change request :: 2012. szeptember 17., hétfő, 17:36:02 :: 1 komment
dialogue

- Vettem két könyvet.
- Milyet?
- Az most mindegy. Azon gondolkodtam, hogy mennyit sírnak a könykiadók és az álértelmiségiek, hogy nem olvas az ember. Közben a legvékonyabb könyv, úgy, hogy egyetlen kép sincs benne, még a borítóján sem, 3000 forint. Ha van kép a borítóján, 3500. Ennyiért kapsz 50-100 oldalt. Milyen érdekes, hogy nem fogy a boltokban a könyv. Hűha.
- Igen, annyi, tudom.
- Azért kerül ennyibe, mert egy könyvhöz egy hód kell.
- Hód?
- Persze. A könyv papírból készül. A papír fából. A fát megeszi a hód. Ki kell belőle nyerni. Mocskos munka, akár felvágod, akár kifordítod szegényt. Ezért jön ki egy könyv alsó hangon 3500-ból. Más magyarázat nem lehet az árára. Mert ha közvetlenül a fát vágnák ki, 300 forintba kellene kerüljön. Szóval, hová mész?
- A szélmalmok birodalmába.
- Nem túl koszosak hozzád a spanyolok?
- Az a don Quijote. A tulipánok és a szélmalmok országa Hollandia.
- Hollandia rémesen elmaradott ország. Úgy értem, ahhoz képest, ahol tartania kellene. A legelmaradottabb hely a világon.
- Miért?
- Mert nem trappolnak kentaurok a mágus tornyok körül. Sőt, nincsenek is mágus tornyok. Sellők sem úszkálnak a tengerében. Ez igen komoly hiányosság ahhoz képest, hogy egy-két éven belül Hollandia lesz a Második Atlantisz. Amint felolvadnak a jégsapkák. Nagyon bele kellene húzniuk, hogy utolérjék magukat. Hogy ne legyen kínos a helyzet. Esetleg a komolyabb coffeeshopokban láthatsz mágikus lényeket. Azokat meg hamarosan bezárják. Tényleg oda akarsz költözni?
- A hollandiak ezért vásárolnak ingatlant Kelet-Európában. Én szeretek úszni.
- Akkor növessz halfarkat. Azzal tennél is valamit az országért. És a legendáért.

 

endless learning :: 2012. szeptember 17., hétfő, 02:51:08 :: 2 komment
dialogue

- Jó, hogy felhívtál.
- Régen beszéltünk. Hogy vagy?
- Élek.
- Örülök neki.
- Nem akarom... eldöntöttem, hogy én már senkinek nem mondok semmit. Neked se, másnak se, senkinek.
- Helyes. És egyébként, mi újság?
- Van egy dolog. De azt se kellene elmondanom. Azt főleg. Számodra nincs jelentősége...
- Istenem, ugye nem? A húgom újra terhes?
- Kész, tudtam, hogy neked nem lehet elmondani semmit.
- Ezek szerint nem az?
- Beszéljünk másról.
- Csak ki akartam zárni, ami a hangod alapján elsőre eszembe jutott. Túl is vagyunk rajta. Miről van szó?
- Elszállt. Már nem fogom elmondani.
- Mi történt?
- Így már nem lehet. Hagyjuk is.
- Ezt nem lehetett kihagyni. Te is tudod.  Mondd el.
- Nem.
- Felhívtalak. Azért, hogy beszéljünk. Olyan ritkán hívlak.
- Egyetemre fogok menni.
- Ez jó. Gyakran szégyenkezem társaságban, amikor el kell mondanom, hogy anyámnak még csak négy diplomája van. Eddig tök égő voltál.
- Jó nagy pénzkidobás. De az nem élet, hogy itt ülök a kanapén a sarokban. És csak nézek ki a fejemből, és azon gondolkodtam, hogyan szúrtam el és hány helyen.
- Tényleg örülök, hogy társaságba mész. Mondd, hogy olyan szakra jelentkeztél, ahová járnak férfiak is. Ellentétben az előző néggyel.
- Erre nem jár egy se. És te hogy vagy?
- Semmi különös. Sétálok az Andrássy-n. Rám tört az ősz. Rondán öltöznek a nők. Vettem két könyvet.
- Milyet?
- Pszichológia.
- Az alma nem esett messze a fájától.
- Ezt mire mondod? Hogy cinikus vagyok, pedig apám is az volt?
- Hogy téged is érdekel a pszichológia, mint engem.
- És erre most jössz rá? Nem korai még a felismerés?
- Az nem egyik napról a másikra megy.
- Azt hittem, hogy 6-8 éves korom óta tudod rólam.
- Ha veszel két-három könyvet, az nem jelent semmit. Ha huzamosabb ideig foglalkoztat, az már igen. Ha vennél egy-két könyvet a kötésről-horgolásról, nem mondanám, hogy az alma nem esett messze a fájától, hiába szeretek kötni.
- Komolyan most jössz rá, hogy nem esett messze? Ez nem a könyveken múlik. Emlékszel, amikor gyerekkoromban a mosogató oldalán volt egy festékfolt, és ugyanazt láttuk benne?
- Igen.
- Az nem Rorschach teszt volt, hanem egy űrlény. Te is annak láttad.
- Az egy másik élet volt. Olyan távoli.
- Három évvel ezelőtt is másik élet volt. Mindig másik élet van. Ez ilyen.
- De az már olyan messze van. Tovaszállt.
- Vannak kevésbé távoli, és vannak távolabbi életeink. Minél távolabbi, annál inkább a jóra emlékszem belőle. Kipróbálhatnád ezt a technikát.
- Majd gondolkodom rajta. Lesz rá elég időm így egy szál magamban. Milyen könyvet vettél pontosan?
- A Lélekrontó sorozatból egyet, "Emberi játszmák" a címe. Mondanám, hogy odaadom. Felesleges időpocsékolás lenne elolvasnod. Esetleg adok üres lapokat, hogy írjál hozzá még pár fejezetet.
- Milyen sorozatból? Lélekrontó? Jézusom, mit olvasol.
- Az van ráírva, hogy Lélekkontroll. A Lélekrontót könnyebb kimondani. Ugyanazt jelenti. Főleg az adventista szektád szerint. De magam is Lélekrontónak olvastam elsőre. Mégis, mi más neve lehetne egy önfejlesztő pszichológiai sorozatnak?
- A címe alapján érdekes lehet.
- Nekem mondod? Kizárólag saját erőből nem tudom viszonozni neked az első húsz évemet. Te egyetemre jársz, én autodidakta módon képzem magam. Szerintem az utóbbi időben már jól állok hozzád képest.
- Egy életen át tanulunk.

 

the source :: 2012. szeptember 16., vasárnap, 01:08:35 :: 14 komment

Az ősrobbanás pillanatában egy energiafelhő különvált a közönséges anyagtól. Ezt a felhőt halandó ember még nem látta. El sem tudjuk képzelni, hogy milyen.

Isten végtelen nagy jóságában benne rejtette el a cipőről és a csizmáról teremtett minden információt. Aztán, mint aki jól végezte dolgát, szépen beterelte a felhőt egy magasabb dimenzióba, a mennyország és néhány hasonló mértékben hozzáférhető intézmény közé, az egészet körbevette egy védőburokkal, és leült a szent trónjára rajtunk röhögni.

Néha-néha születik egy kiválasztott, aki képes letölteni foszlányokat a felső fellegekből. Ahogyan Bach és Mozart is belenyalhatott a zenés vattacukor egy-két édes fonalába.

A kiválasztott rendszerint Olaszországba születik, vagy a környékére, hogy szem előtt legyen.

Ha nem tudod, hogy miről lehet felismerni egy női cipőt, gyorsan összefoglalom neked. Onnan tudod, hogy cipőt látsz, hogy összeszorul a torkod, hőhullámok futnak végig rajtad, kicsordul a könnyed és küszködni kezdesz a sírással. Megizzadsz, kényelmetlennek érzed a rajtad lévő ruhát és elveszíted az uralmat a tested felett.

A cipő és a csizma kést forgat a szívedben.

És addig örülj, amíg érzed a fájdalmat, mert utána meg depressziós leszel.

Ha még soha nem éreztél így cipő láttán, akkor nem csak abba a halmazba nem tartozol, akik kétirányú kommunikációra képesek a felhővel. Hanem azok közé kerültél, akiknek ez egyik irányba sem megy. Ezen állapotodat fogd fel áldásként, komolyan mondom.

Így néz ki a cipő és a csizma:

 

 

 

Ha férfi vagy, képzeld hozzá a beleillő nőt. Akin te látni szeretnéd ezeket. Na ugye.

És most szólok, hogy léteznek férfi cipők is. És ha már itt járunk, Isten puszta szórakozásból teremtett egy másik felhőt, amelyben a toll ideák laknak:

 

 
 

 

A cipőt vagy tollat akkor is felismered, ha olyan messzire vagy tőle, hogy akkorának tűnik, mint a kisujjad. Nem kell, hogy lásd az anyagát vagy a texturáját. Bőven elég a formáját látnod. A toll, ha egyszer kezedbe vetted, akkor is eszedbe fog jutni újra és újra, ha soha semmit nem írsz le kézzel.

Azt hihetnéd, hogy ami fentről egyszer már átcsordogált a mi világunkba, az helyben marad. Ez nem így van. Ez az információ természeténél fogva annyira illékony, hogy egyedül az képes itt tartani, aki lehozta közénk. Az összes foszlány előbb-utóbb visszaszáll a helyére, amint a kiválasztottak elhullanak.

Kevés dolog tűnik olyan egyszerűnek, mint tollat másolni. Veszel belőle egyet, körberajzolod, a rajzot elküldöd a gyárba, és kész. Lehet fröccsönteni tonnaszámra.

Ha ez megvalósítható volna, akkor lehetne kapni minden boltban cipőt, tollat és táskát. Legalább formára, ha nem is anyagra. De nem lehet. Szinte alig kapni valahol. És emiatt elképesztően drága.

Nem tudom, miért van ez így. Talán ha egyetlen vonalat változtatsz rajta, széthullik az egész. Kiszökik belőle a lélek, és hazáig meg sem áll.

Ezért kerül annyiba a toll, a cipő, amennyiért a kirakatban látod.

És még néhány dolog. Néhány kirakatban. Egészen másfélékben.

A jóért meg kell fizetned, így vagy úgy.

És ha ezt nem teszed meg, soha nem lesz a tiéd.

(Esetleg próbáld meg lehívni a felhőből. Hátha összejön.)

 

hedonist :: 2012. szeptember 14., péntek, 19:29:48 :: 0 komment

- Hedonista vagyok.
- Mivel foglalkozol?
- Építész a szakmám... illetve, lakberendező... de most nem azt csinálom.
- Hanem?
- Most épp keresem magam...
- Hol laksz?
- A Váci utcában.
- Egyedül?
- Nem. Most egy barátnőmmel együtt. Átmenetileg...

"Épp keresem magam".

Aha.

Épp hülyére keresem magam.


 

stay alive :: 2012. szeptember 05., szerda, 02:57:38 :: 0 komment
games guild wars

Fel kell ám kapcsolni HD-ra (1080p).

 

 

Igen, az ott középen én vagyok. Végre teljes önazonosságban.

Majd szóljatok, ha odakint történt valami érdekes.

 

the devil is in the detail :: 2012. szeptember 03., hétfő, 19:39:29 :: 6 komment
business

Ma háromórás meetingen vettem részt tíz cégvezető társaságában. Egy ilyen megbeszélésen hétszámjegyű munkadíj párolog el. Egyszerre - rossz esetben - egy ember beszél. Amit mond, az néha egy, többnyire nulla résztvevőre tartozik. Akire valójában tartozna, az épp pornót néz egy sötét szobában, húsz másik, hozzá hasonló kaliberű, szintén pályát tévesztett informatikussal együtt. Ezen álprogramozók egyetlen technikai érdeme, hogy képesek egy téglalap alakú szobában 20 monitort beforgatni mind-mind egy saját külön sarok felé.

Van, hogy mégis indokolt a tízfős, személyes találkozó. A több éve húzódó, eddig csak láthatatlan eredményeket produkáló projekt például felfogható a meeting mellett szóló érvként.

Másfél óra azzal telt el, hogy több ember is megpróbálta felrajzolni az IT infrastruktúrát a táblára. Sajnos egyik esetben sem állt rendelkezésre elegendő szabad nyíl. Vagy szabad téglalap.

Kevesen tudják, hogy a téglalapok egy láthatatlan térsíkban élnek, ahonnan a céges meeting idejére át kell őket csalogatnod a mi világunkba. E látszólag egyszerű feladat valódi nehézsége már megannyi nagyszabású projektet romokba döntött.

Az első próbálkozó könnyű helyzetben volt. Szinte alig volt foltos a prezentációs tábla. Később kiderült, hogy ezt két óra kemény, tegnap esti takarításnak köszönhettük.

A rajza nyomán a kék, a zöld, a fekete és a vérpiros filctoll közül a pirosat és a zöldet többé már nem lehetett letörölni. Ez nyilván nem ott és nem akkor derült ki először, ha valakinek előzőleg két óra munkájába telt egyenletesen opálosra sikálni a táblát. Valamiért mégis a szobában maradtak a komisz tollak. Szerettek ott lenni.

Öt perc hiábavaló dörzsölés után előkerült a Táblatisztító Spray. A zöld és a piros téglalapok egyre hangosabban röhögtek rajtunk. Csak nem akartak hazamenni a saját, láthatatlan létsíkjukra.

A következő kísérletek során mindenki igyekezett az egyre növekvő számú, lemoshatatlan dobozt beépíteni a saját vázlatába. Végülis a szervereket már egy éve megvettük, csak össze kellene végre kötni őket. Legalább a falon.

A vezető asszisztens közben megkereste a takarítót, aki behozott egy jóval nagyobb flakont. Benne lévő folyadék a szaga alapján a szocialista körömlakklemosó, metilalkohol, izopropil alkohol és benzin keveréke lehetett. Autóba kizárólag akkor tölteném, ha repülni szeretnék vele.

Az oldószer gőzétől a néhány négyzetméteres szobában pár perc múlva úgy éreztem magam, mint kezdő drogturista a 12 órás goaparty végén.

Ekkor kérdezte tőlem az egyik igazgató, hogy miért nem szedek nyugtatót.

- Viccelsz? Három koffeintabletta és két xanax nélkül el sem indulok ilyen meetingre.
- Miért nem iszol rájuk egy felest?
- Azt azért már nem akartam bevallani ennyi ember előtt. 

A lényeg a lényeg, a multiplex oldószer hatására a piros és a zöld ábrák néhány árnyalattal halványabbakká váltak a táblán. Így végül nem tudtuk őket lefényképezni, hogy legyen valami grafika is a memóban.

Miután feladtuk a rajzolást, és mindenki visszaült az asztalhoz, látom, hogy a fővállalkozó cég vezető-mérnök-rendszergazdája, aki a teljes IT architechtúráért felelős, és a monitoring rendszert is ő alakítja ki, épp a telefonját tisztítja nagy gonddal. És mintha egyre koszosabb lett volna a telefon.

- Legalább mikroszálas? - kérdeztem.

És a kendőre néztem. És láttam, hogy a tíz colos, érintőkijelzős telefonját azzal a ronggyal dörzsöli, amellyel a táblát szerettük volna letörölni. Amelybe két igen gyanús szagú oldószert, két oldható, és két félig oldható festéket itattunk fel.

Ő tervezi és építi ki az egész infrastuktúrát.

Néztem rá meredten.

- Hogy csináljak is valamit - mondta.

Na, ez volt az a tíz másodperc, ami mindent, tényleg mindent elmond a két éve húzódó, százmilliós IT project várható sikeréről.

 

overpriced :: 2012. augusztus 22., szerda, 18:42:51 :: 1 komment
dialogue

- És mit szeretnél?
- Lexust.
- Hiszen a Lexus egy túlárazott Toyota.
- És az élet egy túlárazott halál.

 

 

cloud atlas :: 2012. augusztus 19., vasárnap, 04:06:04 :: 4 komment

- Te miért nem szoktál szívni?

- Néhány évvel ezelőtt épp a kedvenc űrhajómmal hasítottam az űrt. Körbenéztem, ahogy ilyen esetben magad is gyakran körbenéznél.

Láttam millió csillagot, az álmainkba homályosan átszűrődő világok apró fénypontjait. Oly távoli galaxisokat, amelyekhez ember soha nem ér el.

Láttam az első szó, a "Legyen" világegyetemmé robbant szilánkjait.

És láttam, ahogyan a csillagok birodalma véget ér egy láthatatlan vonal mögött.

A szikrázó buborékot, amelyet a világunknak nevezünk, az örök feloldódással fenyegető nemlétezés, a semmi és az üresség elképzelhetetlen fogalma, a gondolatok, az érzések, a teremtő erő teljes hiánya öleli körbe.

Olyan sötétség, amelyben már semmilyen irányból nem látszik a fény.

A Perem az univerzum végső határa.

Ő ott volt a Peremnél. Láttam az időtlen idők óta feszülő izmait, és láttam az akarat összes lehetséges megnyilvánulását az arcába vésve. Láttam a hófehéren ragyogó haját, az utolsó fényforrást a világunk végén.

Zöld, narancsszín és sárga lángnyelvek övezték a testét. Ősi, nyers energia. A titánok titánja, Atlas ragyogott velem szemben.

Leírhatatlan​ küzdelem árán az idők kezdete óta a vállán tartotta az univerzumnak feszülő, mindent elnyelő ürességet, amely különben ránk zuhanna.

A titán rám vetette szikrázó tekintetét, és zengő hangon kiáltotta: "Már nem sokáig bírom megtartani!"

 

Szóval, ha már így megkérdezted, hogy miért nem szoktam szívni, többek között ezért nem.

 

it can be real :: 2012. augusztus 12., vasárnap, 17:01:00 :: 0 komment
women

Ha a pornófilmekkel és a férfiak képzeletével ellentétben léteznek a világon valóban szép és emellett valóban leszbikus nők, akkor ők a szinkronúszók.

 

 

 

prayer :: 2012. augusztus 07., kedd, 19:47:58 :: 15 komment
biology

Este rámrepült.

 

 

Nálam akart aludni.

 

 

Éjszaka jól viselkedett, csendben maradt.

 

 

Így ma kapott enni is. 

 

 

 Egyeztetjük, hogy mikor szellőztethetek.

 

 

enjoy the pain :: 2012. augusztus 01., szerda, 22:34:16 :: 27 komment
social

Ha él a világon értelmes ember, olyan, aki az esze ellenére olimpiát néz, akkor ő egészen biztosan humán területen dolgozik és gondolkodik.

Ezt onnan lehet tudni, hogy ha létezne a földkerekségen akár egyetlen egy olimpia iránt érdeklődő, ennek ellenére számítógépet bekapcsolni képes személy, akkor az anthems.org címen működő weboldalt találnánk, ahonnan le lehetne tölteni az összes ország hivatalos himnuszát veszteségmentes formátumban. Bár az országok többségének viszonylag stabil himnusza van, például Magyarországé sem változott számottevő mértékben az elmúlt 4, 8, 12, 16... év alatt, úgy tűnik, mégiscsak jól jönne egy himnuszos weboldal. Akkor talán a ruhába öltözött szervező-majmok nem tennék tönkre lassan minden sportrendezvényen minimum egy sportoló életét azzal, hogy az aranyéremért cserébe Lagzi Lajcsit játszanak le a győztes sportoló nemzeti himnusza helyett. 

Bármelyik versenyző nagyságrendekkel többet ártott magának az edzésekkel és a doppingszerekkel annál, hogy ezt érdemelje.

Nem erről akartam írni egyébként, hanem arról, hogy ugye autó- és motorversenyt azért néz az emberiség mentálisan kevésbé kreatív, tehát ilyenekre ráérő 98%-a, mert néha kettészakad egy-egy versenyző teste a betonfalhoz csapódó, szétroncsolódó acéllemezeken, recseg a csont, fröcsög a vér. Az olimpián sajnos ritkán történik ilyen, viszont például a dél-koreai tőrvítólány nyolcvan percen keresztül zokogott a páston, mert egészen brutális módon elvették tőle az aranyérmet a nyilvánvalóan vesztes német versenyző javára. Elsősorban azért vették el, mert Görögország, Portugália, Izland, Írország, Spanyolország és Magyarország után most épp Anglia van gazdaságilag egészen komoly szopóágon, kell nekik a német pénz, tehát az angol olimpián a német versenyzőnek kell nyernie.

Tetszettek volna több Európai állampapírt venni Dél-Koreában. Mi is másként állnánk most a női tőrvívás szabályaihoz.

Nyilvánvaló, hogy a tehetséges, szívét-lelkét beleadó tőrvívólány nyolcvan perces zokogása a Senna nyílt nyakcsigolya-töréséből spiccelő, de a helikopteres felvételeken sajnos alig látható vérnél is megrázóbb, ezért van az, hogy az olimpiát csak négyévente kell megrendezni, így is visz mindent. Forma-1 minden évben van szinte folyamatosan, ugyanis ott kevés a kellően megrendítő baleset, a dráma pedig azért kevesebb, mert nem az állati szinten létező zsűri dönti el a sorrendet, hanem az, hogy ki hányaddikként ér célba. Ezt is vajon melyik hülye találta ki így.

Normális világban a női tőrvívás olimpiai zsűrijét most kivégeznék. Ez azonban az elmúlt 100 olimpia igen nagy számú zsűrijére, bírójára is igaz, némileg abszurddá téve a többmillió kommentet, hogy "oda az olimpia szelleme". Hűha. Hogy lehet valami négyévente tizenötször oda?

Számos hozzám hasonló, szabadidejét önmaga által is kitölteni képes lényhez annyi jut el az olimpiáról, hogy kit, illetve mely csapatokat gyilkolták le lélekben. Azért ez jut el belőle, mert minden nap olvasok híreket, és ez a hír. Onnan tudok róla. Tehát ez benne a lényeges.

A versenyzők zsűri általi legyilkolása ahhoz hasonló, mint ha 10 darab gyalogos, puszta kezes gladiátort 20 darab lovas, páncélos, dárdás gladitáror ellen küldünk az Colosseumba úgy, hogy a gyalogosok között nincs ott Marcus Aurelius Maximus. Márpedig általában nincs.

Mindezt nem azért írtam le, mert szóra érdemes lenne az olimpia, hanem azért, mert szerettem volna tovább pontosítani az emberi fajról alkotott képedet.

 

das keyboard :: 2012. július 28., szombat, 00:34:00 :: 0 komment

Hö-hö.

Igen, jól látod.

Nem, nincs a gombokon programozható ledes világítás.

Azon kívül, hogy a világ egyik legjobb klaviatúrája - nomen est omen -, mennyivel elegánsabb, mint azt mondani a hülye haverodnak vagy az idióta kollégádnak, hogy takarodj a gépem elől.

 

 

level of existence :: 2012. július 20., péntek, 13:59:51 :: 27 komment
social

A társadalom szellemi állapotát - ha eddig rejtve maradt előled - könnyen felmérheted abból, hogy hetek óta tele van az összes hírportál, a Facebook és az Iwiw a Bándy-gyilkossággal. (Tévét nem nézek, gondolom, hasonló a helyzet.)

Valaki megölt egy vörös hajú, 25 éves lányt, ez a téma két hete. Érdemben szóba került a halálbüntetés, a politika átvette.

Azon a héten valaki más Győrben egy négygyermekes családanyát tett el láb alól. Árván maradt négy gyerek. Életük végéig árvák lesznek. Téma? Nem. Halálbüntetés emlegetése (hasonló nagyságrendben)? Ugyan már.

Biztos rettenetes lehet Bándy szüleinek a következő 25 év, amíg még élnek. A négy gyereknek meg 60-80 év lesz valamivel rettenetesebb.

Az első eset ennyi embert izgat, a második nem. Vajon miért?

A két eset közötti különbség, hogy a négygyermekes családanya legyilkolását jóval kevesebb majomember érzi át szexuálisan. Idősebb volt, kevésbé hamvas, ki fanyalodik rá az ilyenre.

Főleg úgy, hogy arról a nőről fénykép sincsen. Így jóval kevesebb ember tudatalattiját mozgatja, mint az, hogy miért nem ő tette azt Katával, amit más tett vele. Kevesebbeket bánt ott hátul, a mélyben, hogy ő nem merné megtenni ezt. Pedig biztos izgalmas lehet.

Minél jobban vonyít valaki mások előtt az interneten, hogy milyen ártatlan, jóravaló, tündéri lány volt Bándy, annál jobban izgatja az állatias, soha ki nem élt ösztöneit a cselekmény.

Ha nem hiszed, kapcsold be a tévét tetszőleges, filmes csatornára. Vagy élj tovább az álomvilágban.

Mindezt azért mondom el, mert az áldozat rendőrpszichológus volt. Legalább tudjuk, miről beszélünk.

Halálbüntetés visszaállítása szexuális irigységből.

(Győrben árván maradt négy gyerek.)

Még le sem jött az ember érdemben a fáról. Kár játszani az észt.

 

diablo 3 :: 2012. június 30., szombat, 15:20:25 :: 1 komment
game

 

Beszélgetés az amerikai Diablo 3 fórumon:

- Nem értem, miért használ a wizard villámot és meteort. Egyáltalán meg lehet halni a meteortól? Hallott már ilyet valaki?
- Szerintem nem. Azt gyakran hallom a hírekben, hogy valakibe belecsapott a villám, és túlélte. A villámot túléli az ember. A meteor se lehet nagyon más.
- Így van. Nyugodtan kérdezd meg erről a dinoszauruszokat. Illetve... 

 

Különben nem olyan vészes a játék, egyértelműen érződik rajta a technikai fejlődés. Biztos vagyok benne, hogy ha ebbe az irányba mennek a dolgok, a Blizzard legkésőbb tíz éven belül ki fogja adni az első 3D-s játékát. Mozgatható kamerával, zoommal, változtatható karakter-hajszínnel, szokásához híven mutatva az irányt a mögötte kullogó többieknek. A lehetőségek száma szinte végtelen.

 

fortuna :: 2012. június 28., csütörtök, 12:35:41 :: 0 komment
politics

- Hallottad, hogy Szegedi Csanádról, a Jobbik EP képviselője, és gárdamellényben vagy bocskaiban szokott beülni az Európa Parlamentbe, pár nappal ezelőtt kiderült, hogy zsidó?
- Örülnie kéne. Végre történt vele valami jó is az életben. 

 

do not rush :: 2012. június 28., csütörtök, 12:26:26 :: 2 komment

Azt hiszem, a múlt hét elején főzött kacsaleves szép lassan kezd megérni a kiöntésre.

A többi, hozzá képest fiatal étel érdekében ma kivettem a fazekat, és letettem a hűtőszekrény elé. A konyhapadló a fürdőszobába vezető hosszú utazás első fontos állomása.

Kis lépés a levesnek, nagy lépés a hűtőszekrénynek.

 

 

Te meddig szoktad rohasztani az ételt?

 

prometheus :: 2012. június 26., kedd, 19:50:02 :: 29 komment
cinema

A kopár sziklák között hömpölygő, kénsavas folyó partján 3 méter magas, kigyúrt Voldemort szeretne meztelenre vetkőzni. A növényzetet leszámítva ő az egyetlen élőlény a bolygón. Ezért az alsónadrágot szemérmesen magán hagyja, nehogy meztelenül lássa valaki, közvetlenül azélőtt, hogy szándékosan meghal.

Iszik egy feketét, amitől hosszan agonozálva szétmaródik és feloldódik a vízben, eljuttatva a Földre a várva várt DNS-t.

Hogy az öngyilkos teremtéshez miért kellett szinte meztelenre vetkőzni, azt nem tudom. Magvas gondolat lehet, amihez nem érek fel. Főleg azért nem, mert úgy 80-as IQ-tól fölfelé bármelyik embernek lenne annyi esze, hogy simán belepisáljon a folyóba, ha DNS mintát akar adni, vagy beleköpjön az űrhajójáról, mint DiCaprio a Titanic fedélzetéről az óceánba, aztán szépen hazamenjen. És az embernek ahhoz is lenne elég esze, hogy látva ezt a nyitójelenetet felálljon és hazamenjen. De hát a Ridley Scott, meg a Szárnyas fejvadász, maradni kell.

Néhány perccel később egy bármelyik Eve Online-os űrhajónál százszor rondább gép repül a teremtőink felé. A teremtőink lovas-mamutos barlangrajzok közé festették ecsettel és növényi festékkel az Univerzum egyetlen olyan csillagképét, amely a Földről nézve 35 ezer év alatt sem változott, ellentétben az összes többivel, mert sajnos a csillagok néha mozognak, méghozzó egymáshoz képest össze-vissza, mert egy-egy csillagkép látszólag összefüggő csillagai egészen eltérő távolságra helyezkednek el a Földtől, és eltérő irányban üldözik a kozmikus boldogságot, de ez az egy volt annyira jó fej, hogy ne csússzon szét annyira, mint kezdő goás három korong meszkalin után a koromsötét erdőben. Sőt, ennyi idő után is fel lehetett ismerni és el lehetett navigálni a megfelelő csillagjára, amely bármelyik lehetett volna az öt közül. Az sem marad titokban, hogy az űrhajón 17 fős legénység tartózkodik, tehát az ötödik percben ki lehet számolni, hogy a következő három óra alatt hányan halnak meg. Annyit segítek, hogy a legénység egyik tagja android, tehát kettőt kell kivonni az eredeti számból. A túlélő a legellenszenvesebb személy az egész csapatból, beleértve az idegeneket. A csapat nagy része tudósokból áll, ezért az első dolguk egy idegen bolygón levenni a fejükről a szkafandert. A második dolguk eltévedni egy néhány száz méter hosszú, felkör alakú, elágazás nélküli alagútban, amelynek a kijáratánál parkolnak. A harmadik dolguk az egy méter hosszú, kobraszerűen mozgó, ágaskodó és sziszegő földönkívüli lényhez puszta kézzel nyúlkálni.

(Az egy méter hosszú, kobraszerűen mozgó, ágaskodó és sziszegő földönkívüli lény néhány óra alatt fejlődik ki a földi kisállatkereskedésekben kapható lisztbogárlárvából.)

A Prometheus alcíme az Öregkori elhülyülés lehetne, mert azon kívül, a teljes története abból áll, hogy egy milliárdos, szenilis öregember retteg a haláltól, a film elképesztően ronda, unalmas és fárasztó. A ronda alatt nem azt értem, hogy borzongatóak benne az alienek, mivelhogy nincsenek benne alienek. Hanem azt, hogy egészen hülyén néz ki a legfélelmetesebb jelenet a filmben. Ami egy homokvihar. Hasonlít erre, csak bénább, egyáltalán nem vicces, és múmia sincsen benne.

Ami a látványt illeti, az idegen űrhajó belseje olyan, mint egy kőbe vájt alagút. Annyira, hogy az összes szereplő napokon át kőbe vájt alagútnak nézi. Azért nézi annak, mert tényleg az. Még egyszer mondom, az idegen űrhajó belsejéről van szó. Oké, hogy nincs benne WC, de az egész egy az egyben egy nagy barlangjárat, kövekkel. Erre mondta Redrum, hogy jó lett volna, ha ezt a filmet is Magyarországon forgatják, mert legalább kifúrták volna nekünk ingyen a 4-es metrót.

Az Alien arctámadós képe önmagában jobb, mint az egész Prometheus bármelyik kockája. A humán űrhajó hologramjai úgy festenek, mint egy átlagos dél-koreai mobiltelefonon egy gyengébben összerakott gyári MMS. Charlize Theron narancsbőrös és csámpás, amit, mint magánember, egészen megnyugtató fejleménynek tartok, ám a filmnek nem válik a javára. A jó hír, hogy erotikus jelenet nincsen.

Az idegen űrhajó kutyasíppal indul. Végülis praktikusabb, mint a szívató. Továbbá az idegen (android) behatolónak a hajó szépen elmagyarázza, hogyan kell vezetni, hova készül és mik a szándékai.

Ami még említésre érdemes, hogy a picsogó tudós azt kutatja, hogy miért akarnak elpusztítani minket azok a lények, amelyeknek - idézem - "a DNS-e 100%-ban egyezik az emberével", tehát három méter magas, fehér kukacok nagy, fekete szemekkel. A válasz az, hogy az emberiséget elpusztítani szándékozó kukac letépi az egyetlen nem-ember csapattag fejét.

És itt szeretnék visszakanyarodni a legelső jelenetre, mert néhányan hajlamosak a válasz hiányát valami mögöttes gondolatnak hinni, sőt, Arthur C. Clark filmjéhez hasonlítani a Prometheust, aminek annyi lehet az alapja, hogy az elején zongorajáték szól a feltűnően fehér, ellenben ronda és jelentéktelen űrhajóban. Ezt leszámítva, ha felmerülhet, hogy a Prometheusnak bármi köze van a 2001 Űrodessziához, akkor mégis lehet valami abban, hogy a felmenőnk egy annyira értelmes lény volt, hogy elég esze volt az egész testét beleölni egy folyóba pusztán azért, hogy néhány DNS-es molekuláját megossza (nem, nem a facebookon). És ebből a néhány molekulából, amely évmilliókon keresztül megőrizte az emberével 100%-ban egyező DNS-t, az emberen kívül még mókusok, gyíkok, rovarok és kalapos gombák keletkeztek, és még további néhány milliárd faj, persze, a felsorolthoz képest fordított sorrendben, tehát mielőtt magához tért az eredeti DNS.

Az egyetlen értékelhető körülmény az android, illetve az őt formáló Michael Fassbender. Neki adok egy pontot. Az arcjátéka Takeshi Kitano jobb pillanatait idézi. Alig észrevehető mimikával közvetíti az  érzelemmentesnek nevezett gép talán létező, talán nem létező lelkivilágát. Kivéve azt a részt, amikor ötéves gyerekként örül a galaktikus térképnek, köszönjük szépen, Mr. Scott.

Végezetül annyit, hogy gyakori fogás a forgatókönyvírót hibáztatni a nézhetetlen film miatt, holott a holywoodi filmek nem forgatókönyből készülnek, hanem az általában okosan megírt forgatókönyv alapján kivágott, egy két szóval leírt jelenet-kártyákból, amelyeket az egydimenziós kreatív marketingesek rakosgatnak az egydimenziós idővonalon addig, amíg a néző számára érzelmileg megfelelő - tehát anyagilag megtérülő - filmterv jön ki belőle. A másik két dimenziót a moziban adott szemüveg teszi hozzá a filmhez. A kártyalapokból összerakott, elnyújtott videoklipet a színészek forgatás közben még átírják, mert ők a legokosabb emberek a világon, számukra ez magától értetődő, hiszen rengeteg pénzt keresnek - nyilván roppant okosnak kell lenniük. Így a forgatókönyvhez is ők értenek a legjobban, bár a változtatásokkal elsősorban azt szeretnék elérni, hogy jobban nézzenek ki a filmben. A rendező meg ordibál velük, kivéve Jancsó Miklóst, mert nála a színészek ordibálnak a forgatás elejétől a végéig.

Mindezek ellenére nehéz lenne nem szólni arról, hogy a Prometheus forgatókönvírójának köszönheti a világ a Lostot is. Nomen est omen. Itt most valami tényeg nagyon elveszett.

1/10

 

 

priceless :: 2012. június 17., vasárnap, 00:00:45 :: 0 komment
dialogue

- Ez a vérnyomás-érték tankönyvbe illő. Igazán boldog lehet vele.
- Köszönöm.
- Korábban volt vele gond?
- Nem tudom, nem szoktam mérni.
- Akkor most miért?
- Hogy miért? Mert nagy betűkkel ki van írva a bejáratnál, hogy "vérnyomásmérés: 300 Ft." Mégis, mit kapok ma 300 forintért? Fél liter benzint? Egy megállót nem visznek arrébb ennyi pénzért. Ön meg olyan jó hírt közölt velem, amit több millió forintért sem mindenki hallhat. Ha nem utálnám annyira a tűt, kértem volna a 400 forintos vércukorszint-mérést is.

 
< 1 2 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 15 17 20 23 26 30 34 >