first world issues :: 2013. december 11., szerda, 21:08:44 :: 24 komment
swiss

Nem volt bio bazsalikom a sarki Coopban.

Kezdhetek aggódni az ország jövőjét illetően.

 
 
mr.
2013. 12. 12.
20:55:23

ezek valamilyen diszkont árak, vagy a bolt az? bioban ezek nálunk sem olcsóbbak, sőt.
Mage
2013. 12. 12.
22:13:14

mr.: a Coop a legdrágább bolthálózat.

A bio itt szinte mindenből létezik, és 10-20%-kal kerül többe, mint a nem bio. Mivel Svájcban találták fel. A legszigorúbb minősítés a Bio Suisse. (Magyarországon is volt ilyen minősítésű terület, 22 év munka árán. Pár hónapja vette el, permetezte le és műtrágyázta be a fidesz.)

A bio zöldség és gyümölcs kevesebbe kerül, mint Magyarországon. A hús többe. Cserébe nem kell egy hétre előre rendelni. Lemész, és megveszed bármelyik boltban, kivéve az gagyi német boltokat (Lidl, Aldi). Oda rendes ember nem is megy. A Sparban van bio. Béna és drágább, mint a svájciak.

Halból is létezik bio, például bio lazac, ami nem azonos a vadvízivel. Tenyésztett, csak nincs benne (annyi) hormon.

A zöldségről és gyümölcsről onnan lehet tudni, hogy tényleg bio, hogy 1-2 nap alatt megromlik. A málna pár óra alatt penészes lesz. (Aznap, amikor vetted, mégis kicserélik neked a boltban.) A nem bio málna eláll napokig. A bio fokhagyma is csak egy-két hetet bír a hűtőben.

A hús és a hal mindig friss. Még az aznap lejáró, 50%-ra leértékelt is tökéletes állapotban van. Magyarországon az Intersparba hosszú távon 10-ből 7 "friss" pisztrángot kellett visszavinnem, mert büdös volt. A húsról ne is beszéljünk. Itt egyszer kellett kidobnom húst, mert valaki nem csukta be rendesen a fagyasztót.

A kedvencem a bio báránygerinc és a borjú entrecote. És minden második nap halat és kagylót eszem. A jakab és az osztriga a kedvencem.

A fahéj igazi, és abból is van bio. A mustárból is.

Amikor kérdezik, miért költöztem ide: "Az élelmiszer és a politika miatt". Egyiket sem hiszik el.

(Oké, amúgy is két másodperc alatt beleszerettem.)
mr.
2013. 12. 12.
23:10:26

ha lehet én is "bio"-t fogyasztok, csak azt nálunk háztájinak hívják. korábban is alap volt, hogy baromfit, tojást, zöldségeket a családi tanyáról hozok, de mostanra már van sertés, birka, juh tenyésztő is a környezetemben. rendszeresen látom, hogy mit eszik a hízó, amit azután én vágok le, és ez tényleg nem hasonlítható össze a bolti dolgokkal. vadat vadászoktól veszek. egyedül a borjú/marha az, amit kénytelen vagyok hentestől venni.

halat már hosszú évek óta horgász ismerősöktől szerzek be, mert a bolti orosz rulett, még ismerős hentesnél is. tengeri herkentyűket pedig kizárólag tenger mellett vagyok hajlandó enni, a hajnali fogásból. (mondjuk ez utóbbiak a halászási helyen is nagyon drágák szoktak lenni.)

a bio lazacot is festik vagy annak fehér a húsa?
Mage
2013. 12. 12.
23:30:13

Jól teszed.

Láttam egy 60+ éves, hófehér hajú, francia modellt valamelyik magazinban. Verte a huszonéveseket. Kérdezték, mi a titka. Azt mondta, hogy ő már akkor bio élelmiszert vett, amikor az emberek még azt sem tudták, hogy mi az. A bőrére csak oliva-, a hajára csak repce olajat ken.

Engem általában 28-nak néznek. Nem tudom, mennyi benne az udvariasság, de úgysem most érdekes ez. 120 évig akarok élni. Ezt már 6 évesen eldöntöttem.

Mage
2013. 12. 12.
23:33:00

A lazacfestésről már hallottam - írtam is róla egyszer.

A vadvízi lazac se fehér, sőt, annak erősebb színe van. Attól is függ, hol fogták (Kanada, Alaszka). Azt tudom, hogy a tenyésztettet festik, de szerintem alapból se lenne fehér. Úgy hiszem, a fehér lazac másik faj. Egyszer vettem, ha minden igaz, és nem ízlett.

rizóma
2013. 12. 13.
12:57:58

"...120 évig akarok élni..."

Én 400-ig, mégpedig úgy, hogy az első 200 után nőként folytassam. Mivel a műtét kizárva, már most fogyasztanom kell sterilizáló hatású gyógyszermaradványokat, hormoncsirkét és egyéb vegyszereket.
Az ízfokozók szerepét is kiemelném, a csókok íze a számban egyelőre hol méz, hol áfonya, de időnként jelentkezik már a félígszítt cigaretta íze is.
rizóma
2013. 12. 13.
23:34:10

- Akarsz velem beszélgetni, Mage?
- Nem.
- Semmi baj, itt hagyom a gépet és átmegyek a nejemhez a konyhába.

- Mit főzöl, anyukám?
- Biót és finomat, a gyereknek ízleni fog. Neked meg, ha éhes vagy, ott a dobostorta a hűtőben.
- Inkább megvárom, ami ebben a lábosban fortyog. Nahát, húsleves? Miért nem használsz kuktát, anyám úgy szokta.
- Tudom, ne kezdd. Anyád 89-ig az aluminiumiparban dolgozott.
- És még mindig egészen jól tartja magát.
- …
- Nem is figyelsz rám, édesem. Pedig most akár beszélgethetnénk is.
- Miről?
- Talán a könyvről, amin tegnap este elaludtál. Szakácskönyv volt?
- Ahogy vesszük: Anthony Bourdain autobiográfiája. Elmeséljem?
- …öö… bio?
- Önéletrajz.
- Azok nem érdekelnek. Inkább csapjunk össze egy quickie-t
- Honnan ismersz ilyen szavakat újabban? Ettől a Mage-től tanulod el? Kezd érdekelni.
- Hagyjuk a pasast. Ígérem, gyors leszek. Közben meg is kavarhatod a levest, nem fog zavarni.
Mage
2013. 12. 14.
00:43:19

Engem is ijesztgettek az aluminiummal. Aztán olvastam, hogy a földkéreg negyedik (a magyar wikipedia szerint harmadik) leggyakoribb eleme. Nehéz lenne nem enni belőle.
rizóma
2013. 12. 14.
01:59:39

azért bennünk mégis csupán nyomelem... az anyámkorabeli kukták falában azonban messze a leggyakoribb, nem?
Őszintén szólva nem tudom, mennyire kell(ett) tartani az aluminiumtól (nyomás, hő, szabad vegyértékek, affinitás, idegszövet... huh, mennyi tényező.)

csak kicsit más:
Utólag belegondolva a Minamata-kór mibenléte olyan kézenfekvő. Higanyos technológia, emisszió, öböl, halászat, helybéli halászok egyoldalú táplálkozása... Amikor viszont ki kellett deríteni az okot, a 401. számú kisérleti macska mutatta végre a megfelelő tüneteket, az, amelyiket kizárólag az öbölben fogott halakkal tápláltak.
Az igazán izgalmas kérdés, hogy az első négyszáz macskát miféle hatásoknak tették ki?? melyek voltak a hipotézisek? Sajnos a Minamata-kór (azonosításáról) szóló egykori tanulmány erre nem tért ki.
Mage
2013. 12. 14.
16:38:10

"Én 400-ig, mégpedig úgy, hogy az első 200 után nőként folytassam. Mivel a műtét kizárva, már most fogyasztanom kell sterilizáló hatású gyógyszermaradványokat, hormoncsirkét és egyéb vegyszereket."

Virginia Woolf?
rizóma
2013. 12. 14.
18:20:49

Orlando, hogyne, bár a számaim pontatlanok.
Nem fogott meg a mű, bár könnyen nem adtam fel Virginia Woolfot, beleolvastam a Mrs. Dallowaybe, az - úgy mondja a kánon -, mégiscsak komolyabb. Némi bűntudattal ugyan, de rövidesen megállapítottam, hogy belőlem nem lesz az írónő rajongója.

Lelkifurdalásom addig tartott, míg Vas István híresen terjedelmes könyvtáráról - jóval a költő-műfordító halála után -, meg nem tudtam a következőket:
A sok-sokezres főkönyvtára mellett kiépült egy párezres kiegészítő gyűjteménye is. A harmadik csoportba tartozott a reszli, benne egyebek közt az Orlando.

Borgest ezzel szemben bármikor szívesen újraolvasom.
rizóma
2013. 12. 14.
18:53:30

Aluminiumról, kuktákról, autoklávokról még valami:
Jiro, a szusi nagymestere (épp most néztem meg a filmet) az összes séf közül a legnagyobb nyomáson főzi a rizst. Olyan rizs is kell hozzá, persze... Módszere: rozsdamentes acéllábos, rá súlyos fedő, tetejébe súlyos fazék.
Szelepről szó sem lehet. Talán mert többet ártana az esetleges túlnyomás hirtelen visszaesése, mint maga a túlnyomás? Vagy csak nem hiányzik a szeleptisztogatás minden főzet rizs után?
Egy biztos: aluminiumnak nyoma sincs a filmkockákon
Mage
2013. 12. 14.
19:31:22

Úgy reméltem, hogy végre valaki elmondja nekem, miről szól.

Valahogy pont azok nem olvassák végig, akiknek a véleménye érdekel.
Mage
2013. 12. 14.
20:27:27

Pár napja akartam törölni a blogról a nem használt képeket, és akkor találtam ezt: link

4-5 éve töltöttem fel, nincs kirakva, nem is emlékeztem rá.

Azért érdekes, mert pont ilyen edényt vettem egy hónappal ezelőtt.
rizóma
2013. 12. 14.
21:20:03

Aki ezután sem olvassa el a Mrs. Dallowayt, ezzel a fedővel lesz főbe kólintva.
Mage
2013. 12. 14.
22:27:57

Van egy olyan érzésem, hogy Virginia Woolf azért írt, mert akkoriban a nőket nem engedték be a könyvtárba. Esetleg takarítani.

A könyveivel kiharcolta magának a szívesen látott vendég státuszt, aztán öngyilkos lett, mert már nem volt miért élnie.

Agent Smith is azután füstölt el, hogy Neo megengedte neki, hogy felülírja.

rizóma
2013. 12. 14.
22:49:40

"..aztán öngyilkos lett, mert már nem volt miért élnie..."

Pedig még sokáig dobálhatott volna kockacukrot Vita Sackville-Westnek, miként Gertrude Stein Alice B. Toklasnak.

link
Mage
2013. 12. 14.
23:18:46

Ez is milyen jó film. És milyen rég láttam.

A Melankólia meg itt van már vagy fél éve a gépemen. Valahogy nem volt hangulatom megnézni.
Mage
2013. 12. 15.
00:40:50

Most jöttem rá, hogy kifejezetten szeretem a festős filmeket. 100%-uk tetszett.

A másik, amit láttam, a Frida volt.

(A zeneszerzős filmeket is szeretem.)
rizóma
2013. 12. 15.
01:49:06

A Fridát még nem láttam, de Trockijt mindig nagyra tartottam, és a jégcsákányos bestsellereket is. Ebben is van jégcsákány?

Én a filmrendezőkről szóló filmeket is kedvelem, de Tim Burton Ed Wood-ját okvetlenül
Mage
2013. 12. 15.
01:59:16

A csákány nem rémlik, de vannak benne jó szexjelenetek.

"Én a filmrendezőkről szóló filmeket is kedvelem"

Majdnem minden film a filmrendezőről szól. És arról, hogy mennyire utálta az apját.

(Végülis a maradék kb. tíz film a kedvencem.)
mr.
2013. 12. 15.
02:44:34

Mage: "A zeneszerzős filmeket is szeretem."

akkor a ragyogj!-ot, feltétlenül ajánlom. "shine", a biztonság kedvéért. (elég gyakran keverik össze egy másik filmmel (the shining), de ebben sokkal kevesebb jack nicholson van.
azon kevés életrajzi filmek egyike, ahol még él a film alanya és élőben van lehetőség meghallgatni. idén júliusban nekem is sikerült eljutnom a koncertjére a bs-be. zseniális.
Mage
2013. 12. 15.
16:14:17

Ennek is van szexjelenet a rendezői változatában?

Az Amadeusét nem merem megnézni.
rizóma
2013. 12. 15.
16:45:14

- Édesem, Mage mutatott tegnap egy vasedényt. Tulajdonképpen miért jobb, mint a rozsdamentes acél?
- Kinyitható ajtaja volt?
- Nem láttam ajtót rajta. Esetleg a hátulján, takarásban maradt.
- Ajtó nélkül is jobb, ha nem rozsdamentes acél.
- Kitalálom, miért: az öntöttvas könnyebben szállítja az oxigént, márpedig az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlen a hemoglobin.
- Ne marháskodj. Az a jó, ha stabil az edény, de az üzemi konyhákban túl nehéz lenne az öntöttvas.
- Drágám, ismerhetnél (!), nem marháskodtam. Még azzal is tisztában vagyok, hogy a vas a legstabilabb elem.
- Ez más kérdés, aminek megválaszolása oda vezet, hogy ne főzzünk izotópkását vas edényben.
- Remélem is, hogy nem szoktál átvilágítani. Az embernek, különösen a férjeknek maradjanak csak titkai.

- Drágám, miféle verseskötetet forgatsz a konyhában?
- Válogatást nagy magyar költőktől.
- Nem az edényzetre kéne inkább ügyelned? Legfeljebb szakirodalmat illene a konyhában olvasnod.
- Ez majdnem szakirodalom. Tudtad, hogy József Attila úgy megharagudott egyszer Babitsra, hogy kijelentette: olyan a szíve, mint a tehervonat vaskereke?
- Akkor Szárszón Babits juthatott az eszébe, rossz helyen, rossz pillanatban.
- Nem hinném. Babits egyébként a szívére vehette a megjegyzést, mert a halálos ágyán írásban megkérdezte a mellette lévőktől, tényleg olyan-e a szíve, mint azt Attila mondta.
- Érdekes... írásban kérdezte? Miben halt meg Babits?
- Gégerákban.
- Gondoltam, hogy egy Babits nem táplálkozott egészségesen.
- Te Krúdyra gondolsz.
- Anyukám, csak jobban tudom, hogy én magam kire, mire gondolok... Na jó, főzőcskézz tovább, beülök a géphez és megnézem a Vasembert.
- A wajdásat válaszd.

=> Regisztrálni jó <=