reason to kill :: 2013. június 26., szerda, 22:00:44 :: 9 komment
dialogue politics

- Nem mondhatod, hogy nem kellene betiltani a fegyvertartást. Ha csak egyetlen egy gyerek életét is megmentenénk vele, akkor ez nem lehet kérés.
- Emberi életet menteni, és általában problémákat megoldani, tudod, mivel lehet igazán? Gondolkodással. Nem könnyű, tudom, de most segítek. Kérdezek valamit, és válaszolj rá amilyen gyorsan tudsz. Az első dolgot, ami eszedbe jut.
- Jó.
- Valamiért le akarsz lőni sok embert. Mindegy, mi okod van rá, csak úgy. Hol csinálnád?
- Nem is tudom. Az utcán, ahol sokan vannak.
- Látod. Én szupermarketbe mennék a kasszákhoz, ott nehéz menekülni. Útban vannak a kosarak, szűk a hely. Számításba jön a vonatpályaudvar is. De az utca se rossz.
- Igen, és?
- Tömegmészárláshoz három dolog kell: tömeg, indok és lőfegyver. Az utóbbit akarják betiltani. Ahelyett, hogy a mészárlások okán gondolkodnánk.
- Ami? A nyomor? Az őrület? Vagy mi?
- Neked még nem tűnt még fel, hogy hol lövöldöznek?
- Hol?
- Az iskolában.
- Ez hülyeség.
- A hülyeség az, amikor gondolkodás nélkül rávágod valamire, hogy hülyeség. Ezért tartunk itt, ahol. Te emlékszel olyan fegyveres, amerikai mészárlásra, amelyik nem iskolában történt? Mert én nem. Biztos előfordul, persze, de az utolsó tíz közül, amiről hallottam, egy se szupermarketben, vonatpályaudvaron vagy kórházban volt. Pedig az iskola nem a legjobb helyszín, folyosók vannak, szertár, csontváz, lehet menekülni.
- Ez nem bizonyít semmit.
- Ezen nincs mit bizonyítani, ha olvasod a híreket, látni fogod, hogy így van. Azon kellene gondolkodni, hogy milyen mély, csontig hatoló indulatokat hagy az iskola az emberben. Hogy mind oda megy vissza gyilkolni.
- Nemrég egy futóverseny volt a helyszín.
- A robbantás más. A terror a megfélemlítés és a kontroll eszköze. Nem élhető át vele hosszú és intenzív dühkitörés. A lövöldözés viszont a bosszúról szól. A felgyülemlett düh tör elő. A sok-sok sérelem. Valamit visszaadsz azzal, amikor egyesével lövöd le azt a sok embert. A bomba ehhez túl gyors. Az másra való.
- Ez nem menti fel az elkövetőket.
- Igazad van. Mármint abban, hogy erre kanyarodsz, hiszen a felmentés vagy nem felmentés kérdésén sem kell sokat gondolkodni. Az se fárasztó. Igaz, nem is old meg semmit. Nem ment meg senkit a jövőben sem. Ahogy a fegyverek betiltása sem, mert aki lövöldözni akar, az szerez magának. De azért ítélkezel egyet, és kész. Ebből is látszik, hogy nem egy, hanem két baj van az iskolarendszerrel. Egyesekből előhozza a gyilkost. Másoknak megöli a gondolatait.
- Ennyire nem lehet sötét a helyzet.
- Persze, hogy nem az. A legjobbakkal szerencsére nem tudnak mit kezdeni az iskolákban. Őket simán csak kirúgják.

 
 

Halandó
2013. 06. 26.
23:33:59

Nem követem feltétlen odaadással, hogy az amerikaiak milyen ütemben irtják magukat, de szerintem az utolsó tízben benne van a tavaly nyári mozis lövöldözés is a Batman előadáson. Igaz, a gondolatok megölésében a mostani filmfelhozatal is jeleskedik, nem csak az iskolarendszer.
Balázs
2013. 06. 27.
06:22:07

A fegyvertartás a kérdéskörnek csak egy része. Olyan, mint az állatvédő egyesületek. Az otthonszülő nők. A sötétzöld alakulatok. A Jobbik.

Gyakorlatilag minden ilyen csoport a közös felháborodás jó ízén kívül visszavezethető arra az egy, alapjában véve fasiszta gondolatra, hogy védjünk meg valamit, amit nem értünk, és aminek az alternatíváit nem ismerjük, mert csúnya dolognak tartjuk.


Hány otthonszülő nőt hallottál arról beszélni, hogy a kórházakban is vannak gyertyafényes, fengshuis szobák?

Hány greenpeace-est hallottál arról beszélni, hogy az atomenergia mondjuk nem termel kén-dioxidot?

Hány jobbikost hallottál arról beszélni, hogy az 1916-os román egyezmény alapján azért Trianonnál rosszabb is lehetett volna?


Természetesen a fegyvertartást ellenző emberektől sem hallod, hogy milyen erőszakmentes is egy olyan társadalom.

De hát nem is kell hallani, elég elmenni Mexikóba.
Mage
2013. 06. 27.
15:07:25

Balázs: Én a sehol-nem-szülős nőre szavazok. Hála az égnek, errefelé ez elfogadott. És olyan ötvenéves nők sétálnak az utcán, hogy nem csak vigyorogva vinné haza az ember, de még büszkén sétálna is vele nyilvános helyen.

Amúgy sem értem, mit kell ezen bonyolítani.

Kimegy a bába, ránéz:

- Ebben a nőben nincs malac.
- Mi van?
- Nyugodtan megtarthatod.

Ennyi.
Des
2013. 07. 03.
12:02:18

Úgy gondolom, hogy a fegyvertartást, csak úgy, mint a jogosítványszerzést és a gyerekvállalást valamilyen erre alkalmas inteligencia teszthez kellene kötni, ami alapján eldönthető hogy adott személy alkalmas e vagy sem a fegyver, vagy az autó normális használatára, illetve egy gyermek felnevelésére.
Balázs
2013. 07. 04.
08:12:32

Nem kéne akkor már a szavazati jogot is intelligenciaszinthez kötni?

Mindenkinek jobb lenne, nem? A négereknek meg a nőknek átlagosan úgyis kevesebb van.

Ebből az ötletből még lehet valami.
mr.
2013. 07. 05.
00:57:23

ha esetleg valakinek új lenne: magyarországon már legalább 20 éve intelligenciateszthez van kötve a fegyvertartás. pszichológiai vizsgálatnak hívják. az már megint más kérdés, hogy olyan színvonalú, hogy a falamon mászkáló pók is bár mikor át megy rajta.

a gyerekvállalás, örökbefogadás esetén, szintén hasonló teszthez kötött. ami valahol egy brutális diszkrimináció ahhoz képest, hogy a vér szerinti szülőnek nem kell (szinte) semmilyen vizsgálaton átesni, hogy szüljön egy gyereket. (a "szinte"-t azért írom, mert elvileg a védőnőnek vizsgálni kell a körülményeket és az anya mentális állapotát, de viszonylag ritkán hallani, hogy elvesznek egy gyereket az anyjától, mert az szellemileg nem elég fejlett a felneveléséhez.)
Des
2013. 07. 05.
10:53:21

Erre alkalmas teszt, így fogalmaztam, tekintve, hogy ismerem milyen előfeltételekkel lehet ma Magyarországon fegyverhez jutni. Az örökbefogadás összetett téma, és csakúgy mint sok más, ez is racionalitást nélkülöző módon zajlik nálunk. A szavazati jogát pedig nyugodtan felakaszthatja a toalettbe mindenki, aki rájött, hogy nincs és nem is lesz egyhamar olyan alternatíva, amelyre érdemes lenne voksolni. Mindenki, még a nők és a négerek is.
Mage
2013. 07. 05.
20:02:00

Ha a szaporodás IQ-hoz lenne kötve, azzal gyönyörűen lehetne szabályozni a föld népességét. Talán ez eddig a leghumánusabb ötlet a túlnépesedésre.

A szülésre engedélyt adó IQ limitet fel-le mozgatnád, akár a potmétert tekergeti a DJ, és az emberek száma ennek megfelelően emelkedne vagy csökkenne. Pár hónapos, pár éves késéssel.

Igaz, nem egyenesen arányosan, hanem fordított logaritmikus mértékben.

Mondjuk az utolsó 700 ezret ijesztően könnyű lenne egyetlen ezredpontos tévedéssel leradírozni a bolygóról.

Rászáll egy légy a tekerőre, meglöki a lábával, és vége is.
Jerry1022
2013. 08. 05.
13:15:06

Gattaca x-y tengelyen. Nem csak minőség, mennyiség is.

=> Regisztrálni jó <=