gran torino :: 2009. augusztus 17., hétfő, 00:10:00 :: 4 komment
cinema

*** Spoilers ***

Egy Hmong kamasz megkísérli elrabolni az antiszociális, koreai háborús veterán élete szerelmét, a féltve őrzött '72-es Gran Torinót, aminek következtében a vén embergyűlölő annyira megkedveli a srácot, hogy feláldozza érte saját életét.

A kritikák szerint a Gran Torino Dirty Harry utánérzés, végjáték és önparódia.

Mivel sem a cselekménynek, sem ezeknek a kritikáknak nincs semmi értelmük, elmondom, miről szól a film, amelyben Clint Eastwood játéka azért tűnik zseniálisnak, mert rajta kívül nem szerepel benne egyetlen színész sem, a castingot jól láthatóan a kínai negyed melletti textilgyárban tartották.

Eastwood a születése óta eltelt évek számával egyenes arányban válik kereszténnyé. Most 79%-nál tart, ha él még 21 évet, bizonyára szentté avatják.

A Millió Dolláros Bébiben a pappal még az eutanáziáról vitatkozott, és arra jutottak, hogy az halálos bűn. A Gran Torinoban is vitáznak, majd Eastwood a várható, véres bosszú helyett a széttárt kezű mártír halálát választja. Így tett Jézus, akinek egyetlen szavára angyalok hada ugrott volna segíteni, ám ha megmenti magát, nem teljesíti be a világmegváltó küldetést.

Nagyon szép és szórakoztató film.

9 / 10

 

+- :: 2009. augusztus 16., vasárnap, 00:37:48 :: 3 komment

A jó hír az, hogy novellát írok, és a szereplők nagy része a keresztségen ma átesett.

A semleges hír, hogy a történet jól indul, ám arról még fogalmam sincs, mi lesz a csattanó.

A rossz hír az, hogy közben keveset fogok blogolni.

A jó hír és a rossz hír bátran felcserélhető.

 

sanity :: 2009. augusztus 10., hétfő, 17:57:45 :: 2 komment
music

Kétlem, hogy Beethoven a hetedik szimfóniájánál értette, hogy mit ír, különben egész biztosan beleőrült volna.

 

swap :: 2009. augusztus 10., hétfő, 13:50:19 :: 1 komment

Ha a pszichiáterem csupán fele olyan jól takarítana, mint amilyen tanácsokat a bejárónőm szór szét, bántóan pedáns rend és tisztaság uralná az egész kórházat, és még a környező utcákat is.

 

friends :: 2009. augusztus 10., hétfő, 01:32:22 :: 0 komment

Ő a gangomon guggol, cigarettával játszik, én mellette állok, éjfélkor, egy szál alsónadrágban.

- Figyelj. Most vagy guggolj le mellém, vagy bő nyállal leszoplak.

- Nem tudnék mondani még egy embert, aki erre a mondatra leguggolt volna.
- Figyelj. Három éven át dolgoztunk kőkeményen, hogy szép barátsággá konvertáljuk a kapcsolatunkat. Nem vagyok hajlandó elölről kezdeni.
- Akkor minek itatsz rummal?
- Legközelebb számolj be a várható következményekről, miközben töltök neked. Igaz, gondolhattam volna, azok után, amit a Mammutban egy pohár martinit lehajtva műveltél.
- Az tényleg húzós volt.
- Valóban, és nem is az volt a legrosszabb, hogy kis híján megerőszakoltál. Hanem utána úgy örültem, hogy elmentél mással randizni. Nagyon féltem, hogy otthon ülsz majd, és várod a hívásom.

 

some things never change. and some things do. :: 2009. augusztus 07., péntek, 01:04:11 :: 33 komment
dialogue

- Megkérted már valaki kezét?
- Ne viccelj, még rengeteg hibám van. Más se hiányzik, mint hogy most jöjjön életem szerelme, és ezt mind rázúdítsam. Szívjanak vele a többiek. Mire ő jön, már Buddha leszek.
- Ezzel csak az a baj, hogy az ember 18 éves kora után nemigen változik.
- Tudod, két évvel ezelőtt biztosan vitatkozni kezdtem volna veled, hogy ezzel mennyire nagyot tévedsz, de ma már tudom, hogy nem kell mindig mindenkit meggyőzni az igazamról.

 

almost real :: 2009. augusztus 03., hétfő, 21:57:04 :: 11 komment

Fekete napszemüvegben álltam az autóm mögött, bal kezemmel a csomagtartót igyekeztem felnyitni, amikor megállt mellettem egy rendőrautó. Kreol bőrű, ragadozó arcú biztosurak foglaltak benne helyet.

- Mi az ott a kezében? - kérdezte tőlem egyikük az anyósülésről, és a fekete, fém, Vietnámban használt M16 Commando, automata gépfegyverre mutatott.

Rögvest átéreztem a helyzet komolyságát: minimum két szabály ellen vétettem.

- Nincs megtöltve, teljesen üres a tár - mutattam feléjük, de kissé lefelé fordítva fegyverem csövét. - Az utolsó pár golyót még a mezőn kilőttem.

Csend volt. Csend és forróság. Izzadt, csillogó tekintetük nekem feszült.

- Tudom, hogy itt lennie kellene egy számnak, elnézést kérek, hogy nincs. Épp azon vitatkoztunk, miért nem vésték bele. Nagyon mérges vagyok. Erre van két tanum. Mármint a vitára. A pisztolyomon szerepel a sorszám, szívesen megmutatom, itt van az is a csomagtartóban, mert sajnos a kesztyűtartóba nem fért bele. Elővegyem?

Továbbra sem szóltak hozzám. Úgy gondoltam, várják a folytatást.

- Vétettem a szabályok ellen, nem tagadom, de most nagyon gyorsan elraknám, ha szabad.

Nem tiltották, de nem is támogatták.

Aztán eszembe jutott a mentő gondolat.

- Ja, elnézést, azt elfelejtettem mondani, hogy ez itt airsoft fegyver. Általában azért kérdezik tőlem, hogy milyen, mert szép és autentikus. Ezért nem jutott eszembe az airsoft szót előbb kimondani. Ilyen fehér, műanyag golyókat lő ki, gondolom, hallottak róla.
- Nagyon hamar tegye el.

Utólag visszagondolva egészen biztos vagyok abban, hogy kezeiket végig a felhúzott fegyvereiken tartották.

 

harry potter: half blood prince :: 2009. július 30., csütörtök, 12:28:24 :: 5 komment
cinema

A Harry Potter hatodik részéből 143 perces filmet forgatni olyan, mint tésztaszűrő mögül fényképezni az éjszakai égboltot - tény, hogy van, ami átjön. Régi, kedves ismerősök köszönnek vissza: a bölcs, meleg iskolaigazgató, a lassan, de ígéretesen növő mellű Hermione és a széthulló arcú Ron. A 143 percbe belefért Hagrid, az óriás, és Neville, a másik óriás. Ilyen az, ha titokban növekedésihormon-zavaros színész nyeri a castingot.

Többször megjelenik a vásznon egy villám alakú sebhelytől ékes varázslófiú is, akinek Harry a neve.

Voldemortra nem maradt idő, bár ő úgyis ronda.

Kevés könyvet ismerek, amelynek 5%-os kivonatából filmet forgatnak. Az egyetlen átültetett tanulság, hogy azért van ennyi kontár a világon, mert idióták írják a tankönyveket. Rossz útmutatást követve mit sem ér a szorgalom és a tehetség. Ellenben egy zseni tanácsai pancserből is osztályelsőt varázsolnak. Ám a zseniknek nincs szexuális életük - nem érnek rá. Ettől igen rossz fejek lesznek.

Öt ijesztgetős horrorfilm után a hatodik rész romantikus vígjáték. Lassan és homályosan kezdik érteni, mit akart mondani Rowling. Ha húsz részes lenne a sorozat, biztos belerázódnának.

7 / 10

 

everything has an ending :: 2009. július 26., vasárnap, 21:44:50 :: 36 komment

Előfordult már bárkivel, hogy azt hitte, jó ötlet lesz Máté Pétert hallgatni - és végül tényleg az volt?

 

little detailt :: 2009. július 26., vasárnap, 01:34:34 :: 1 komment

Néha borzasztó nehéz eldönteni, hogy vajon találtál-e valakit, aki a legvadabb hülyeségeidet is mosolyogva viseli, vagy találtál valakit, ami mellett a legnagyobb hülyeségeket műveled.

 

slow :: 2009. július 21., kedd, 23:11:25 :: 8 komment
tech

Elnézést kérek a lassulásért és a leállásért, rövid időn belül másodszor talált rá a szerverre egy őrült spammer, és több millió levelet próbált átpréselni rajta.

Nem sikerült.

 

if you can :: 2009. július 18., szombat, 16:28:58 :: 54 komment
analyze

Az is érdekes, hogy szinte minden, a prostitúcióról szóló, komolynak és szakértőnek szánt cikk központi eleme az a kijelentés, hogy a megkérdezett nők 90-95%-a azonnal felhagyna a prostitúcióval, ha tehetné. A héten az Élet is Irodalomban megjelent, terjedelmes írásban közli ezt velünk Betlen Anna, aki nyilván ért a témához, foglalkozik vele, és gondolom, valamit mondani akart.

De mit?

Szerintem az irodai dolgozók 95%-a azonnal felhagyna a munkájával, ha tehetné. Hasonlóképp éreznek a bolti eladók, hentesek, és úgy általában a legtöbb ember, aki épp dolgozik.

Az emberek 95%-a Balín, Korfun, Hawaii partjain, vagy valami egzotikus helyen töltené az idejét ebben a pillanatban, pezsgőt, koktélt, kaviárt fogyasztva, vállát masszíroztatva, ha tehetné.

Többségünk ráfeküdne egy több méter magas, hófehér, kristálytiszta kokainból álló dombra, és orral előre beleszippantaná magát az anyagba, úgy, hogy a lábujja se lógjon ki. Ha tehetné.

Az emberek komoly hányada nem azzal foglalkozik, amivel gyermekkorában akart, mégis, ezek a cikkek azon keresztül vezetik le a prostitúció borzalmait, hogy az óvodában senki nem a prostituáltat jelölte be álmai szakmájaként.

Valójában a 10 év alatti lányok közül többen szeretnének kurvák lenni (igaz, nem tudva, hogy ez mivel jár), mint zöldségesek vagy könyvelők.

Ezt az egészet azért mondom el, mert ha az ilyen írásokból kihúzzuk az értelmetlen kijelentéseket, valamint az olyan trivialitásokat, hogy az emberek szexelni akarnak, és hogy vannak nemi úton terjedő betegségek, akkor másfél A3-mas oldal apró betűből összesen marad három-négy mondat, amelyek egyikében biztosan szerepel az a szó, hogy kizsákmányolás.

Erre annyit tudok mondani, hogy bár sosem fizettem szexért, a legtöbb pénzt nőkre költöttem, pedig csak néhányukkal volt kellemes és érdekes a beszélgetés, és egyébként igen fukar vagyok.

Biztos sok nő járna inkább gyalog, ha tehetné. De nem teheti, mert akkor sajnos nem lesz szex, pedig ő annyira vágyik rá.

A társadalmi problémák abból származnak, hogy szeretnénk - és folyamatosan próbálunk - magunknak hazudni arról, hogy mik vagyunk.

 

freud :: 2009. július 17., péntek, 20:00:25 :: 3 komment
politics psycho

"Az MDF országgyűlési képviselője elmondta, különféle szaftosabbnál szaftosabb botrányok kidolgozásával kívánják tölteni a nyarat."

Egészen pontosan negyedik olvasásra jöttem rá, hogy az eredeti címben "kidolgozásával" helyett "kibogozásával" szerepel.

 

mirror :: 2009. július 17., péntek, 17:24:10 :: 0 komment

Akik antiszociálisnak neveznek másokat, rendszerint nem gondolnak arra, hogy ők maguk huzamosabb időn keresztül képtelenek voltak bármi értelmeset vagy érdekeset mondani a másiknak, az pedig - békés ember lévén - egyszerűen hazament.

 

help is coming :: 2009. július 17., péntek, 00:13:13 :: 38 komment
dialogue psycho

- Miért jött ide?
- Szeretnék leszokni a dohányzásról. Egyszer már sikerült, hat évre. Most nem megy egyedül.
- Értem. Nézzük. Először is felírnék egy antidepresszánst, és jó lenne, ha szedne mellé szorongásgátlót, mondjuk xanax-ot. Nem lesz nehéz beszereznie, mert írok rá receptet. Úgy általában odaadják elsőre a gyógyszertárban. Látja a monitoron, milyen sok támogatást kap rá nálunk?
- Olvastam, hogy a bupropion hatékony nikotinfüggőség ellen, valóban ezért jöttem ide, de xanaxot miért kell szednem? A tüdőmet féltem, ezért az elsőt bevállalom. A xanax nyugtalanít.
- Azért kell, hogy ne szorongjon.
- Miből érzékeli a szorongásomat?
- Adja ide a kezét... Jézusom, fiatalember, miért szorong ennyire? Csurom víz a tenyere.
- Ma a növények miatt.
- A növények miatt? Miért?
- Félek, hogy kiszáradnak. Jöttem a buszon, és mondták, hogy hőségriadó van, éreztem is, hogy 40-50 fok lehet, és eszembe jutott, hogy nem öntöztem meg otthon a növényt. Ebben a hőségben. Még itt is érzem. Ezért szorongok, félek, baja eshet szegénynek, ettől a szorongástól lehet izzadt a tenyerem is.
- Na ugye. Az antidepresszánstól és a szorongásoldótól jobb lesz. Másképp fogja látni a világot. Könnyebb, egyszerűbb és felhőtlenebb élet vár önre. Ebből napi egyet, reggel. Napi két és fél xanax apránként mehet. Az elején ne vezessen autót.
- Doktornő, szeretnék kérdezni valamit.
- Igen?
- Ha így van, ahogy mondja, ha megváltozom, ha kevesebbet problémát érzékelek, ha átalakul a személyiségem, ha jobban érzem magam ezektől a gyógyszerektől, akkor hogyan fogom a szedésüket abbahagyni? Ha valaki boldogabb lesz egy gyógyszertől, miért ne szedné élete végéig? Le lehet erről jönni? Vagy lehet maradandó a hatás, hogy abbahagyom, és mégis úgy maradok?
- Fiatalember. Ne rohanjon ennyire előre. Épp azt próbálom önnek elmondani, ha figyel rám, hogyan kell ezeket a gyógyszereket elkezdeni szedni. Erre koncentráljon most. Az, hogy hogyan hagyjuk őket abba, nagyon távoli kérdés. Ráérünk később beszélni ezekről.

 

 

advert :: 2009. július 08., szerda, 10:49:08 :: 29 komment
culture budapest

Kedves BKV!

 

Szeretnék érdeklődni, hogy a 300 forintos vonaljegy eredeti árát mennyivel csökkentette az, hogy "pár lépés csak a Madách színház"?

Kérem, árulják el, mennyibe kerül az a jegy, amely vásárlása esetén a fenti szöveget nem vagyok köteles meghallgatni.

Azt is legyenek szívesek közölni, mikor lett a Madách színház olyan hatalmas, hogy 3-4 megállón keresztül csak pár lépésnyire van? (Egészen a Pesti Broadwayig).

Elárulom: az a színészhang, ami a színházban Langyika szerepéhez tökéletes, a villamoson utazva elmondhatatlanul idegesítő. Már én érzem tőle hülyén magam.

Szintén tudni szeretném, hogy az 50 darab reklámplakát, amit a mozgólépcsőn bámulok, hány százalékkal vitte lejjebb a jegy eredeti árát. Köszönöm.

(Színházba többet nem megyek.)

 

proper working :: 2009. július 07., kedd, 22:21:29 :: 4 komment
dialogue tech

- Szeretnék kérdezni valamit. Mi lehet a baj, miért megy el időnként az internetem?
- Wireless?
- Igen.
- Megszakad?
- Igen, és egy ideig nem megy.
- Akkor minden rendben.
- Hogy érted?
- Ez a normális működése.
- Ne szórakozz velem.

- Nem szórakozom. Ez ilyen IT titok. Az emberek nem beszélnek róla. Vásárolnak maguknak új wireless routert, és dicsekednek egymásnak, hogy "vettem egy d-linket, képzeld, nagyon fasza", és persze arról hallgatnak, hogy néha nem megy. A fórumra is leírják, hogy milyen jó - önigazolás végett - és a többiek elolvassák, mondják, hogy az övék is jó, és így újabb ártatlan emberek vesznek otthonra wireless-t. Senki nem mer teríteni. Ez egy kb. 15 éves technológia, ami soha nem működött, és szerintem már nem is fog, ha eddig nem ment. Talán nem lenne megoldhatatlan, a rádióhullámok természete kiismerhető, bár gyanús, hogy eddig az volt a baj, hogy a visszaverődő hullámok zavarják egymást, és ez rontja a vételt, de állítólag a legújabb, N nevű technológia ebből a hátrányból kovácsol előnyt. Na, az N, az végképp nem megy. Ki kellett kapcsolnom itthon is, folyton leesett róla minden. Még az is, amit rá se kötöttem. Persze, én is mesélem mindenkinek, hogy milyen király, szép, gyors routerem van.
- Miért?
- Mert egy emberi kapcsolat tökéletes mérőeszköze, hogy be meritek-e vallani egymásnak, hogy a wireless rossz. Ahhoz nagyon komoly bizalom kell. Feri kollégám mesélte, hogy vett egy tp-linket, jó drágán, és nem megy. Halkan mondta. Én is halkan mondtam neki, hogy az enyém sem, pedig Cisco. Hackelt firmware-rel sem. Azóta szorosabb a kapcsolatunk.
- Nem értem. Hogy lehet, hogy másoknak megy? Itt ugrál egy csávó, hogy ő még mobilról is látja.
- Néha megy. Ez fontos. Ha soha nem menne, senki nem venné meg. Gondolj már bele, bemész a boltba, kérsz egy leptopot, 240ezer. Kérdezed, "van benne wireless?", "van", "de miért? nem akarom", "de hát csak 10e forinttal több miatta", "jó, de soha nem működik", "ez igaz", "na ugye, vegyék ki". Szóval, néha mennie kell, hogy eladják, ez logikus.
- Én hallottam olyanról, hogy ment.
- Persze, hogy van olyan. Azt kérdezted, hogy mi a baj akkor, ha nem megy. Én azt feleltem, hogy akkor semmi. Az a normális. Velem is előfordult, hogy sokáig működött egyhuzamban. Azonnal lefuttattam egy víruskeresőt. Lehet, hogy amit a Microsoft és a linux-fejlesztők évtizedek alatt nem tudtak megoldani, azt egy rafinált hacker leprogramozta: dolgozik a vírus, ezért stabil marad a kapcsolat. Ha nincs vírus, és stabilan működik, akkor más baj lehet: nyitva hagytam a hűtőt, dől a víz a mosógépből, vagy épp szénné ég a kacsa a sütőben. Olyan nincs, hogy minden jó, és megy a wireless. Olyankor valami nagy baj van.

 

change :: 2009. július 07., kedd, 22:16:30 :: 0 komment
dialogue

- Berakom a csomagtartóba a zacskókat.
- Miért? Elfér itt, és nem dől ki.
- Nem szeretem, hogy zörögnek vezetés közben.
- Akartam már mondani neked, hogy elég nagy baj, hogy nem tudsz úgy vezetni, hogy zörög valami hátul.
- Tudok vezetni úgy. Csak nem szeretek.
- Elég nagy baj, hogy ez bármilyen hatással van rád.
- Miért? Berakom őket hátra.
- Meg kellene tanulnod vezetni úgy, hogy itt zörögnek.
- Nem szeretnék.
- Higgy nekem, értek hozzá. Ez fontos.
- El lehet kerülni.
- Nem jó, hogy el kell kerülnöd. Nagyon nem jó.
- Rendben. Kérdezek valamit. Tegyük fel, hogy megtanulom. Úgy értem, hogy elérem azt a szintet, hogy soha, semmilyen körülmények között, semmilyen mértékben nem zavarnak a hátsó ülésen zörgő zacskók. Abban az esetben, ha ezt elértem - de csakis akkor -, végre nyugodtan betehetem őket a csomagtartóba?

 

enjoy the ride :: 2009. június 25., csütörtök, 12:45:53 :: 20 komment
celeb

Ma láttam Joykinget.

Piros Nissan terepjáróban ült, és lassan, kitartóan, a világot bejárt, érett férfiak nyugalmával csiszolgatta autója bal hátsó kerekét.

Joyking társkeresőre jár, és 40 évesnek vallja magát. Kizárólag versben hajlandó kommunikálni, és aki nem randizik vele, azt hosszú, kemény szavú lírában szidalmazza. Erről már könyvet írtak.

Joyking egyébként rég elmúlt 60.

Hosszan néztem őt, feltűnően, nehogy azt higgye, nem tudom, kicsoda. Felváltva bámultam a napszemüveges fejét, és a keservesen nyikorgó gumiját.

Legyünk büszkék nagyjainkra.

 

progress :: 2009. június 22., hétfő, 00:30:54 :: 18 komment
lifestyle gastro

Kr. u. 2009 (elnézést kérek a buddhistáktól)
Főváros (elnézést a vidékiektől)
Buda (elnézést a pestiektől)
BAH csomópont (elnézést a külvárosiaktól)
Éhes voltam. (elnézést az etiópoktól)
Elindultam étterembe, gyalog (elnézést kérek az autósoktól és a nagycsaládosoktól).

Első étterem zárva, második zárva (délután öt órakor). Nem maradt más, mint a MOM park, ahol tapasztalt, nálam gyakrabban éttermező, válogatós kísérőm kiválasztotta a helyi éttermek közül a legjobbat.

Odamentem az emberhez, aki sütötte a pizzát, és megkérdeztem tőle, van-e olyan, amelyikre kizárólag marhahúst rak. Közben végigfutottam a szememmel az alapanyagokon, és láttam, hogy nincs, és nem is lehet. Mire ő rámnéz, jobb kezében hatalmas, rózsaszín gépsonkát tartva, és lassan válaszol:

- Marha? Ez a sonka szerintem marha... Vagy disznó? Nem tudom.

Leültem, és rendeltem bélszínt.

Kaptam negyven deka hátszínt. Annyi bélszín többe került volna, mint az egész étel. Rágós volt és ízetlen. Odahívtam a pincérnőt.

- Pedig az.
- Szoktam venni bélszínt. Gyakran meg is sütöm. Felismerem, ha szembe találkozom vele. Ez nem az.
- De az, csak ennél az egy ételnél vékonyra vágjuk. Oda is van írva.
- Akkor sem az.
- Ha akarja, kihozom a konyháról az alapanyagot, meg lehet nézni.
- Nem egészen értem, hogy ha kihoz a konyháról egy szelet valódi bélszínt, az milyen módon és milyen mértékben változtat a tányéromon lévő hús ízén és állagán.
- A színén is látszik, hogy bélszín.

Igen, ugyanis rózsaszín. Tehát nyers. A vékonyra vágott bélszín olajban két perc alatt barnára sül, tehát egyszerre vékony, rózsaszín, rágós és ízetlen bélszín nem létezik.

Kifizettem a többi ételt. A pincérnőnek adtam 25% borravalót, hogy értse, mi a baj. És hogy elsősorban nem vele volt.

Csak azt nem tudom, mi jöhet még ezután.

 
< 1 5 8 11 14 17 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 33 34 >