhatod a levest, nem fog zavarni.
2013. 12. 14.
00:43:19
2013. 12. 14.
01:59:39
Őszintén szólva nem tudom, mennyire kell(ett) tartani az aluminiumtól (nyomás, hő, szabad vegyértékek, affinitás, idegszövet... huh, mennyi tényező.)
csak kicsit más:
Utólag belegondolva a Minamata-kór mibenléte olyan kézenfekvő. Higanyos technológia, emisszió, öböl, halászat, helybéli halászok egyoldalú táplálkozása... Amikor viszont ki kellett deríteni az okot, a 401. számú kisérleti macska mutatta végre a megfelelő tüneteket, az, amelyiket kizárólag az öbölben fogott halakkal tápláltak.
Az igazán izgalmas kérdés, hogy az első négyszáz macskát miféle hatásoknak tették ki?? melyek voltak a hipotézisek? Sajnos a Minamata-kór (azonosításáról) szóló egykori tanulmány erre nem tért ki.
2013. 12. 14.
16:38:10
Virginia Woolf?
2013. 12. 14.
18:20:49
Nem fogott meg a mű, bár könnyen nem adtam fel Virginia Woolfot, beleolvastam a Mrs. Dallowaybe, az - úgy mondja a kánon -, mégiscsak komolyabb. Némi bűntudattal ugyan, de rövidesen megállapítottam, hogy belőlem nem lesz az írónő rajongója.
Lelkifurdalásom addig tartott, míg Vas István híresen terjedelmes könyvtáráról - jóval a költő-műfordító halála után -, meg nem tudtam a következőket:
A sok-sokezres főkönyvtára mellett kiépült egy párezres kiegészítő gyűjteménye is. A harmadik csoportba tartozott a reszli, benne egyebek közt az Orlando.
Borgest ezzel szemben bármikor szívesen újraolvasom.
2013. 12. 14.
18:53:30
Jiro, a szusi nagymestere (épp most néztem meg a filmet) az összes séf közül a legnagyobb nyomáson főzi a rizst. Olyan rizs is kell hozzá, persze... Módszere: rozsdamentes acéllábos, rá súlyos fedő, tetejébe súlyos fazék.
Szelepről szó sem lehet. Talán mert többet ártana az esetleges túlnyomás hirtelen visszaesése, mint maga a túlnyomás? Vagy csak nem hiányzik a szeleptisztogatás minden főzet rizs után?
Egy biztos: aluminiumnak nyoma sincs a filmkockákon
2013. 12. 14.
19:31:22
Valahogy pont azok nem olvassák végig, akiknek a véleménye érdekel.
2013. 12. 14.
20:27:27
4-5 éve töltöttem fel, nincs kirakva, nem is emlékeztem rá.
Azért érdekes, mert pont ilyen edényt vettem egy hónappal ezelőtt.
2013. 12. 14.
21:20:03
2013. 12. 14.
22:27:57
A könyveivel kiharcolta magának a szívesen látott vendég státuszt, aztán öngyilkos lett, mert már nem volt miért élnie.
Agent Smith is azután füstölt el, hogy Neo megengedte neki, hogy felülírja.
2013. 12. 14.
22:49:40
Pedig még sokáig dobálhatott volna kockacukrot Vita Sackville-Westnek, miként Gertrude Stein Alice B. Toklasnak.
link
2013. 12. 14.
23:18:46
A Melankólia meg itt van már vagy fél éve a gépemen. Valahogy nem volt hangulatom megnézni.
2013. 12. 15.
00:40:50
A másik, amit láttam, a Frida volt.
(A zeneszerzős filmeket is szeretem.)
2013. 12. 15.
01:49:06
Én a filmrendezőkről szóló filmeket is kedvelem, de Tim Burton Ed Wood-ját okvetlenül
2013. 12. 15.
01:59:16
"Én a filmrendezőkről szóló filmeket is kedvelem"
Majdnem minden film a filmrendezőről szól. És arról, hogy mennyire utálta az apját.
(Végülis a maradék kb. tíz film a kedvencem.)
2013. 12. 15.
02:44:34
akkor a ragyogj!-ot, feltétlenül ajánlom. "shine", a biztonság kedvéért. (elég gyakran keverik össze egy másik filmmel (the shining), de ebben sokkal kevesebb jack nicholson van.
azon kevés életrajzi filmek egyike, ahol még él a film alanya és élőben van lehetőség meghallgatni. idén júliusban nekem is sikerült eljutnom a koncertjére a bs-be. zseniális.
2013. 12. 15.
16:14:17
Az Amadeusét nem merem megnézni.
2013. 12. 15.
16:45:14
- Kinyitható ajtaja volt?
- Nem láttam ajtót rajta. Esetleg a hátulján, takarásban maradt.
- Ajtó nélkül is jobb, ha nem rozsdamentes acél.
- Kitalálom, miért: az öntöttvas könnyebben szállítja az oxigént, márpedig az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlen a hemoglobin.
- Ne marháskodj. Az a jó, ha stabil az edény, de az üzemi konyhákban túl nehéz lenne az öntöttvas.
- Drágám, ismerhetnél (!), nem marháskodtam. Még azzal is tisztában vagyok, hogy a vas a legstabilabb elem.
- Ez más kérdés, aminek megválaszolása oda vezet, hogy ne főzzünk izotópkását vas edényben.
- Remélem is, hogy nem szoktál átvilágítani. Az embernek, különösen a férjeknek maradjanak csak titkai.
- Drágám, miféle verseskötetet forgatsz a konyhában?
- Válogatást nagy magyar költőktől.
- Nem az edényzetre kéne inkább ügyelned? Legfeljebb szakirodalmat illene a konyhában olvasnod.
- Ez majdnem szakirodalom. Tudtad, hogy József Attila úgy megharagudott egyszer Babitsra, hogy kijelentette: olyan a szíve, mint a tehervonat vaskereke?
- Akkor Szárszón Babits juthatott az eszébe, rossz helyen, rossz pillanatban.
- Nem hinném. Babits egyébként a szívére vehette a megjegyzést, mert a halálos ágyán írásban megkérdezte a mellette lévőktől, tényleg olyan-e a szíve, mint azt Attila mondta.
- Érdekes... írásban kérdezte? Miben halt meg Babits?
- Gégerákban.
- Gondoltam, hogy egy Babits nem táplálkozott egészségesen.
- Te Krúdyra gondolsz.
- Anyukám, csak jobban tudom, hogy én magam kire, mire gondolok... Na jó, főzőcskézz tovább, beülök a géphez és megnézem a Vasembert.
- A wajdásat válaszd.