humor :: 2010. április 14., szerda, 23:23:20 :: 17 komment
politics culture

Országunk nagyobbik felének mentális állapotát tükröző videó* került fel az internetre.

Jó, nem?

Elmesélem, hogyan készült.

Valaki megnézte ezt a klipet, és kivont belőle minden olyan információt, amelynek befogadásához a központi idegrendszer elmúlt 13 millió év során végbement fejlődésére szükség van. Így a tartalom élvezhetővé vált a gibbonok, a makákók és a jobboldaliak számára is. Kérem szépen, ez a jobbos "humor".

Elmagyarázom.

A nevetés tárgya minden esetben valami rossz.

Nehéz ezt elsőre megérteni, hiszen a nevetésről a jókedv, a vidámság, a szórakozás és a jó társaság jut egyes emberek eszébe. Mivel egyes emberek nem gondolkoznak eleget, fussunk együtt neki.

Arra kérlek, bárhol is tartasz egyébként, most gyere vissza velem a majmokig. Ha beírod a youtube keresőjébe, hogy nevető majom (laughing monkey), többnyire azt fogod látni, hogy a majom elkövet valami csíntalanságot, például meghúzza a kutya farkát és elszalad,  vagy szimplán hanyatt esik.

A majmok egymáson nevetnek igazán. Akkor, amikor a másikkal történik valami rossz. A rossz nem feltétlenül kell komoly tragédia legyen, lehet apróság: hanyattesés, incselkedés, csiklandozás. Ám akármilyen apró kellemetlenségek ezek, senki sem szereti, ha a farkát húzgálják (avatatlan kezek). Azt sem, ha hanyatt esik. Ugye, te sem?

A fenti példákban a nevetés egyfajta öröm amiatt, mert nem a szemlélővel történt a szerencsétlenség. Továbbá káröröm, vagy egyszerű védekezés az empátia ellen. Ez utóbbi azért kell, hogy ne élje át a másik fájdalmát a szemlélő.

A társaság fogalma azért kapcsolódik a nevetéshez, mert a közösen átélt élmény a fenti érzéseket felerősíti.

Írd csak be a youtube keresőbe, hogy vicces (funny). Csupa balesetet, seggreesést, balszerencsét fogsz találni. Külön műfaj a macskás videó, ahol a kedvencek falnak rohannak, ventillátoron röpködnek és wc tartályba hullanak. Finomabb esetben nem értenek valamit. (Te szereted azt az érzést, hogy valamit nem értesz?)

Ugorjunk előre az időben. Miről szól a börleszk film? Elesnek, tortával dobálják egymást. A Bud Spencer - Terence Hill filmekben a kiosztott pofonokon, néha megégett emberi ülepen nevet a néző. A klasszikus Generális egyik jelenetében egy repülő tárgy öl meg valakit. Amikor a szereplő sikerén nevetsz, figyeld meg, hogy a siker az ellenség kárára történik.

Az olcsó, modern, amerikai vígjátékokról hadd ne beszéljek.

Tom és Jerry?

A komédia és a tragédia között az egyik fő különbség, hogy az utóbbinál a néző együttérez a balsorsú szereplővel. Ezért ilyenkor nem nevet, hanem sír.

Hogy mitől lesz a balszerencse vicces, és mitől tragikus, az a kontextustól, az elszenvedőhöz fűződő érzelmi viszonyodtól és az esemény súlyosságától függ. Ha a szerelmesek meghalnak, azon nem nevetünk, mert könnyen azonosulunk velük (szeretnénk szerelmesek lenni), és a haláluk szívszorító. Legalábbis nem komikus. Már a semleges szereplővel történő rosszon is tudsz nevetni, amennyiben nem túl súlyos az esemény.

Ha most azt gondolod, hogy létezik magasabb szintű humor: ez igaz. A szimpla rossz eseményt nevezzük tehát vicces helyzetnek. A magasabb szint a szellemes és az abszurd humor.

A szellemes humor alapja a hiányzó információ - és a vicces esemény. Az abszurd humor alapja a valóság torzított, teljes ábrázolása - és a vicces esemény.

A vicces eseményről már tudod, az a rossz.

Kezdem egy jóízlés határát odaátról súroló viccel:

Kopogtatnak a pinceajtón.
- Ki az?
- Barátok.
- Hányan vannak?
- Fünf.

Munkahelyen ne meséld el, ha lehet. Vagy ne mondd, hogy hol olvastad. Kösz.

Bármennyire szomorú ilyennel viccelődni, ez a vicc üt. A hiányzó információ a második világháború, az, hogy a zsidók a pincébe bújtak, hogy a németek keresték őket, és hogy a fünf németül ötöt jelent (tehát jöttek a németek, akik nem barátok). Így a rosszat már nem is kell magyarázni.

Vannak ennél sokkal szalonképesebb viccek. A rossz motívum lágyabb ezekben, egyébként ugyanígy épülnek fel: a szőke nő butasága, a házasságtörés, a balszerencse, a betegség, a rasszizmus (skót vicc), a halál. Nyugodtan keress kivételt. Olyat, amelyből hiányzik a rossz. Találtál?

Az abszurd humor (Monty Python, Vonnegut, Jerome K. Jerome) annyiban más, hogy vagy alig, vagy egyáltalán nem hiányzik belőle információ. Vonnegut a valóságot írja le, csak torzít rajta, így hívja fel a figyelmet a rosszra, amin persze nevetsz - és közben tudod, hogy igaz. A Három ember egy csónakban valamelyik szereplőjében lehetetlen, hogy ne ismerj magadra. A London utcáit fekve megmászó emberen is nevetsz, mert felismered, hogy ez semmivel sem kevésbé értelmes, mint az igazi hegymászás.

A kulcsszó itt a felismerés. Arisztotelész - akinek nem csak a neve, hanem a személye is egyezik a híres görög gondolkodóéval - írja a a Poetikában, hogy a művészet alapja az utánzás. A mű a valóság utánzása. A mű befogadásának lényege a felismerés.

A felismerés valamiért örömet okoz az embernek. A szerző szerint a bölcsnek többet, az egyszerűnek kevesebbet. Lehet ennek valami evolúviós oka. Régen, ha az ember felismerte a mamutot, örülhetett, hogy nem hal éhen.

(Végülis mindegy, miért van így. Egyszerűen így van.)

A drámák az emberi cselekedetek utánzásai. A filmek szintén azok. Minél jobban emlékeztetnek a valóságra, annál könnyebben megy a felismerés. Ez a sci-fi filmekre és művekre is igaz ("jobb a hihető lehetetlen, mint a hihetetlen lehetséges" - Arisztotelész). Emellett minél érdekesebb az utánzott esemény, annál szellemesebbnek érzed. Az elvonatkoztatással vegyes felismerés ugyanis fokozott örömmel jár.

Az utánzás és a felismerés minősíti át a vicceset - tehát a rossz eseményt - szellemes vagy abszurd humorrá. Ez ad művészi értéket a profán balesethez. Nézed a Brian életét, és azt mondod: "Basszus, tényleg ilyen a kereszténység". Közben azért felszögelik a főszereplőt a keresztre (bocs, hogy elárulom).

Ha idáig valami nem világos, vagy nem értesz vele egyet, olvasd el az egészet még egyszer.

Ha világos, akkor nézzük a két konkrét videót.

Hajós András dala az MSZP-SZDSZ közös történetének és Kóka János munkásságának, jellemének az utánzása. A hiányzó információ a 10 év kormányzás, az SZDSZ volt elnökének a viselkedése, a húzd meg-ereszd el színjáték, a se vele, se nélküle koalíció. Az SZDSZ által hangoztatott antikommunizmus megcsúfolása, az elvi politizálás feladása, az öt százalékos zsarolás. A rossz ebben az, hogy mindez ebben az országban történt. Tehát velünk.

Látod, Hajós András dala szellemes. Emellett önirónikus, ami növeli a szellemesség értékét. (Hajós András liberális érzelmű, és az egész műsor alapvetően balos szereplőkre épül, akik épp a hozzájuk közelebb álló politikai szereplőkön gúnyolódnak, nevetnek, tehát valahol saját magukon is. Ami fejlett személyiségre vall.)

Ezzel szemben a "Csáó MSZP" új verziójáról üvölt, hogy jobbosok készítették.

Először is, egy jobboldali embert onnan lehet leghamarabb felismerni, hogy nem tud írni az anyanyelvén. (A balos se mind, de jobbéknál ez a képesség szinte kizáró tényező.) Hat év szívós munkájával beléjük vertük, hogy az olaszoktól nyúlt "Hajrá, Magyarország!" frázisba a magyar helyesírás szabályai szerint vesszőt kell tenni. Sajnos, ezt a szabályt láthatóan nem sikerült elvonatkoztatni más esetekre. Nem a feltöltő által adott címről beszélek, hanem a filmben látható feliratokról. Azért kell bele vessző - annak ellenére, hogy az eredeti dal címét is össze-vissza írják -, mert ebben a kontextusban ez felszólításként hat: Menj a fenébe, MSZP! A "konyec! MSZP!" táblára sikerült kirakni még egy írásjelet. Igen, jól látod, oroszul többet nyújtanak, mint magyarul. Ez se véletlen ám.

Ami ennél sokkal fontosabb, hogy a három és fél perces "mű" hiányzó-információ-tartalma nulla. Tételesen eléneklik a Magyar Nemzet elmúlt években kinyomtatott főcímeit. A dal teljességgel csavar- és iróniamentes. Nem több ez, mint egy betartott mutatóujj. Nem több, mint a seggreesésen való röhögés. Túl az utálaton ez a dal nem világít rá semmire.

Mindezt tetézendő: az egész, úgy, ahogy van, nyúlás. Tehát kitalálni nem sikerült semmi eredetit, lebutítani annál inkább.

Az írás első feléből már tudod, hogy a szellemes humor a homo sapiens műfaja.

Az - időrendben - második klipből azt láthatod, hogy a seggreesésen való nevetés a gibbonok és jobbosok szellemi képességeit meríti ki.

Örülnék, ha ez a dal ritka kivétel lenne. Ha ellenpéldák százai jutnának eszembe a szellemes, jobbos humorra.

Sajnos, most hirtelen egyet sem tudok megemlíteni. Ott, bizony, ez a szint.

 

/*: Az eredeti videót Mamzeltől kaptam. Mamzelnek van blogja. A Hajós András-féle verziót nem ismertem, azt Dina szedte elő nekem. Dinának még nincs blogja. Minden más esetben azt is linkelném./

 
 

vio
2010. 04. 15.
14:12:32

Kellett hozzá a Nickelback is. link
Sandy
2010. 04. 15.
15:28:14

Attól, hogy a FIDESZ ilyen arányban győzött, még a rá szavazók lehetnek ennél sokkal normálisabbak. Csak a fiamból indulok ki. Hazajött szavazás után, mondta, hogy bontsunk egy sört, és miközben ittuk, afféle kinyilatkozásként ennyit szólt:
"Ennyit tudtam tenni értük. Mostantól felejtsenek el."
Mage
2010. 04. 15.
15:38:18

Sandy: Inkább a jobboldaliakról beszéltem, mint a Fidesz szavazókról. A téma a szellemes humor. Matekból vagy kémiából erős jobbost már láttam.
Mage
2010. 04. 15.
15:41:38

vio: Legalább a kádban fürdő nőt is átvették volna.
vio
2010. 04. 15.
16:25:29

Következetesek voltak, ezért a videóból is kivettek minden olyat, ami érdekes lehet.
Jerry1022
2010. 04. 15.
18:42:57

Azért Nickelback-ék elég sok rockénekest, popénekest és eleve híres embert embert meggyőztek, hogy pár szót tátogjanak el a klipben. Ha igényesen akarták volna összerakni ezt a "Csáó, MSZP!"-t, akkor minimum Mesterházyt, Gyurcsányt, Medgyessyt felkértek volna pár szó erejéig.
Káin a kígyó fia
2010. 04. 17.
03:04:18

Tisztelt Blogíró!

Elnézést a zavarásunkért és hogy spameljük magunkat, de szeretnénk minél több körben elterjedni.

Tudjuk ez egy erőszakos formája a terjedésnek, de mivel félünk, hogy írásaink elvesznek a semmibe arra gondoltunk egy commentben népszerűsítjük kis blogunkat, reméljük ezzel nem bántunk meg!

link [moderálva]

egy olyan oldal, ahol a film, könyv, versajánlók mellett, saját versek, álmok és gondolatok is jelen vannak.

Jelenleg 5 szerkesztő ír különböző témában, jó részt átszövi az okkult hangulat és miszticizmus , de minden más témára is nyitott, mint például street art, képregények és még sorolhatnám!

Reméljük felkeltettük érdeklődésedet és olvasni fogsz minket! Bátran kommentelj nekünk, hiszen várjuk a visszajelzést!Ha zavartunk elnézést kérünk és a spamelés miatt is!
Kellemes blogolást és olvasást továbbra is!
Mage
2010. 04. 17.
17:02:38

Elég nagy bajban lehettek, ha öt szerkesztőtől összesen ilyen kommentre telt.

Mit várjunk attól a blogtól, amelyik ennyire vérszegény szöveggel akarja eladni magát?

24 órát adok, hogy írjatok ide valami szellemeset, ha már nyúlni akarjátok az olvasóimat. Aztán törlés.
K.
2010. 04. 25.
21:50:43

Gratulálok ahhoz a hatalmas agyi teljesítményhez, amivel általánosítottál minden "jobbosra", egy videó alapján, amit egy olyan megosztó oldalra töltöttek fel, ahová bárki felrakhat bármit. Ugyanez igaz arra is, ha az összes jobbos médiumot ide veszed. Mondjuk én nem tudom milyen, mert nem olvasom, de, tudod, az sem lenne reprezentatív. Nem ítélhetsz meg rajta keresztül több millió embert az országban, mert akkor nem csak igazságtalan, hanem paraszt is vagy.

Majd ha reprezentatív mintát vettél a jobboldali szavazókból, nyilatkozhatsz róluk, vagy a humorukról, vagy a milyenségükről. Azt hiszem, a "jobbos" a te cikkedben ezt takarja. Bár nem vagyok benne biztos, hiszen ezt sem definiáltad. A jobbos most jobbos értékrendszerű, olyan, aki Orbán Viktor személye iránt elfogult, jobbos szavazó, de amúgy másmilyen értékrendszerű, a jobboldali médiát érted ide, vagy mit...? Mert tényleg így a legkönnyebb vagdalkozni, direkt megosztó blogot írni, hogy lesz, aki magára veszi, lesz, aki nem, de egyvalami világosan kiérződik a posztodból: az elfogultság. Nem jobbra. A te dolgod merre valójában, de valami jobbal ellentétes irányba. Ha szeretsz ilyen stílusban fröcskölődni, szíved joga, de téged jellemez is egyúttal.

Én Hajós előadásában semmi szellemeset nem láttam. "A rossz ebben az, hogy mindez ebben az országban történt. Tehát velünk. Látod, Hajós András dala szellemes." Ez nem szellemes, hanem szimplán elkeserítő. Az pedig csupán a csatorna nyalása az új kormányzat felé, hogy nem vágták ki a dalt. Ennyi, színtiszta politikai célzat, semmi szellemesség, ezt könnyű átlátni, még politológiai diploma sem kell hozzá, magas végzettség se, csak józan paraszti ész.

Ha már balos humorról beszélünk, ami nyilvánvalóan ebben az értelemben nem létezik, csak alkalmazkodtam a kategóriaalkotó mániádhoz, figyelted a Heti Hetes "sztárjainak" arcát? Mintha megfeledkeztek volna közülük páran, hogy papíron színészi képességeik is vannak. Ez neked az önirónia? Nem volt ez humoros, nem tetszett nekik, csak Hajósnak. Pedig te is írtad, hogy mind balosak. Na látod, ebben egyetértünk.

Biztosan azért raktad ki ezt a posztot, mert ez a te felvállalt véleményed. Ilyetén módon csak gratulálni tudok hozzá: tudod, ha egy könyv első oldala nem tetszik, az ember szerencsére megkímélheti magát attól, hogy tovább olvassa.
Sandy
2010. 04. 25.
22:09:30

Kedves K., a véleményed a bunkó felütésed alapján nem érdekel, az viszont igen, hogy a paraszt szót mások megalázására véled felhasználni.

Megjegyezni kívánom, hogy ez kultúremberhez méltatlan hozzáállás.
Mamzi
2010. 04. 26.
00:15:37

Mage, komolyan mondom, te mákos dög.

Mindannyian próbálkozunk azzal, hogy a gondolatainkat hatásosan közvetítsük a közönség felé. Ennek érdekében gyakran megidézünk egy szélsőséges figurát, aki szemléletesen ábrázolja a jellemvonásokat.

De az, hogy meg is jelenik a szellem, elég ritka.

(Így kössetek belé, ki tudja, még mire képes.)
Mage
2010. 04. 26.
06:29:18

Kedves K.,

elolvastad a bejegyzésemet, gondolkodtál rajta, majd energiát nem kímélve - itt elsősorban a kommented hosszára gondolok - próbáltad bebizonyítani az általam kifejtett állítás ellenkezőjét.

Konkrétan azt, hogy létezik szellemes, jobboldali humor.

Ezzel kapcsolatban annyit szeretnék kérdezni tőled: Hogy érzed? Sikerült?
Sandy
2010. 04. 26.
17:27:23

Mamzi, milyen öves Mage-barátnak kell lenni, hogy Mage egy ilyen mákos dög után ne vágja ki az embert a blogjáról?
Mage
2010. 04. 26.
18:06:35

Sandy, nem értem a kérdést, és csodálkozom is rajta.

Az igaz barátságot nem lehet így kifejezni. A tiszta, emberi kapcsolatot mifelénk nem övfokozatban mérik.

(Hanem forintban.)
lumma
2010. 04. 26.
22:19:49

Javaslom bolgárgyörgyöt, a humora, érvelése, pártatlansága, őszintesége, mint a tied.

Van jövőd, balos!

Mage
2010. 04. 26.
22:46:33

lumma: K.-hoz képest mindenképp értékelhető, hogy rövid voltál.
Sandy
2010. 04. 26.
23:07:30

Ejnye Mage, igazuk van. A blog-törvény kimondja, hogy pártatlannak kell lenni minden blognak, magyarra lefordítva tükröznie kell a kétharmados többséget.

Ahogy elnézem errefelé haladunk - hogy meg is válaszoljam egy korábbi kérdésemet.

=> Regisztrálni jó <=