easy talk :: 2008. december 05., péntek, 03:35:36 :: 39 komment
dialogue social science

Nem ismersz.

(Nem tudod, ki vagyok és honnan jöttem, lelkem mélyén miféle titkokat, vállaimon mekkora terheket hordozok.)

Alig akad emberi kapcsolat, amelyben ne hangzana el a fenti kijelentés, ami nem csoda, hiszen eléggé degenerált faj vagyunk. Ha végtelen szerencsédben, a szeszélyes élet bőkezű ajándékaként „nem ismersz” nélkül kommunikáló lény keresztezné utadat, tudd, hogy kihúzták számodra a spirituális főnyereményt.

Mi a baj azzal: „nem ismersz”? Természetesen semmi. Ha elég bölcs vagy, hogy soha ne kategorizálj, ha nem hagyod megvezettetni magad sztereotípiákkal, ha tudod, hogy az embereket nem lehet néhány szó, pár mondat vagy képaláírás alapján megítélni, ha tisztában vagy vele, hogy mindannyian egyedi és megismételhetetlen lények vagyunk, ha idegesítenek azok, akik szavakon lovagolnak, ha szerinted a világ végtelenül titokzatos és megismerhetetlen, akkor most azonnal húzzál innen el.

Tehát tanulni szeretnél. Helyes. Kezdd azzal, hogy figyelsz az emberekre, különösen az új ismerősökre: érdemes számolni, hányadik beszélgetés során mondják ki először, „nem ismersz”. Látni fogod, előbb-utóbb szinte mindig bekövetkezik. Sokkal biztosabban, mint most gondolnád, csak eddig nem tulajdonítottál jelentőséget neki.

Egymás nem-ismerése az egyik legrégebbi ismeret: az Úr az egyetlen, aki a vesékbe és a szívekbe lát. Sőt, önmagunkról sem rendelkezünk érdemi információval. Ahogy Thalész mondta: gnóthi szeauton. Vagy az Orákulum: know yourself.

Mégis, a „nem ismersz” jóval több, mint puszta tény.

- Szívesen megnéztem volna, mit teszel abban a helyzetben.
- A tej fehér.

- Szívesen megnéztem volna, mit teszel abban a helyzetben.
- Nem ismersz.

A válasz hírértéke mindkét esetben egyenlő, értelmük szintén azonos (zéró). A tejes verzió mégis sokkal, de sokkal ritkábban hangzik el. Hiányzik belőle a vélt többletjelentés.

Volt egy barátnőm, aki nehezményezte, hogy mindig késő este megyek át hozzá – a beszélgetéseinket nem igazán élveztem –, és rendszeresen panaszkodott, hogy miattam  nem alszik rendesen. Egyszer a gép előtt ülve láttam, hogy online virgonckodik este tizenegykor. Üzenetet küldtem:

- Te nem szoktál ilyenkor már aludni?
- Nem ismersz – hangzott a feletet.

Lefordítom:

- Te nem szoktál ilyenkor már aludni?
- Nem ismersz – súgja mosolyogva, és kacéran rám kacsint. - Ha! - felemeli a fejét, és a haját laza mozdulattal arca másik oldalára igazítva mély levegőt vesz, mellével domborít. - Ha ismernél, tudnád, hogy én még ilyenkor is ébren vagyok!

A „nem ismersz” számukra azt jelenti, hogy „kurva titokzatos vagyok”. Valamint, hogy „engem nem könnyű ám csak úgy kiismerni”. Azt szeretnék elmondani vele, hogy nyerő helyzetben vannak, nem láttunk át mindenen, hatalmas számú meglepetést tartogatnak még, a java hátra van, és „ha-ha, túljártam az eszeden!”.

A „nem ismersz” valódi jelentése, hogy „ne haragudj, nem erősségem a kommunikáció”, valamint „nem ismerem be, amit mondasz rólam, bár nyilvánvaló tény”, és „szeretnék érdekesnek látszani, ha már alapból ennyire unalmas vagyok”.

Ha nem készültünk fel ellene, mégis működik. Nagyjából úgy, mint a másik ökölszabály: mindig az nyer, aki előbb sír.

Már az óvodában tapasztalható, győztes az, ki hamarabb zokog. Felnőtt emberek esetén is hatásos a sírás a józan, értelmes és logikus érvek ellen. Többnyire minden egyéb szempontot elhomályosít. Tévedésre alapul, miszerint sírni rossz, holott a sírás tisztító és gyógyító erejű, átmossa a könnycsatornákat, fertőtleníti a látószerveket, oldja a stresszt és a meggyötört lélek fájdalma ellen dolgozik. Sokkal szebb világban élnénk, ha többet sírnának az emberek. Mégis, ilyenkor valamiféle köd borítja el a külső szemlélők elméjét, és a síró ember mellé állnak. (Fárasztó ám a gondolkodás.)

Ha a másik sírni kezd, legjobb, ha megadjuk magunkat.

Ellenben, ha „nem ismersz” típusú kommunikációs gyomorütést próbálnak bevinni, nyugodtan válaszolhatunk azzal: „kár, hogy ennyire nem vagy képes érdemben beszélni magadról”, vagy egyszerűen „így van, és ez a te hibád”, bár a legjobb, ha új beszélgetőpartner után nézünk, vagy értesítjük az illetőt, hogy az internetnek hála, már róla is első kézből tanultunk.

 
 

torques
2008. 12. 05.
11:32:52

Mage,

hogy lehet az, hogy vki, aki nem én vagyok, egy az egyben az én véleményemet fogalmazza meg? A "vki" ez esetben Te vagy :)

Cserében részesedhetsz a hétvége "haragszomrád"jában, amit Kedvesemtől kapok maj igen valószínű, amiért továbbítottam postod linkjét - teljes egyetértésemet írva ajánlószövegként...
mr.
2008. 12. 05.
16:10:46

azért csak a teljesség kedvéért említsük meg ezen helyzet másik, ugyan ilyen szégyenletes orcáját, mikor is úgy kezdődnek a mondatok: "jól tudom, hogy te a helyemben..", "te biztos, hogy..", "tudom, hogy szerinted az lenne a..", "ismerlek annyira, hogy..", "jól ismerlek"..
mr.
2008. 12. 05.
16:12:05

a kedvencem lemaradt: "te olyan típus vagy, aki.."
Mage
2008. 12. 05.
16:17:24

Mister, ezeket a napi 6-8 óra, munkaidőben történő nőilélekgondozás közben hallgatod?
mr.
2008. 12. 05.
16:34:05

nem. általában tőled szoktam hallani.. (na jó, nem mind)

ezek inkább fiús mondatok. a nők kevésbé hajlamosak a gépies általánosításokra. sokkal inkább hajlandók egyedileg kezelni dolgokat, embereket. sokkal figyelmesebbek. ennek levét ott isszák meg, hogy általában gyengébb az asszociációs képességük.
Mage
2008. 12. 05.
16:46:42

Tőlem ilyet nem szoktál hallani.

(Amúgy, amit írtál, az indirekt nemismerszezés, de annyira ki volt sarkítva a "biztos" és a "jól tudom" részekkel, hogy először rá kellett kérdeznem, ki képes ezekre).
mr.
2008. 12. 05.
17:19:36

természetesen nem, csak így jött ki. :)
azért ez a nemismerszezés, mely nekem sem különösebben szimpatikus, még mindig kulturáltabb, mint a "semmi közöd hozzá" vagy az "én viszont jól ismerlek, és tudom, hogy a te begyepesedett világnézetedben amúgy sem tudnád hova beilleszteni, ha elmagyaráznám" kifejezések. szerintem gyakran ezeket is jelentheti egy nemismersz.
Ivon
2008. 12. 05.
17:27:57


"Többet tudok rólad mint gondolnád.
-Igen? Mégis mit?
Nem kell tudnod mindenről.
-Igaz. Vannak dolgok amikről jobb, ha nem tudunk."

Ez a verzió sem jobb.
Mage
2008. 12. 05.
17:28:55

Ha már itt tartunk, a "te a helyemben biztos ezt tennéd" kéretlen tanácsok elleni védekezésre kiváló lehet.Ivon
2008. 12. 05.
17:32:32

Ha rám hallgatsz azt csinálsz amit akarsz.

Akkor osztogatok tanácsokat, ha kérnek rá, egyébként az előző mondat jellemző rám.
Mage
2008. 12. 05.
17:36:45

Egyszer kértem tőled női ügyben tanácsot. Akkor jöttem rá, miért van annyi közeli, jól bejáratott barátnőd.
Ivon
2008. 12. 05.
17:41:43

Mi lett a nővel? Valami olyasmit mondtam, hogy a legrövidebb út az egyenes. (a leggyorsabb is)
Mage
2008. 12. 05.
17:49:26

Igen. Ha a pokol a cél.
Ivon
2008. 12. 05.
18:02:02

Némiképp ellentmond az alábbi bejegyzésed.

Érdekes, hogy a levélben vagy az sms-ben szinte mindig a következők egyike szerepel: "látom, félsz", "mikor veszed végre komolyan magad?", "miért nem vállalod fel önmagad és az érzéseidet?", és a legritkább esetben érkezik a következő kérdés: "nem tetszettem eléggé?"
Mage
2008. 12. 05.
18:15:29

Mit főztél ma, Ivon?
Ivon
2008. 12. 05.
18:43:42

Na jó, látom kezded rosszul érezni magad, beszéljünk a kajáról. Bár ez olyan hétköznapi átlagemberes szokás.

Mióta nem eszem, nem főzök hétköznap. Bencének rendelem a vacsorát, hétvégén elkészítem amit szeretne. Most egy nagy bödön bolognait, ezt kell ennie két napig, holnap elutazom.

Mamzi
2008. 12. 05.
18:54:00

Ez az egész arról szól, hogy az emberek nem figyelnek a másikra. A nem figyelés abból fakad, hogy nem akarja megismerni a másikat. Az emberek felületesek. Sajnos, kevesen csajoznak/pasiznak olyan jól, mint az itteni kommentelők.
Egy "nemismersz/ismersz/olyan típus vagy"-ember vajon lehet jobb az elviselhetőnél az ágyban?
Ivon
2008. 12. 05.
19:10:16

Mamzi, borzasztó csapás ám amikor zsigerből figyelsz minden apró részletre, mozzanatra, szóra. Sokszor szeretnék felületes lenni, úgy könnyebb lenne, mindenkinek.
mr.
2008. 12. 05.
19:34:37

Ivon: ez egy egyszerűen kezelhető probléma. ilyenkor egy szóval el lehet ám intézni hosszú távra: "szia"
ha bonyolultabb a helyzet, akkor már három szó kell hozzá: "szia. segítek összepakolni."
megette a fene, ha nem akarsz a másikra zsigerből figyelni. minden apró részletére, gondolatára. úgy is csak egy ideig kell, hiszen utána már legtöbbször magadtól is kitalálod, hogy mit mond, tesz, akar.

"mióta nem eszem.." - te sem? ti indulni fogtok valamilyen, "hányan férünk be egy trabantba" típusú versenyen?

Mage: csajok lenyomnak a saját blogodon? ez azért durva. tessék gyorsan rendet rakni köztük.
Ivon
2008. 12. 05.
20:06:48

Mister, nem kimondottan párkapcsolatra gondoltam. A barátaimmal is így tettem, sajnos az elvárásaim hasonlót kívántak, és bizony nem leltem viszonzásra.
Párkapcsolatomban már a szavak sem kellenek, 22 év alatt az ember testrészévé válik a másik. Olykor ijesztő dolgokat tudunk produkálni gondolati síkon.

Az én nem evésem egészen más, zöldség és tojás, semmi más. Barnacukor, liszt? Álmomban esetleg. 3 hétig gyümölcs sem volt, ugyanis rengeteg benne a cukor. Az első almánál a boldogságtól könnyes lett a szemem.
Mamzi zöldbabja mennyei manna, én így készítem: megfőzőm a zöldbabot, felét kiszedem, a többit a főzőlével összeturmixolom, ez van habarás helyett.

Ivon
2008. 12. 05.
20:24:53

Bezzeg a Vodafone figyel ránk. Az eszem megáll!
Az ajtómon lifeg Rózsa és Robin ajánlata. Képesek felmászni négy és fél emeletet és az ajtóra ragasztani. Vajon hol a határ, meddig mernek, meddig képesek elmenni? Egy szép reggelen arra ébredek, hogy az ablakon néznek befelé, kezükben forró kávé gőzölög, felém nyújtják, a bögrén piros betűkkel virít, -Ez a Te pillanatod-. Még szép, hogy elfogadom. A bögre alján zaccból kirajzolódik legújabb ajánlatuk. Élő ember nem tud nekik ellenállni.
Mamzi
2008. 12. 05.
22:37:23

Ivon: lényeges dolog hangzott el felőled, hogy viszont nem tapasztaltad a Tőled kapott figyelmességet. Ebből nem azt kell leszűrni, hogy Te csinálod rosszul, hanem hogy mások.
mr.
2008. 12. 05.
22:58:48

Ivon: nálad elvárás egy baráttal szemben, hogy mindig figyeljen rád? nekem az egyik pl. világ életében magasan sz..t az állagomra. soha nem érdekelte különösebben, hogy éppen mi van velem. azonban, ha felhívom hajnali kettőkor, hogy gond van, segíts, 5 perc múlva ott van, ahova hívom. és segít.
Ivon
2008. 12. 06.
00:51:11

Nem erről van szó.
Nem kell rám mindig figyelni, akkor kell, ha szükségem van rá, ezek ritka pillanatok. Valamit biztosan nem jól csinálok, mert szerintem én irritálom a barátnőimet is.
Kimondom, nincsenek barátaim.
mr.
2008. 12. 06.
01:33:38

nekem is csak kettőt sikerült összeszedni az életem során. őket is már vagy 20 éve. de több nem is nagyon hiányzik. szerencse kell hozzá. s persze nálam is buktak ki szép számmal.
Sandy
2008. 12. 06.
05:40:28

Én kettőt tudok összeszámolni. Ebből az egyiknél sikerült az évtizedek során a "legutolsó-szalmaszál-amikor-már-senki-se-segít" titulust kiharcolnom, szóval igyekszem, hogy ez oda-vissza alapon menjen.
Mage
2008. 12. 06.
13:50:44

Mister, az nem gyengeség, hanem józan ész, ha Ivonban felismered a valós veszélyt.
mr.
2008. 12. 06.
15:10:14

jah, tényleg. már meg is feledkeztem róla, hogy mennyire veszélyesen élsz.

(nehezítés a commentbox alján: NUNI) - ezeket szótárból veszi?
Mage
2008. 12. 06.
15:44:48

"Doktor úr, mit tegyek, ha maga folyton nunikat mutogat nekem?"
leiterjakab
2008. 12. 06.
19:55:45

"- Te nem szoktál ilyenkor már aludni?
- Nem ismersz – súgja mosolyogva, és kacéran rám kacsint. - Ha! - felemeli a fejét, és a haját laza mozdulattal arca másik oldalára igazítva mély levegőt vesz, mellével domborít. - Ha ismernél, tudnád, hogy én még ilyenkor is ébren vagyok!": itt pusztán azt jelenti, hogy féltékennyé kíván tenni. A legtöbb nem ismersz egyszerű figyelemfelkeltés. Néha megfeleltethető egy kurvára elegem van már-ral. És a legritkábban rezignált tényközlés. Mindegyik esetben hírértékű. (Az persze kérdéses, érdekel-e)
bebe
2008. 12. 07.
01:38:22

?
nünü
2008. 12. 07.
01:49:21

Hiányoltalak már 8 napja nem jártál azon az oldalon.
Gondoltam megkereslek,nem volt nehéz és örülök,hogy sikerült:-)
Mamzi
2008. 12. 07.
11:48:40

Leiterjakab: Jelentős különbség van aközött, hogy "féltékennyé kíván tenni" és hogy valaki féltékeny.
Anna
2008. 12. 07.
12:32:03

A pszichológus négyzetet rajzol.
- Mi jut erről eszébe? - kérdezi hölgy páciensét.
- Doktor úr, ez egy szoba. A szobában ott fekszem meztelenül, bejön egy nagy néger, és megerőszakol.
A pszichológus húz egy vonalat.
- Erről mik jutnak eszébe?
- Ez egy szőnyeg. A szőnyegen ott fekszem én pucéron, jön egy nagy néger, és megerőszakol.
A pszichológus háromszöget rajzol.
- Ez egy sátor, a sátorban ott fekszem én mezteneül, bejön egy nagy néger, és megerőszakol.
- Magának mindenről ugyanaz jut eszébe?
- Doktor úr, hát maga rajzol mindig ilyeneket!
leiterjakab
2008. 12. 08.
17:57:50

Mamzi: Azért elég nagy az átfedés; az nyúl ehhez a fegyverhez, aki féltékeny.
Mamzi
2008. 12. 08.
22:01:05

Szerintem egészséges ember szándéktól nem lesz féltékeny.
Egy ilyen, általad leírt típusú féltékennyé kíván tennire pedig egyéb elegáns reakció, mint egy elnéző mosoly, nincs.
leiterjakab
2008. 12. 08.
23:00:55

Nem is az adott reakció helyességét vitattam, pusztán a következtetést éreztem általánosításnak.
vadbarack
2008. 12. 13.
14:05:02

Vajon eddig miért nem jártam erre? Sokkal hamarabb meg kellett volna tennem :) Okosan mókásak vagytok. Még jelentkezem..
Magony Tünde
2009. 01. 23.
10:40:28

A tapasztalatom ezzel a kijelentéssel kapcsolatban igen széleskörű, naponta járom körbe a témakört.Amikor én mondtam egyszer ezt majdnem, akkor azt vettem észre, hogy nem egy erkölcsi értékrendben gondolkodunk az illetővel, és azóta inkább nem állok vele szóba érdemben, mert olyan dolgokat feltételezett rólam és vett konkrétra, ami 1. nem történt meg, 2. fel sem vetődött bennem.
Az egyik nem lát, a másik azt hiszi, nem látják.

=> Regisztrálni jó <=