fail :: 2010. szeptember 25., szombat, 01:51:59 :: 2 komment
dialogue

- Haló. Nagy szerencséd, hogy elértél, mert le van halkítva a telefonom, és pont láttam, hogy világít.
- Tudom én, hogy kell. Felhívhatlak a másikon?
- Igen. De várj, mert az meg napok óta le van halkítva. Megkeresem. Hm, mennyi nem fogadott hívás... Úristen, ennyien kerestek hiába? Na, ez a híváslista is egy kisebb társadalmi kudarctörténet.

 

salt :: 2010. szeptember 14., kedd, 23:19:02 :: 18 komment
cinema

*** SPOILERS ***

A hetvenes években az orosz titkosszolgálat épít egy szuperszámítógépet, amelyik képes kiszámolni, hogy ki mennyire jó alvó ügynök. Evelyn Salt (Angelina Jolie) 40 000 pontot ér el, ami kínos helyzetbe hozza a KGB-t, mert a főmérnök csak két byte-on tárolta a jóalvóügynökséget, így a lehetséges legnagyobb érték 32767. Azt túllépve mínusz 32768 következik, ami viszont nagyon alacsony pontszám.

Ezért Salt orosz kiképzője besétál a CIA-hoz, és közli, hogy Salt fogja megölni Amerikában az orosz elnököt. (Ez 8000 pont nehezítést jelent, így Salt eredménye az akció során pluszban marad).

Maga a számítógép a moziban vetített változatban nem szerepel, benne maradt viszont a beárulás, valamint az összes többi, szóról-szóra, miszerint:

Salt - miután a saját kiképzője beárulta - menekülni kezd a rosszindulatú néger rendőr elől. Az orosz elnök elleni merényletről beszámoló kiképzőtiszt gyorsan megöl a liftben két rendőrt, hogy kellően komolyan vegyék. Saltot menekülés közben egy tárgyalóba zárják (távvezérelhető acélajtókkal), ezért a fürdőszobaszekrényben található egyik és a tárgyalószobában található másik komponensből kétkomponensű robbanóanyagyot gyárt, amelyet a vállról indítható rakétává alakítható asztalból készített, vállról indítható rakétából a kommandósok közé lő, úgy, hogy szétrobbanjon az acélajtó, de senki ne sérüljön meg, aztán hazaszalad.

 A rossz néger üldözi. Őt egy CIA tiszt igyekszik lebeszélni erről. Saltot körbeveszi a CIA. Ekkor egy kamion tetejére ugrik, onnan egy másikra, aztán hoznak neki egy motort. Hazarohan, hogy elbúcsúzzon a pókász férjétől, akit időközben elrabolt a KGB, így a nő csak pár éhes pókot talál otthon.

Az ablakon át menekül. Ennél a résznél az ügynök-pontszáma ismét ijesztően közelít a 32800 felé, ezért a falmászás előtt a hátizsákjába tesz egy kutyát, hogy a súlypontja magasabban és hátrébb legyen, és lehetőleg ugráljon, és ugasson is. Nem is esik le, nem is veszik észre. Lelécel.

Ezután az 1 köbcentis pókból egy 3 milliméter vastag állatorvosi tűvel leszív 3 köbcenti pókmérget.

Miután a két KGB ügynök (Salt és a kiképzője) lelépett, a CIA úgy dönt, hogy az orosz elnököt mindenképpen olyan templomban látja vendégül, amelynek a kriptája közvetlen összeköttetésben áll a metróhálózattal. Nehéz a választás, hiszen Amerikában számos ilyen templom található.

Salt füstbombát gyújt a metrón. Aztán annyira csípi a szemét a füst, hogy kiugrik a száguldó szerelvényből, amelynek az ajtaja menet közben is nyitható, és hirtelen a templom alatt találja magát, lekaratézza a CIA kommandót, lerobbantja az orosz elnököt a templomból, és az otthoni szennyestartóban talált, tehát a CIA-nál rendszeresített taktikai pókméregpisztollyal lelövi. A lövés olyan jól sikerül, hogy az orosz elnököt még az orvosok is hallottnak gondolják, és hazaküldik a holttestét Oroszországba.

A néger rendőr csodálkozik, őt miért nem lőtte őt le Salt, erről beszél is a CIA tiszttel. Aztán beülteti egy rendőrautóba a nőt, egy jobbkezes és egy balkezes rendőr közé. Fontos az esélyegyenlőség, hiszen így mindkét rendőr a Salt felöli oldalán tartja az elektromos sokkolóját. Salt bilincsbelt kézzel leveri a két hátsó rendőrt, majd az elöl ülőt is. Ezután a száguldó rendőrautót az ájult rendőr nyakához tartott elektromos sokkolóval irányítja.

Az autó végül lezuhan egy hídról, mert körbevette a többi rendőr. A lezuhant autóhoz rohanó 20-30 bámészkodó nem veszi észre, hogy Salt kiszáll az összetört rendőrautóból, mert mind az autót nézi.

A sikeres ügynöknő elgyalogol a KGB amerikai főhadiszállására (roncstelep), ahol a szuper csapat vodkát iszogatva várja őt. Ezután felszállnak KGB tengeri erődjére (ez egy úszó roncshajó, amelynek bejáratánál egy férfi áll, fekete kalasnyikovval a kezében).

Salt megkérdezi a kiképzőjét (aki kitanította, aztán megbízta az orosz elnök megölésével, aztán feldobta a CIA-nál, hogy mindenképp sikeres legyen az akció), hogy hol van a férje. A vén pedofil odaviszi a férjéhez. Az őzike szemű férjet lelövik, mielőtt egy szót szólna, és fegyvert szegezve Saltra nézik, hogy sír-e a nő. Mivel nem sír, őt nem lövik le, hanem új feladatot kap.

A feladat ismertetése után Salt egy vodkásüveggel megöli a KGB szupertrénert, a férjére ledob három kézigránátot (hátha az egy darab pisztolylövéstől nem halt meg), bent megöl mindenkit, majd kisétál a hajóról, amelyet most senki nem őriz fekete kalasnyikovval.

Találkozik az új partnerével. Ezúttal az Egyesült Államok elnökét kell megölnie, ezért férfinak öltözik. Így jutnak be ketten a Fehér házba, közvetlenül az amerikai elnök mellé: egy sebhelyes arcú, orosz katona és egy férfinak öltözött nő, aki előző nap megölte az orosz elnököt, és akit üldöz a CIA.

Salt társa kiterjesztett öngyilkosságot követ el. Az elnök lemenekül a -8. szintre, hogy biztonságban legyen. Salt lemegy utána, hogy ne legyen biztonságban.

Amerika elnöke a bunkerben élesíti a nemzetközi atombombákat. Ennek az lehet a magyarázata, hogy nincs lent Playstation, és hosszúnak ígérkezik az este.

Ekkor a CIA tiszt, aki az elejétől fogva újra és újra felbukkan váratlan helyeken, lelő mindenkit, mert nem bírja kivárni, hogy az elnök robbantson. Ő akar robbantani. Kiderül, hogy ő is orosz, és hogy szerelmes Saltba, de olyan jól kiképezték, hogy nem mert neki szólni.

Salt be szeretne menni hozzá, hogy együtt legyenek, de a bunker központi monitora hirtelen a CNN-re kapcsol, ahol bemondják, hogy az orosz elnök (akit már becsomagoltak és feladtak Oroszországba) felébredt álmából, és mégse halt meg, csak megcsípte egy mérgespók, de már tud integetni a kamerának. Ebből az ál-CIA ügynök rájön, hogy a Salt iránt érzett szerelme egyoldalú, ezért jól elveri a nőt, aki mellesleg úgy jutott be a bunker legbelső részébe, ahol Amerika elnökét őrzik, hogy egy gépfegyverrel és három tárral átlőtte a biztonsági acélbetonfalat.

A verekedés végén Salt felugrik a falra, mint Trinity, és röptében kihúzza az atombombát a konnektorból 99%-nál, mint Drebin hadnagy, így a bolygó nem robban fel. Ekkor belép egy kommandós, és lelövi Saltot, aki nem hal meg, mint Jézus.

Végre odaér a néger rendőr is.

A félholtra vert és lelőtt Saltot pont a CIA tiszt előtt vezetik el, aki eddig nem bukott le, mert a bunkerben nem volt se mikrofon, se kamera, az elnököt meg leütötte. A tiszt egy ollóval akarja megölni Saltot, nehogy ne jöjjön rá mindenki, hogy ő nem hazafi, hanem orosz kém. Salt azonban gyorsabb nála, és egy fojtogatós szexből jól ismert pózban végez a CIA tiszttel, amit környező 30 kommandós egyike sem próbál célzott lövéssel megakadályozni.

Ezután Saltot a rossz néger felrakja egy helikopterre, és odafent ütlegeli. Addig üti, amíg rájön, hogy Salt jó ember, mert csak pókméreggel lőtte meg az orosz elnököt. Az ekkorra már rendes néger gyorsan fejbeveri még egyszer a nőt, mert a jellemfejlődés fájdalmas folyamat, aztán kinyitja Salt láncán a lakatot, és a szemével jelez neki, hogy bátran szökjön meg.

A háromnegyed holtra vert, meglőtt, megbilincselt Salt kiugrik a menet közben nyomásra nyíló ajtajú helikopterből, és beugrik egy tóba, ahol a fölötte röpködő 5-6 CIA helikopter egyike sem találja meg. Bánatában kiúszik és elsétál.

0 / 10

Tényleg ez volt a film. Pedig még csak 2010 van.

 

outfit :: 2010. szeptember 12., vasárnap, 16:09:24 :: 5 komment
tech design

Tudja esetleg valaki, lakberendezésben járatos személy, hogy hol lehet hangfal alakú polcot vásárolni? Ez a rejtély már hosszú évek óta foglalkoztat.

Néztem az Ikeában, a Kikában, és a Max City összes áruházában. Egyszerűen sehol nem találom a helyet, és ez felettébb bosszant.

Nyilvánvaló, hogy van ilyen bolt, és az is biztos, hogy nem valami eldugott, ismeretlen utcában található. A legtöbb ember, akit beengedek a lakásomba, járt már ott.

Onnan lehet tudni, hogy ki járt már ott, hogy az illető azonnal és gondolkodás nélkül rápakol a szobámban lévő hangfalra.

Mert azt hiszi, hogy az egy polc.

Így tanulta meg abban a bizonyos boltban.

Adja magát, hogy náluk érdeklődjem a hollétéről, de érdekes módon mindegyikük pontosan egyszer járt nálam, és azóta keveset beszélünk.

 

resident evil: afterlife :: 2010. szeptember 11., szombat, 18:26:31 :: 6 komment
cinema cult

Aki úgy gondolja, hogy az ilyen filmtől nem szabad minimális szinten értelmes forgatókönyvet várni, mert a 3D a lényeg, annak üzenem, hogy 5-6 dimenzió esetén állhatna az összesített pontszám nettó nullán.

És amilyen rémes 3D szemüveget adott a Sugar Cinemas, az első képsoroknál bele is csúsztam egy 5 dimenziós körhintába. Így egész sokáig tartott a nachos.

A női szereplők szexuális vonzereje a vásznon töltött idővel fordítottan arányos.

Ebből következik, hogy az utolsó 30 képkocka egész jó volt.

 

mtb :: 2010. szeptember 07., kedd, 22:39:54 :: 1 komment
woman

Néger baba otthonra.

 

 

why :: 2010. szeptember 07., kedd, 21:57:54 :: 33 komment
social

A tálibok megfenyegették a magyarokat.

Minden rosszat gondolok a tálibokról, amit vallási fanatikusokról gondolni lehet. A kérdés azonban jogos: mi a frászt keresünk mi ott?

Logikai értelemben semmit.

A valódi válasz a következő:

Embert ölni alapvető emberi vágy. Nem nagyon él köztünk olyan, aki soha senkit ne akart volna megölni. Elég, ha annyit mondok: házasság.

Én például nyílméregbéka-méreggel, fúvócsővel szeretném megölni azt, aki a moziban előveszi a mobiltelefont. Nagyon nagy szomorúság jár át, ha arra gondolok, hogy Dina, az egyik legkedvesebb barátom az áldozataim számát gyarapítaná.

Persze, nem csak az ő személye tart vissza a cselekvéstől. Nyilvánvaló, hogy más oka is van annak, hogy nem fúvócsövezek agyon moziban telefonáló embereket. Például a nyílméregbéka fogságban nem termel mérget. Gondolkodtam azon, hogy talán lehet annyira szeretni, hogy otthon érezze magát, én eleve nagyon szeretem a békákat, ám nem hiszem, hogy a tüdőmnek hasznára válna a lakásban 100% relatív páratartalom.

Minden országban él néhány ember (számuk a népességgel arányos), aki valamivel jobban akar embert ölni, mint te vagy én. Vagy ha nem is jobban - mert én a telefon fénye láttán nagyon-nagyon akarok -, él olyan, akinek kevesebb egyéb tennivalója akad az életben, mint neked vagy nekem. Oyan teendőkre gondolok, amelyeket hátráltat az öldöklésre fordított idő és energia.

Ezeknek az embereknek egy része valamiféle nyakatekert "morális" okból nem akar bűnöző lenni. Vagy túlságosan fél a hatalomtól ahhoz, hogy bűnöző legyen.

Vagy csak tehetségtelen és gyenge lenne bűnözőnek.

Belőlük lesznek a katonák.

És aki szintén a kezét akarja összevérezni, és célozni nem tud, csak közel szeretne lenni a gyilkoláshoz, az lesz a katonaorvos.

Női katona meg abból a nőből lesz, akinek komoly gondja van a nőiességével, akinek nem megy a pasizás, és általában akinek nagyon el lett szúrva gyerekkorában az apa-lány viszony. Meg abból, akit vonz az olyan férfi társasága, aki embert akar ölni, de nem elég nagy a melle ahhoz, hogy maffiózó-maca legyen.

Ezeket az embereket néha ki kell küldeni terepre, mert különben még jobban megőrülnek, és egymásnak esnek, vagy nekünk. Vagy a következő generáció potenciális gyilkosait lebeszélik a katonaságról: "Ide ne gyere, mert itt nem nagyon lehet megölni senkit. Dögunalom." És akkor annyival több bűnöző lesz itthon. Mert pék nem lesz egyikből sem, az tuti.

Ezért tartózkodik magyar katona külföldi országban.

Azt, hogy most épp két magyar halt bele ebbe, és nem két tálib, nálunk úgy hívják, hogy szopó. Náluk úgy, hogy igazság.

Egyszer láttam egy felvételt arról, hogyan halad egy amerikai katonai autó egy arab város főútján, és hogyan túr le az útról mindenkit. Ha engem egyszer úgy letúrna az útról egy idegen autó a saját országomban, valószínűleg az életemet feltenném arra, hogy minél többel kivégezzek azok közül, aki benne ültek.

Ennyit arról, hogy hősi halottunk van.

Még valami. Ne telefonálj a moziban. SMS-t se írj. Köszönöm.

 

 

full :: 2010. szeptember 05., vasárnap, 15:44:17 :: 1 komment
politics forest

- Tudod, Maci, nem az a fő baj, hogy háromból ketten a Vérfarkasokra szavaztunk, hanem az, hogy első nap hoztak egy törvényt, hogy ezentúl legyen minden éjjel telihold.

 

very different :: 2010. szeptember 03., péntek, 20:51:38 :: 14 komment
politics

Kedves LMP-szavazók.

Most, hogy a Fidesz 15 ezer ajánlószelvényt adott a pártotok főpolgármester-jelölt majmának, még mindig úgy gondoljátok, hogy van értelme a a külön rubrikának az szavazócédulán?

Öko-pártról lévén szó, nem érzitek, hogy mekkora papírpazarlás egy nem létező pártnak indulnia a választásokon?

Vagy elhiszitek, hogy két nap alatt 16 ezerről 31 ezerre ugrott az ajánlószelvények száma?

És ha azt gondoljátok, hogy nem a Fidesztől érkezett ennyi szelvény, akkor nyilván nem két nap alatt duplázódtak meg az ajánlók: szívesen szavaztok olyanra, aki ekkorát hazudik?

Fel kéne ébredni. Attól, hogy több füvet szívnak, még ők is a Fidesz.

 

end II :: 2010. szeptember 02., csütörtök, 21:57:34 :: 5 komment
dialogue social

- Oyan szomorú lettem a bejegyzésedtől, hogy csak táptalaj vagyok. Ez mikor fog elmúlni?
- A szomorúság, vagy az, hogy csak táptalaj vagy?
- Ha majd kijönnek a polipkák a vízből, biztos jobb kedvem lesz.
- Lehet, hogy polipgondolatok nem fognak a polipgének ellen dolgozni. Nekünk már késő. Mostanában néha náci gondolataim támadnak, ahogy egyre világosabban látszik a kontraszelekció a társadalomban. Vagy ott van a szuperTBC baktérium. Az is a hülyeségünk miatt alakul ki, mert a beteg elkezdi szedni a gyógyszert, aztán abbahagyja, mert nincs kedve ahhoz, hogy ne igyon rá alkoholt, és ha ráiszik, akkor rosszul lesz. És ezt engedjük. Így jönnek létre azok a baktériumtörzsek, amelyekre már egyik antibiotikum sem hat. A betegek 40%-a belepusztul az ilyen TBC-be. Most halt meg itthon egy kislány, mert a nagypapa úgy gondolta, hogy elég lesz két hétig dobálni a tablettát a szájába, és az orvos széttárja a kezét: "Mit is tehetnék?" Tudom, az sem lenne jó, ha gyakorlattá válna a kényszergyógykezelés. Lehet, hogy én is kapnék gyógyszert, hogy ne otthon dolgozzam, vagy ne blogoljak annyit. De a TBC esetében jó lenne naponta beletömni a gyógyszert abba, aki már elkezdte szedni, különben magunk ellen dolgozunk. A humanizmus az emberiség és a gének ellen hat.
- Hogy hatna a gének ellen? Most mondtad el, hogy miatta jön létre a szuperTBC.
- Igazad van. Remélem, pár száz év múlva majd szuperintelligens TBC baktériumok népesítik be a bolygót.
- Biztos lesz köztük fizikus, aki gondolkodik az Ősrobbanáson.
- Így van. És lesz olyan vallás, amelyik azt mondja, hogy nem ők az első lények ezen a bolygón. Voltak emberek is, akik kipusztultak, nem tudni, miért. És lesz pap, aki azt hirdeti, hogy nem volt ám mindig ilyen rossz az élet. Mert régen a TBC baktériumok a Tüdőben éltek. Ott örökké volt étel, ismeretlen volt a bánat és a nélkülözés. És jő az Orvos, és mondá, hogy minden hörgőből ehettek, de kivéve azt az egyet. Ki abból a hörgőből fal, halálnak halálával hala. Aztán az egyik persze beleharapott, és a Köhögés kiűzte őket a Tüdőből. Azóta minden nap gyötrelmes küzdelmet kell vívni az életben maradásért.
- Akkor nem is ősrobbanás volt, hanem Ősköhögés.

 

end :: 2010. augusztus 27., péntek, 22:20:03 :: 14 komment
politics social faith

Minden, aminek kezdete van, egyszer véget ér.

Többszöri fellebbezés ellenére e kegyetlen törvény alól a mage.hu sem kapott felmentést.

Az internetes naplóírás az örökkévalóság hajszolásának látványosan kudarcra ítélt formái között is a kiemelten szánalmas kategória.

Sokáig olvasva egy-egy naplót az az érzés támad az olvasóban, hogy bizonyos mértékben feltárul előtte a szerző személyisége, lelkének halvány lenyomata. Márpedig, ha ez valóban lehetséges, az azt jelenti, hogy az ember esszenciája - legalább részben - nullák és egyesek véges hosszú láncolatába kódolható. Amely számsort aztán pár év múlva egy balszerencsés kezű rendszergazda, egy mágneses vihar, a szerverszobán áthaladó plazmasugár, vagy a szokásosnál árnyalatnyival erősebb napkitörés végleg lesöpör a létezés torokszorítóan keskenyre mért pallójáról.

Az emberi lény azonban harcra termett. Küzd még akkor is, amikor a harc reménytelen.

Nem is a szálkás palló miatt hagyom abba.

Ennél sokkal prózaibb az ok. Mister hívta fel a figyelmemet a készülő médiatörvényre, amely életbe lépése után minden blogot regisztrálni kell. Igaz, olyan hírt is hallottam, hogy esetleg ez a kitétel nem azonnal kerül a törvénybe, a blogokat idén még nem, hanem csak jövőre kell majd engedélyeztetni.

Nem szeretem és nem viselem jól ezt az idegtépő bizonytalanságot. Amikor nem tudom egy kapcsolatban eldönteni, hogy szakítani akarok-e vagy nem, akkor már túl vagyok a szakításon, csak még nem hívtam fel Mamzelt, hogy bátorítson a cselekedetre.

Mivel egész biztos, hogy nem akarom a mage.hu-t az új kormánynál regisztrálni, nincs mire tovább várnom.

 

Ezért a blogot a mai napon megszűntetem.

Mivel a domain még hosszú évekre előre regisztrálva lett, és öt bolygóval a szűz csillagképben a pazarlás, mint olyan, végtelen távolságra helyezkedik el a személyiségemtől, a mage.hu helyén a hátralévő időben egy szakmai portált fogok üzemeltetni.

A gazdasági válságra tekintettel szinte biztos, hogy a design változatlan marad. Remélem, a kormány ezt megérti, elvégre nála jobban senki sem tudja, mennyire a csőd közelében táncolunk.

A gazdasági okokból való design-nem-váltás ne tévesszen meg. A blog  mai napon megszűnt. Kérlek, semmiképp ne nevezd a jövőben blognak azt, ami ezen a domainen található.

A szakmai weboldalt ezennel megnyitom.

A mage.hu innentől kezdve kizárólag egy konkrét számítógépes játékkal foglalkozik. Elképzelhető, hogy a játékkal kapcsolatos cikkekben néha majd bő szóval fogalmazok, és egy-egy, a játék által ihletett gondolat nem lesz nagyon szorosan köthető a fő tartalomhoz. Mindez kizárólag azért történik, hogy a szöveg olvasmányos legyen, és ezáltal könnyebbé váljon a játék mélységeinek megismerése.

A játék neve KSpaceduel. Két űrhajó harcol egymás ellen. Nem szabad bezuhanni a Napba, mert akkor meghalsz. Az ellenfeledet kell belelökni. A program Linuxon fut, a kdegames csomagban érhető el.

Erről jut eszembe, Vilmos atya szóba hozta pár nappal ezelőtt az ember természetét.

Az emberi természet megismeréséhez vezető út az állatvilág tanulmányozásán halad keresztül. Igaz, egyes példányokat könnyebb megérteni, ha az időd nagy részét a növények, illetve a gombák megfigyelésének szenteled, de az ilyenekről írjon az, aki goldenblogger.

Kezdjük a patkánnyal.

Ha húsz hím és húsz nőstény patkányt egy ketrecbe zársz, amelyet két szobára osztasz, és a szobák között egy patkánnyi széles az átjáró, akkor az egyik szobában lesz húsz nőstény patkány és egy hím, a másikban 19 hím. Az első hím a nőstényekkel párzik, a többi hím - jobb híján - egymással.

Ennyit arról a nagyon alapos és tudományos kijelentésről, hogy a homoszexualitás a természettől idegen.

Patkányéknál van eunuch is egyébként. Az erősebb hím alkalmanként elcsócsálja a gyengébb hím heréit. Az egyszerűség kedvéért és a további bonyodalmakat elkerülendő teszi ezt.

Amennyiben azt gondolod, hogy most azt fogom mondani, az élet alapja a szexuális harc, akkor a lényeget már sejted. De maradj itt, mert a tuti csak utána jön.

A főemlősöknél némileg bonyolultabb a helyzet, mert már nem csak a csoporton belüli legerősebb párzik. Mire a majmokhoz ért a Jóisten vagy a Természet, rájött arra, hogy a sok féle gén jobb, mint a kevesebb.

Majmok esetén a szexben számos felállás lehetséges. A hímek és a nőstények(!) között fennálló, szilárd hiearchia adja a rendszer alapját. Röviden és tömören: minél magasabb helyet foglalsz el ebben a hiearchiában, annál több majommal párosodhatsz, és annál inkább úgy, hogy főleg neked legyen jó.

A részletektől most megkíméllek. Nem baj, ugye? Vannak weboldalak, meg tudod nézni ezt, ha téyleg érdekel.

Ebben a hiearchiában a rangot elsősorban a fizikai erő, másodsorban a stresszhelyzetre való reagálás határozza meg. Az utóbbi főleg hormonális paraméterektől függ.

Ha a fenti három bekezdést nem csak elolvastad, és nem csak úgy-ahogy elhitted, hanem megértetted, és tényleg magadévá tetted, és képes vagy szem előtt tartani a későbbiekben, akkor az életben való érvényesüléshez és a viszonylagos boldogsághoz szükséges tudás körülbelül 90%-ával máris rendelkezel.

A rossz hír az, hogy a maradék 10% titkát sokkal jobban őrzöm (mert jóval több és jóval kevésbé élvezetes munkám volt a megszerzésében), úgyhogy a bejegyzés hátralévő felében csak a már leírtakat fogom tovább árnyalni.

Talán eszedbe jutott olvasás közben az a nagyon okos gondolat, hogy az élet mégsem csak és kizárólag a szexről szól.

Ez valóban így van.

Az embernél bejött egy új tényező, a gondolkodás, és felborította a rendszert. Annyira, hogy a gondolkodás immár a szaporodás valódi értelme ellen dolgozik. A szaporodás mértéke ellen meg sajnos nem dolgozik. Erről is fogok beszélni majd.

Visszatérve a hiearchiára, az az emberi társadalomban is alapvető meghatározója az adott egyén számára hozzáférhető a szexuális tartomány lehetséges kiterjedésének. A felesleges vérontást elkerülendő ezt a hiearchiát részben a pénz, részben a társadalmi státusz definiálja. További bonyodalmat jelent, hogy tartja magát a fizikai erő ereje és a testi vonzalom. Ez azt jelenti, hogy egy izmos, jóképű, szép fogú néger, a maga harminc centi himbilimbijével, itt, Európában, mint egzotikum, több nőhöz fér hozzá, mint a szottyadt videoton-rajongó bankvezér. Más kérdés, hogy az utóbbi által megvásárolható nők között lesz egy-két igen mutatós darab, aki soha nem csinálná csóró négerrel.

Az, hogy a nő más férfivel él együtt, mint akinek gyereket akar szülni, részben a fenti ténynek, részben az ember hosszúra nyúlt gyerek- és kamaszkorának köszönhető. Ha egy ember két-három év alatt felnőne, a tizedére csökkenne az unalmas érdekházasságok száma is.

Amennyiben boldogtalan férj vagy, kedves olvasóm, aki válni szeretne, de nem mer, mert fél, hogy az asszony viszi a pénz felét: sosem késő titokban DNS tesztet csinálni a gyerekről. Nem kerül sokba, és negatív eredmény esetén életed legjobb befektetése lesz.

Tehát az embernél a szexuális játéktér nem egy, hanem több tengely által definiált koordináta-rendszeren helyezkedik el. Ennek a rendszernek csak egyik mérőszáma a sok közül a fizikai és a lelki erőrangsor.

Csakhogy ez a rangsor annyira erősen van kódolva a génjeinkben, hogy nem tudunk szabadulni tőle.

Ezért van az, hogy a legtöbb munkahelyen buta, de agresszív és bunkó ember irányít buta és közepesen okos, nála kevésbé agresszív embereket. Az értelmes és nem túl agresszív vezető fölött mindig találsz egy nála butábbat és agesszívebbet. Az okos, nem agresszív, vagy inkább: máshogy agresszív ember igyekszik az ilyen helyről lelépni.

Ugyanezért van az, hogy létezik hadsereg.

Gondolj bele, hogy miről szól(t régen) a háború. Ott áll tízezer ember a sárban, szemben másik tízezerrel, és mindegyikük az élet kioltására alkalmas fegyvert tart a kezében. És hátul áll egy-egy ember, és azt mondja, hogy most öljétek meg egymást, akár az életetek árán. És azok megölik egymást. Ahelyett, hogy azt a két embert levágnák, leülnének kártyázni, aztán mennének haza.

Azért mennek egymásnak mégis, mert a génjeikbe égett, hogy a vezér szavát követni kell. A másik dolog, ami a génjeikbe égett, hogy a levágott férfiak otthon hagyott nőibe hímivarsejteket juttassanak, és ez pompás és ritka lehetőség a szigorú hiearchiából való átmeneti kitörésre.

Akár hiszed, akár nem, az arab országokba az amerikai katonák jelentős része párosodni megy.

Élt egyszer a világon körülbelül húsz orosz férfi, aki minden este úgy feküdt le aludni, hogy számított arra, hogy jön éjjel egy fekete autó, amelybe őt berakják, kiviszik a folyópartra, és tarkón lövik.

És ha nem aznap éjszaka viszik el, az csak annyit jelent, hogy ő később következik a sorban, mint valamelyik másik.

Sztálin közvetlen környezetéről beszélek. Azokról, akik még a fényképekről is eltűntek.

Mindnek tudnia kellett, hogyan végzi előbb-utóbb. És tudnia kellett, hogy ebből a helyzetből egyetlen út vezet kifelé. És az nem a menekülés (mert utána mennek és biztosan elkapják). Az egyetlen kivezető út lett volna megölni Sztálint. Egyik sem ölte meg. Inkább meghalt mind.

Nem azért nem ölte meg, mert nem jutott eszébe, és nem azért, mert nem került olyan fizikai közelségbe Sztálinhoz, ahonnan lelőhette volna. És nem is azért, mert jó ember volt, hiszen parancsra milliókat ölt.

Azért nem lőtte le, mert ha lett volna a kabátja alatt egy pisztoly, akkor az azonnal látszott volna az arcán, amint a terembe lép. Lebukott volna az elhatározást követő első pillanatban. Nem sikerült volna a merénylet.

Azok, akik a vezér alatt helyezkedtek el, olyan erős, génekbe kódolt alárendeltséget éreztek Sztálinnal szemben, hogy képtelenek lettek volna hidegvérrel, ártatlan arccal az életére törni. Féltek tőle, holott ugyanolyan esendő sejthalmaz volt, mint ők. Csak még elvetemültebb. Az elvetemültség elképesztő hatalmat jelent.

Az ilyen vezér már nem a szexre hajt. Gyakran egészen eltávolodik tőle. Mégis pontosan az a rendszer tartja hatalmon, amely a kiválasztódást szolgálta oly hosszú időn keresztül a fejlődésben.

A szexualitástól való eltávolodás egyre jobban látható. Elég megnézni Putyin feleségét, és Putyin tornászlány szerelmét, hogy belásd, ez az ember nem azért lett Oroszország teljhatalmú ura, mert ment neki a csajozás.

Azért lett az, mert minden más adottság megvolt benne ahhoz, hogy vezérhím legyen, csak a csajozás nem ment neki. Így pont ráért arra, amire született. Volt elég ideje diktátorkodni.

Sarkozy, Berlusconi, Orbán ugyanez a kategória, csak ez a három kevésbé néz ki jól a lovon, pláne a tűzoltó-repülő pilótafülkében. És jóval kevesebb hatalommal él.

Ezért is hülyeség történelmet tanítani. Maga a tény, hogy történelem-oktatás zajlik az iskolában, azt a hamis képzetet sugallja, hogy különböző korokban más és más történt az emberiséggel. Holott ez nem így van.

Volt - és ránk maradt - egy természetből örökölt, hiearchia alapú rendszer, amely tetején a királyok és a gazdagok álltak. Az alatta élők őket és a rendszert szolgálták. Az egymás közötti hatalmi harc nem a hiearchia ellen való, hanem annak szerves részét képezi.

Az a baj a világ működését leíró összeesküvés-elméletekkel - melyek szerint a civilizációnkat néhány mérhetetlenül gazdag és hatalmas ember tartja a markában -, hogy ezen elméletek szerint mindez rossz.

Holott egyszerűen erre vagyunk kódolva. Lehet azon gondolkodni, hogy milyen lenne az a világ, amelyben emberek helyett okos és játékos polipok másznak elő az ősóceánból. Én tényleg nem szeretném leszavazni sem a sci-fit, sem a csápokat, csak néha azért el kell tölteni egy kis időt ébren is.

A legtöbb ember, ha szabadon engeded, ösztönösen keresni kezdi a helyét a fentebb vázolt rendszerben. És meglepően hamar rátalál. Nem ismerek senkit, aki a lelke mélyén elhiszi magáról, hogy ő tényleg ennek a piramisnak a tetejére való. Aki valóban úgy érzi, hogy alkalmas lenne arra a szerepre. (Olyat ismerek, persze, aki vágyik rá. Én meg lila nőre vágyom.)

Az oktatás legnagyobb butaságai közé tartozik a demokrácia közismert megközelítése.

Ha a demokráciát érteni akarod, vegyél a kezedbe egy kaszát. És kaszálj vele. Aztán egyenesítsd ki, és próbálj vele kaszálni úgy. Ugye, hogy úgy nem lehet?

A kaszaegyenesítgetés nem tesz jót a gazdaságnak. Erről az igen jelentős közgazdaságtani felismerésről Magyarországon egy egész metrómegállót neveztek el. Olyankor lényegesen kevesebb búza kerül zsákba, tehát kevesebb lesz a pénz. Ez ront a hiearchia tetején elhelyezkedők közérzetén, mert ők azt hiszik, hogy több pénzre van szükség, hogy még hatalmasabbak legyenek. Nem tehetnek róla. Tudod, a gének és a neveltetés.

Ezért született egy rendszer, amelyben a királyok és a földesurak már nincsenek annyira szem előtt, mint régebben. Illetve bizonyos helyeken - mint Svédország - egészen elbújtak. Hazánk viszonylag őszinte állam, itt azért, ha rendesen körbenézel, elég jól látszik, hogy mi van. De ezzel együtt működik a szisztéma, egész jól.

Beül 200-400 ember a parlamentbe, aki ezredannyi pénzt visz haza, mint akik a hatalmat birtokolják, és sokkal-sokkal kevesebb embert nyír ki a hatalomért, mint azok, mégis őket utálod, azok helyett. Legalábbis őket utálod jobban. És őket ismered.

Komolyan. Nézz körbe, és azt látod, hogy a társaid különböző idegállapotokba kerülnek attól, hogy most ez a 400 bohóc legyen-e 300, és fejenként 600 ezer vagy 800 ezer forintot vigyen-e haza havonta. Miközben a gazdája milliárdokat visz.

A politikus szerepe a demokráciában az, hogy pszichológiai és jogi pajzsot képez a hatalom néhány birtokosa és a többé-kevésbé békésen kaszáló jobbágyok között.

Hülye munka egyébként, nem irigylem őket érte.

A biológiai szaporodásnak meg az a lényege, hogy tökéletesítsék magukat a gének. Te a statiszta vagy ebben a projectben.

Ha hiszel egy felsőbb teremtő erőben (én például szoktam ilyet), az ezen a tényen keveset változtat.

A gondolkodás eredménye az, hogy a gondolatok szaporodnak és tökéletesednek. A gondolatok úgy tökéletesednek, hogy egész nap agyalsz minden hülyeségen, és úgy szaporodnak, hogy beszélsz, telefonálsz, templomba jársz, vagy a mage.hu-t olvasod. Ezt a gyönyörű elméletet sajnos nem én találtam ki. Memetikának hívják. Ijesztően jól illeszkedik a valóságra.

A gének is önmagukat akarják reprodukálni és tökéletesíteni, és a gondolatok is. További érdekesség, hogy harcban állnak egymással.

A szaporodás szempontjából ugyanis az egyszerűbb lelkű, erősebb fizikumú példány a nyerő. A gondolkodás szempontjából szinte fordítva van (szerencsére akad némi átfedés a két halmaz között, de az ilyen példány jellemzően védekezik, és nagyon megfontolja, hogy hány utódot présel bele a világba).

A gondolkodás ráadásul belefogott egy hadműveletbe, amely a kiválasztódás ellen dolgozik.  A különféle vallási, szociális és morális szempontok felülírják a természetes szelekciót.

Ha ezt eddig nem vetted volna észre, nézzél kicsit körbe, vagy kapcsold be a tévét, ha van otthon.

Amúgy nincs ebben semmi rossz.

Most nem tök mindegy, hogy a gének állnak-e jobban, vagy a gondolatok? Egyik se te vagy. Az eszközük vagy csupán arra, hogy önmagukat másolják. Múló használati cikként létezel.

Érdekes dolog ez a filozófia. Úgy indult, hogy gondolkodom, tehát vagyok, és oda jutott, hogy gondolkodom, tehát nem vagyok.

Semmi baj. Megmondom, mit tegyél. Ha már génjeid és a gondolataid egyszerű táptalajként használnak, igyekezz közben jól érezni magad.

És ha megnyugtat, hogy hiszel valami felsőbb erőben, akinek ennél magasabb rendű célja van veled, hidd el, én támogatlak ebben is.

Visszatérve a KSpaceDuelre - tudod, a játék, amiről ezentúl ez a szakmai portál szól - , jó szívvel ajánlom hozzá a Gentoo Linuxot.

 

 

600 :: 2010. augusztus 26., csütörtök, 22:54:41 :: 2 komment
woman

Kevesebb mint 24 óra leforgása alatt három nő jelezte levélben, hogy ő a kivételek közé tartozik. Tehát pornószínésznőnek néz ki, de nem az, és nem is rúdtáncol.

Úgy tűnik, a 99.5% helyes érték, mert ebből a háromból kettő úgy fogalmazott, hogy ő "az a bizonyos fél százalék", és további két levélíró, aki magát nem tartja pornós kinézetűnek, csak hozzászólt, szintén megerősítette a fél százalékot.

Rövid matek vezet a felismeréshez, hogy a blogomat legalább 600 pornós nő olvassa. Annak a fél százaléka pont 3.

Tehát: 600.

Igen. Lenyomtam Kovit.

 

 

Gyere holnap is, mert fontos bejelentésre készülök.

 

pain :: 2010. augusztus 25., szerda, 16:42:32 :: 3 komment
woman

Az egyetlen komoly bajom a világgal az, hogy a pornószínésznőnek kinéző nők 99.5%-a tényleg pornószínésznő.

 

product placement :: 2010. augusztus 24., kedd, 19:46:10 :: 5 komment
music culture youtube

 

Az is milyen, hogy Lady Gaga a Queent és Freddy-t tekinti példaképének, és a nevét a Radio Ga Ga-ból nyúlta.

Az a dal elsősorban őróla szól.

A Radio Ga Ga-ban Freddy a média értékvesztéséről és a társadalom agymosásáról énekel. Máskor arról, hogy ki akarna örökké élni, ha nem lehet (sajnos ebből bemutatót is tartott), és hogy a szerelem hogyan múlik el, és hogyan lesz belőle mégis örökkévalóság, és hogy az eleve elrendeltség mennyire fáj.

Lady Gaga ezzel szemben azt énekli, hogy "ne hívogassál, mert dolgom van", és hogy "ez egy rossz kapcsi volt". Mindezt gátlástalanul lopott Tarantino, Silent Hill, Quake 3 látványvilágában teszi.

Érdekes mester-tanítvány viszony ez.

Szerencsére az új klipben váratlan őszinteséggel és tartalommal lepett meg, tehát még van remény. (A video alatt olvasható a dalszöveg.)

 

inception :: 2010. augusztus 15., vasárnap, 19:30:26 :: 3 komment
cinema

*** SPOILERS ***

 

Álmaimban rendszeresen találkozom a nagy szerelmemmel. A számomra tökéletes nővel. Minden vele töltött pillanat maga a végtelenség. És bár álmomban soha nem tudom, hogy álmodom, ébredés közben gyakran tudatosul bennem a síkváltás. Látom lassan szétolvadni a világot, ahol vele lehetek.

Az Eredet álomvilága nem ilyen. A megfelelő szakkönyvek tanulmányozása alapján azt gondolom, inkább a pszichoaktív drogok fogyasztása során tapasztalt élményekhez lehet fogható.

Cobbot, a tudat alatt dolgozó szuperkémet álomvilágról álomvilágra járva ugyanaz a három lény üldözi: két gyermeke és Mal, a gyerekek édesanyja. A főhős álma találni egy olyan világot, ahol ebből a trióból csak két fő van jelen.

Ő maga gyenge ahhoz, hogy végezzen a nővel. Mentségére legyen mondva, hogy az öngyilkosságra kétszer ráveszi. Csak hát Mal nagyon szívós.

Cobb végül rálő, de nem találja el rendesen. A Medal of Honor nevű, first person shooter játékban kiabálják a társaid, ha bénázol, hogy I've seen French schoolgirls shoot better. Nem csoda, hogy Cobb végül egy párizsi diáklánnyal löveti agyon a luvnyát.

Közös vonás a két nőben az elvetemültség és a harcos szellem. Ariadne azonban autonóm lény, képes naponta néhány órát Cobb nélkül eltölteni (és csak ébren és az álmaiban követi őt mindenhová). Mal ezzel szemben az örökkévalóságba akarja zárni Cobbot. Ami sok, az sok.

Úgy fest, Christopher Nolan is rájött arra, hogy az igazán érdekes nő depressziós, szuicid és skizofrén. Rájött arra is, hogy ilyen nő mellett nem lehet sokáig megmaradni. Kérdés, hogy ezt hogyan ismerte fel, mert erotika nincs ebben a filmjében sem, szerepel benne viszont Nolan nagy szerelme, Cillian Murphy. A maga fakókék, őzike szemeivel. Nolan jobban tolja Cilliant, mint Talmácsit Stefano. És Cillian is minden körben egyre esetlenebb szerepet játszik.

A film 3/4 része lövöldözésből áll. Erre azért van szükség, mert az ember még csak néhány ezer éve ébredt tudatára, és csak néhány évtizede döntött úgy, hogy egymást megölni legalább két kontinenesen tényleg legyen macerás. Ezen a két kontinensen elképesztő vágyakozás él az emberben a gyilkolásra, amelyet az óvodában lövöldözős-harcolós szerepjátékkal, később gyilkolós színdarabokkal, gyilkolós számítógépes játékokkal és lövöldözős filmekkel csitít. A filmek 99%-ának teljes mondanivalóját elő lehetne adni békésen ülve egy virágoskertben, de a nézők nagy része csak akkor képes nyugton végighallgatni azt, ha közben legfeljebb ötpercenként egyszer agyonlőnek valakit. Attól tűnik hitelesnek.

Az Eredet úgy jön ki, hogy összeadod a Solarist, az Avalont, a 13. emeletet (Szimulátort) és a memetikát, és az így kapott eredményből kivonod az értelmet és a mélységet.

 

Jár hozzá még dupla adag apakomplexus is.

 

7 / 10

 

ask :: 2010. augusztus 14., szombat, 04:52:26 :: 0 komment

Eddig mindig jól viselkedtem, és ha rámtört, hogy keresőszó-postot írjak, megvártam, amíg elmúlik.

Többek között nem beszéltem arról, hogy valaki nálam kereste a "világ legnagyobb seggű nőjét". A leggyakrabban visszatérő keresés "a máktea elkészítés recept" és a "pro-ana étrend". Személyes kedvencem a "mitől nem rohad a hulla".

Arról azonban már nem tudok hallgatni, hogy ketten kerestek választ a következőre: "mage mi kell neki"

Ott van a jobb felső sarokban az e-mail címem. Lehet kérdezni. Ígérem, válaszolok.

 

solution :: 2010. augusztus 12., csütörtök, 16:48:12 :: 11 komment
politics social eco law

Sokáig halogattam, mert nem feltétlenül akartam leírni az alábbiakat. Mamzel provokált.

Kezdem az elején.

"Politológiai" tesztekben visszatérő kérdés, sőt, szinte az összes ilyen tesztben szerepel, hogy eltüntetném-e a belvárosból a hajléktalanokat.

El kell ismernem, mágia-elméleti szempontból nagyon ravasz felvetés ez.

Társadalmi értelemben véve, sajnos, igen felületes.

A magam részéről, ha koldust vagy hajléktalant látok, ugyanazt teszem, amit Te, és amit szinte bárki más. Bűncselekményt követek el.

Igen, Te is. Elmondom,  hogy van ez.

A beszedett adó újraosztása során az állam az összeg egy részét arra költi, hogy ne legyen az utcán koldus és hajléktalan.

Túl azon, hogy neked rossz a koldussal találkoznod, mert a személyes élmény minden ismereted ellenére betörhet a belső világodba, és túl azon, hogy általában neki sem jó ott állni, számos egyéb okból is fel kell lépni ellene, intézményesen.

A hajléktalan és a koldus létezése megannyi kártékony bűncselekmény melegágya. Vagy már azok megtörténtére hívja fel a figyelmet. A koldusok nagy része a koldusmaffiának dolgozik. Az összekoldult pénz hatalmas mennyiségű, adómentes bevételt jelent ennek a szervezetnek.

A koldusok közül sokat a munkaadója megnyomorít, megcsonkít, hogy jobban tudjon dolgozni (ilyen érdekes szakma ez).  A hajléktalanok ellen (és egymás között) napi szinten követnek el erőszakos bűncselekményeket. Hajléktalannal lehet céget alapítani és eltüntetni milliókat.

A hajléktalan rontja az utca összképét, összekoszolja azt és rossz érzést kelt a szemlélőben. Zaklatja a turistát.

Azáltal, hogy az állami költségvetés egy része a hajléktalan szállásolására, a munka világába való visszavezetésére, és a potenciális bűncselekmények megelőzésére költődik el, az állam szerződést köt az adófizetővel - tehát veled -, hogy ezeket a munkákat a beszedett és elköltött pénzedért cserébe elvégzi.

Nem kevés pénzről, súlyos milliárdokról beszélünk.

Ebből következik, hogy a koldus vagy a hajléktalan látványa két dolgot jelenthet.

Az egyik eset az, hogy nem működik az ellátórendszer. Az általad befizetett pénzt rosszul költik el, vagy ellopják. Ez esetben az állam részéről hűtlen kezelésről beszélünk. A rendőrségnek és a ügyészségnek hivatalból eljárást kellene indítania.

A másik eset az, hogy az ellátórendszer jól működik. Ilyenkor egyszerűen a koldus és a hajléktalan rágalmazza az államot hűtlen kezeléssel. Pusztán azzal, hogy ott áll, hogy ott alszik és ott koldul, azt jelenti ki, hogy az állam ellopta a pénzedet. Ez, lássuk be, súlyos vád.

Tehát akár jól működik az ellátórendszer, akár nem, az utcán alvó hajléktalan és koldus már a létével is bűncselekményre hívja fel a figyelmedet. A kérdés csak az, melyikre.

A rendőrségnek vagy el kellene távolítania onnan, vagy megindítani a nyomozást. Mivel egyiket sem teszi meg, neked kellene lépned. Állampolgárként köteles vagy feljelentést tenni, ha tudomást szerzel egy bűncselekményről. Mivel nem teszel, bűnös vagy.

Az utcán megtűrt koldus az igazságszolgáltatás működésképtelenségének biztos, és a szociális ellátórendszer működésképtelenségének potenciális jele.

Mindkét rendszert Te tartod el. És még érezd is hülyén magad.

Teljesen mindegy, hogy adsz-e pénzt a koldusnak.

Most, hogy ezt tisztáztuk, áttérek arra, hogy miért nem veszek többé Élet és Irodalmat. Ennek két oka van, az egyik személyes, a másik nem, és mindkettő ugyanarról a tőről fakad.

A fenti linken látható, hogy az ÉS névtelen szerzője lazán leostobázza Horváth Csabát azért, mert viteldíj nélküli BKV-ról beszél. A főszerkesztő meg beengedi ezt az "írást".

Azért sem jó más embert leostobázni, mert könnyen visszaszáll. Érdemes helyette - vagy legalább előtte - gondolkodni egy keveset. Az ostobaság egyik fő jele ugyanis a gondolkodás nélküli véleménynyilvánítás.

Mivel máshol sem találkoztam komolyan vehető elemzéssel, íme:

A BKV veszteséges. Hosszú évek óta az. Jó ideig az is marad, mert lopnak belőle, rosszul üzemeltetik, és mert rengeteg utas bliccel. Ezek kemény tények. Felesleges Horváth Csaba kijelentését olyan környezetben vizsgálni, ahol a BKV nullszaldós vagy nyereséges. A veszteségesség szilárd axióma ebben az esetben.

A veszteséget az állam fizeti. Az állam pénze az adóból származik, amit befizetsz.

Tegyük fel, hogy évente 30 milliárd forintot kap a BKV az államtól és a fővárostól, vissza nem térítendő támogatás és vissza nem térítendő hitel formájában. Magyarországon adót fizet körülbelül 2 millió ember. Ez fejenként évi tizenötezer forint.

Igen ám, de a befizetett adó nem egyenlően oszlik szét. A minimálbéresek semmit nem fizettek. Minél többet keresel (papíron), annál több adót fizetsz. És annál többet költesz (Áfa).

És ki keres többet? Általában az, akinek autója van. Az autós rengeteg adót fizet a benzinbe építve, és közvetlenül az autó után. Viszont nem ül fel a BKV-ra.

Ebből következik, hogy ha egy autós évente tízszer utazik busszal, akkor egy-egy utazás számára eleve sokezer forintba kerül. Ha egyáltalán nem ül fel BKV-ra, akkor nullával nem osztunk. A lényeg az, hogy valahol 50 és 100 ezer forint közötti összeggel járul hozzá a vállalat működéséhez, és még a buszsávokat sem használhatja mindig.

Magyarul a BKV-ért az fizet a legkevesebbet, aki használja (bérletes, nyugdíjas, diák), és az fizet érte igazán sokat, aki alig, vagy soha nem veszi igénybe az általa kifizetett szolgáltatást.

Ezzel önmagában nincs baj, mert a közteherviselés lényege, hogy aki többet keres, az többel száll be a közösbe, és kevesebbet vesz ki onnan. Az viszont nem normális, hogy kifizetsz évi harminc-százezret, felszállsz ötször, és még jegyet is kell venned. És ha nem veszel, akkor büntetést kapsz.

Az egyetlen értelmes javaslat, ami a BKV finanszírozásával kapcsolatban az elmúlt tíz év során hallottam, az, hogy ne legyen viteldíj. Ez a megoldás sem tenné a rendszert igazságossá, de közelebb vinné a realitáshoz. És biztos vagyok abban, hogy sok autós felszállna, ha nem kellene jegyet venni. Ha másra nem, a metróra. És akkor tisztább lenne a levegő.

Hangsúlyozom még egyszer: ez csak addig igaz, amíg a BKV veszteséges. Ha eltartaná magát a jegyekből, a fenti gondolatmenet nem állná meg a helyét. Csakhogy, tudjuk jól, nem tartja el.

Nem állítom, hogy ez az egyetlen helyes megközelítése a kérdésnek. Azt mondom, hogy ez át van gondolva. Szemben a magát elitnek tartó gazdasági és irodalmi hetilap "ostoba" jelzőjével. Ha az önmagát értelmiségnek nevező kör sem érzi, hogy érvelni kell, akkor mit vár el a többi embertől?

Nos, számomra így az ÉS - ha már a BKV nem - ingyenes lett.

Ide kapcsolódik még, hogy két hónap alatt fel tudnám számolni a korrupció nagy részét, egyszerű gazdasági megoldással, további ellenőrzés, fokozott büntetés és átnevelés helyett (az első kettő nem hatékony, a harmadikhoz sok idő kell). A korrupció nem tűnne el teljesen, a politikában mozgó, súlyos milliókkal nehéz mit kezdeni, de például a közúti ellenőrzéshez kapcsolódó korrupció igen nagy hányada egyszerűen megszűnne.

Most nem fejtem ki, mert úgy se valósul meg. Nem azért, mert másnak nem jut eszébe. Biztos vagyok benne, hogy sokkal jobb ötlet is megfogalmazódott már ezzel kapcsolatban, hozzáértő ember fejében.

Azért nem valósul meg, mert a fenti jelenségeknek mind ugyanaz az alapja. És ez nagyon fontos.

A bűntudat szándékos fenntartásáról van szó.

A cél az, hogy mindenki bűntudatot érezzen. Vagy a szegény ember miatt, akinek nála is rosszabb, vagy a bliccelésért, vagy a rendőrnek adott tízezres után. Adóbevallás idején. Vagy ennek az egésznek a passzív támogatásáért.

(Ha ezek egyikéért sem éreztél még bűntudatot, akkor szégyelld magad azért, mert nem gondolkodsz, vagy gondolkodsz, de nulla morál lakozik benned.)

Bűntudatot érezni azért "kell", hogy szemet húnyj a nagy lenyúlások felett. Politikai oldaltól függetlenül. Ez tényleg ennyire egyszerű.

Ha a társadalom nagy része nem csalna adót, nem bliccelne és nem fizetné le a rendőrt, akkor Hagyó nem a börtönben ülne, hanem a Duna alján. Orbán Viktor mellett. Együtt néznék, hogy van-e még hal.

Bár jó eséllyel el sem jutna egyikük sem odáig, hogy lenyúlhasson.

Egész máshogy reagál az ember arra, hogy a másik nála többet lopott, többet csalt, mint arra, hogy a másik lopott és csalt, ő viszont nem.

Ezt a bűntudat-fenntartó módszert a keresztény - elsősorban a katolikus - egyház dolgozta ki. Volt honnan tanulnia az államnak.

Több száz éve játsszuk ugyanazt a játékot.

Ez nem baj. Lehet ebben boldogan élni. Csak azért mondtam el, hogy tudd.

 

evolution :: 2010. augusztus 11., szerda, 19:51:53 :: 3 komment
social tech

No more stupid passwords.

No more input boxes.

No more bloody typing.

No more reading.

No more texts.

No friends needed.

Just click on the screen anywhere and like it.
Facebook Offline* Edition.

Enjoy the easiness.

 

*: no internet connection required

 

first sin :: 2010. augusztus 09., hétfő, 20:46:26 :: 15 komment
dialogue tech

- Jó, hogy hívsz, most nézett rám egy hatalmas ufó.
- Hol?
- Az oldaladon. De aztán eltűnt. Biztos félt tőlem.
- Mert nagyobb szemed van, mint neki. De nem ezért hívtalak, hanem azért, mert %$#!'*#$ß
- Most ment el egy busz mellettem, bocs. Nem értettem, amit mondtál. Megetetted a pókot?
- Nem egészen.
- Hanem?
- Ezek után már nincs kedvem elmondani. Annyival jobb, amit hallottál.
- Na.
- Azt mondtam, hogy: neked, ugye, van MacBookod?

Ha a munkára és zenehallgatásra egyszere használható hardware+software párosítás utáni, öt évnyi hiábavaló keresés végén egy Macintoshnál kötök ki, lehet, hogy tényleg megetetek egy pókot.

Saját magammal.

Vagy elbujdosok a világ végére szégyenemben. Mondjuk ezzel:

(És nem engedek be senkit, csak Őt simogatom.)

 

old fishies :: 2010. augusztus 09., hétfő, 15:19:21 :: 3 komment
fashion gastro eco

Mondom: jódot.

 

 

 

 

Nem olajat.

 

- vogue.it -

 

desteapta-te, romane :: 2010. augusztus 08., vasárnap, 18:50:42 :: 5 komment
politics

"A Hotnews román hírportál a módosított magyar állampolgársági törvényt bemutatva arra a következtetésre jutott, hogy a románoknak csak a román himnusz kezdő szavait - Desteapta-te, romane -, kell tudniuk magyarul, és 2011. január 1-től máris hozzájuthatnak a magyar állampolgársághoz, vele együtt pedig ahhoz a magyar útlevélhez, amelynek birtokában szabadon vállalhatnak munkát mindazokban a nyugat-európai államokban, ahol a román állampolgárok alkalmazása 2013-ig korlátozott."

Jobb ez, mint a Hírcsárda.

 
< 1 5 9 12 15 18 21 22 23 24 25 26 27 28 30 31 33 35 37 39 41 >